Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
Hat:
--- Quote from: Балканджия on March 22, 2010, 16:41 ---Пепи, аз не знам някога на помаците във Смолянско и Девинско да се е гледало като втора ръка хора от страна на местните християни. Тъкмо обратното. Но събитията около 1912 пораждат известно недоверие между общностите, което на днешен етап е почти изкоренено и елиминирано. Браковете са ставали и когато е имало недоверие- любовта не пита.
--- End quote ---
Балканджи това,че ти незнаеш незначи,че не се е гледало на помаците от този регион,като на хора по долу от другите.Имам приятели от с.Барутин и от Неделино,които са на сьвсем друго мнение.Местната оправа с подкрепата на ЦК на БКП бяха отворили пропасти между различните общности ти ми говориш за някакво си "известно недоверие"което днес е почти изкоренено и елиминирано.Дрьн дрьн ярина казваше един бивш политик.Запомни,че пропасти трудно се заличават.Трябва много много време двадесет години нестигат.Малко са много малко трябва да се сменят поколения.
Hashashin:
Хат, Барутин географски и етнографски си принаджлежи към Чеча и няма нищо общо със Смолянско. Прикачен е изкуствено към административната единица наречена Смолянска област. Много добре знаеш, че там нравите и обичаите са коренно различни от тези в Смолянско и Девинско. А относно Неделино- винаги ще има единици които изпитват недоверие, но това не значи, че това там е правило. Какво недоверие, какви пет лева когато в Неделино няма някой, който да няма роднина женен или за християнин, или за помак ??? В Смолянско като цяло недоверието е преодоляно, въпреки че някои хора все още изпитват такова, но с времето и това ще изчезне. Хат, нямаш преки наблюдения върхо смоленците и моля те не се изкавай неподготвен!
KaraIbrahim:
hat,
Те поколенията вече се смениха. :)
Петя:
--- Quote from: hat on March 23, 2010, 09:14 ---Балканджи това,че ти незнаеш незначи,че не се е гледало на помаците от този регион,като на хора по долу от другите.Имам приятели от с.Барутин и от Неделино,които са на сьвсем друго мнение.Местната оправа с подкрепата на ЦК на БКП бяха отворили пропасти между различните общности ти ми говориш за някакво си "известно недоверие"което днес е почти изкоренено и елиминирано.Дрьн дрьн ярина казваше един бивш политик.Запомни,че пропасти трудно се заличават.Трябва много много време двадесет години нестигат.Малко са много малко трябва да се сменят поколения.
--- End quote ---
Хат сам казваш "бяха отворени пропасти" и това е в мин.време,сега такива проблеми почти няма.Особенно пък на по-младите хора изобщо не им пука да ли си помак или не.Или те харесват,като човек,или не.И аз имам приятели в Барутин,доколкото съм видяла и там тенденцията е такава.С усилията и на помаците и на християните,тези пропасти са се затворили и продължават да се затварят на места,това може само да ни радва.Ето например в Смолян(в града)дори в действащото в момента гробище се погрбват мюсюлмани и християни,гроб до гроб.В Девин пак е общо гробището,но от едната страна е мюсюлмаското,от другата християнското,за разлика от Смолян.Какви пропасти има тогава?
Hashashin:
В квартала, в който живея във Варна християнските и мюсюлманските гробища също са смесени. Един до друг може да видиш паметник с кръст и мюсюлмански надгробни камъни.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version