Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
tersid:
--- Quote from: Свободен Цецо. on February 27, 2010, 15:38 ---За сетен път ще повторя, че темата е за Смолянско, а не за това колко побира мозъкът на tersid.
--- End quote ---
Издивявай не знаех ,че ти си отговорник за тази тема и следиш за спама.
Hadj:
Хамди,ако обичаш обясни на тези хора за агуптите,във вашия край особено маданско ги има.Пък те са си по темата защото са част от населението на Смолянско.
Hamdiko:
Ще кажа, каквото знам по въпроса с уговорката, че не съм се занимавал със сериозно проучване на въпроса и по темата мнението ми се формира от приказки на стари хора - т.е. не знам доколко това отговаря на истината. Ние ги наричаме "егупти" - с "е" и се смята че са хора дошли от Египет. Сигурно знаете, че старото име на Мадан е Маден (думата е арабска и доколкото знам означава ковач). Та в райно рудниците се експлоатират още от тракийско време, но добивът и обработката на металите се е развил през късното Средновековие. Тогава османците докарали ковачи от Египет, които да правят оръжия за армията им. И именно те, женейки се за местни жени създали егуптите, които са малко по тъмни от нас, но не са цигани. Те дори не разбират езика на циганите, които идват да просят например,(и в Рудоземска и Маданска общини няма постоянноживеещи цигани). Егуптите освен по цвета по нищо друго не се различават от нас - мюсюлмани са и водят същия начин на живот, строят си къщи, обработват земята и т.н., в смисъл, че доста се различават от циганите. Това е което аз знам.
KaraIbrahim:
Много интересно!Чувал съм в Петричко да ги наричат "гюпци",което произлизало от "египтяни".Ако има някой,който да знае нещо повече,нека да пише!
Pomak-Spartak:
За "Агуптите" от Смолянска област, е интересно да се търси и техният произход, от всеки който има свободно време за проучване и развлечение, но щом тези хора от много години живеят сред Помаците и се радват на добро отношение и внимание от Помаците, а освен това и те вече са се оприличили с етноса на Помаците, значи и те щом се считат за Помаци, нека да се чувстват такива като нас Помаците! 8)
Ний не сме Дискриминатори, че да ги отлъчваме и делим, може само да ги проучваме, но щом те са част от Помаците и се радват да бъдат такива, дори и колкото и малцинствена група да са били някога, те са се влели в общността и от векове са били добре дошли в групата на Помаците, макар и да са се занимавали с рударство, налбанство, ковачество и други характерни за тех занаяти, те са станали Помаци и Помагачи на Помагачите! ;D ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version