Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (2/240) > >>

Hadj:
Здравейте,
  Отдавна следя почти  всички коментари.Аз съм помак от Девинско.Региона ми е пазнат
много добре.Темата за  нас-памаците ме валнува отдавна.Събрал съм мнотго  спомени,исторически сведения,песни и легенди за нашия край.Издирвам и записмав обичаи
и традиции  свързани с помаците.За жалост значитена част от помаците в нашия край имат
комплекс поради произхода си.Мечтата  ми е тези хора един ден да кажаг "Аз съм памак-какво от това"

Hat:
Скьпи братко Хадж за повечето помаци да кажат"аз сьм помак какво от това"вече не трябва да звучи странно.Повечето помаци заявяват Горд сьм че сьм помак и то на висок глас.Ние на всяка цена трябва да успеем да преобьрнем този негативизьм в чуство на гордост за да може нашите деца да растат сьс самочуствие а не смачквани от комплекси за малоценност.Това ние можем да го направим по един единствен начин,като се обединяваме и то с цената на всичко.Имам приятели от доспатско и при вас като че ли все още нещата не стоят както в Гоце Делчев и Велинград.

isa71:

--- Quote from: Hadj on November 30, 2009, 17:25 ---Здравейте,
  Отдавна следя почти  всички коментари.Аз съм помак от Девинско.Региона ми е пазнат
много добре.Темата за  нас-памаците ме валнува отдавна.Събрал съм мнотго  спомени,исторически сведения,песни и легенди за нашия край.Издирвам и записмав обичаи
и традиции  свързани с помаците.За жалост значитена част от помаците в нашия край имат
комплекс поради произхода си.Мечтата  ми е тези хора един ден да кажаг "Аз съм памак-какво от това"
[/color]
--- End quote ---

що ви е срам бе хора,от какво се срамувате.

pomak BG:
"О ти неразумни уруде поради что се срамиш да се наречеш помак."

EVROPOMAK:
"Еееех, Комплексирани и жални Помако! :'(
Що бегаш и се криеш от Помашките си корени и род?  ???
От най-убавите песни и музики които векове кат славей пееш и свириш!  ::)
От вкусните гозби и храни, които произвеждаш и готвиш!  ::)
От шарените черги, носии, везмо, везило и гиздило които твориш и създаваш!  ::)
От здравите и големи живописни къщи, одаи, крепости, мостове, пътища, чешми които строиш и зидаш със собствените си ръце и ум!  ::)
От твоите смели знайни и незнайни безстрашни войводи, бойци, защитници и водачи които си имал!  ::)
От далновидните управници Ахмед Ага Тъмръшлията, Мустафа Паша, Мехмед Кьорходжов, Салих Ага, или по старите Миметьил, Спартак и Орфейя!  ::)
От вярата, смирението или трудолюбието на твоите деди!  ::)
От богатствата на земята и природата ти, които си имал и имаш, още от времето на знатните и разделени Траки, та чак до наши дни и не оценяваш това!  ::)
От стремежа ти - да работиш като скот, да носиш товара, дървата за огрев, кошовете с тютюн, камъните за къщата и мъките на гръб, а да не седнеш да си напишеш свойта си славна история от преданията на твойти си деди и от останките на старите си зидове и темели!  ::)
От всичко това и или от преклонението пред онова, че ти Помака все чекаш, некой друг да пише за теб разни полу-убави неща, а не ти самият за себе си, със свойто изсъхнало от мастилото перо, бедний ми, жалний Помако!  :'(  :(  :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version