Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (153/240) > >>

Hashashin:

--- Quote from: Pepito on March 23, 2010, 12:42 ---Ти Балканджи, какво искаш да кажеш в цитираното?

--- End quote ---
В смолянско понятието помак от повечето помаци се възприема като религиозно понятие, а не като етническо. За тях за да си помак трябва да си мюсюлманин, ако не си вече мюсюлманин не си и помак. Именно поради това там предпочитат да се наричат българи мюсюлмани. А и там особено пък в района на град Смолян дори се обиждат от думата помак. Както се казва свят- широк, хора всякакви. Но това си е тяхното право на самоопрделение и не мога да разбера защо някои хора не го приемат?

mechta:
Балакджи, ние помаците в Смолян - различни сме. някои сме отдавна българи и се срамуваме да ни казват помаци, други сме българи само за пред хората , а в къщи сме си нашенски, и една малка част сме истински вярващи мюслюмани , дори имената сме си върнали. но повечето се пишат за българи и аз не обвинявам никого за избора му да бъде какъвто иска. само искам да споделя как мое съседско момиче  се влюби и се събраха да живеят с българче - добро момче, но родителите (инелегнтни хора) казаха ние помакиня не щем за снаха и това не е диничен случаъй имам и съседка женена за българин, но тя винаги е едно стъпало по-ниско в очите на собственият си мъж , а сег и на децата си. въобще толкова объркани съдби и наслоен негативизъм срещу помаците, турците, циганите, че ума не ти побира. за мен ще кажа имам две снахи едната е българка едната е помакиня - в моя дом живеят хора надраснали земните ежби за величие на някой етнос. дано и всички да го преодолеят, но докато има великите българи - моите помашки братя и сестри ще страдат и ще бъдат други. е това е от смолян

Hashashin:

--- Quote from: mechta on March 23, 2010, 12:58 ---Балакджи, ние помаците в Смолян - различни сме. някои сме отдавна българи и се срамуваме да ни казват помаци, други сме българи само за пред хората , а в къщи сме си нашенски, и една малка част сме истински вярващи мюслюмани , дори имената сме си върнали. но повечето се пишат за българи и аз не обвинявам никого за избора му да бъде какъвто иска. само искам да споделя как мое съседско момиче  се влюби и се събраха да живеят с българче - добро момче, но родителите (инелегнтни хора) казаха ние помакиня не щем за снаха и това не е диничен случаъй имам и съседка женена за българин, но тя винаги е едно стъпало по-ниско в очите на собственият си мъж , а сег и на децата си. въобще толкова объркани съдби и наслоен негативизъм срещу помаците, турците, циганите, че ума не ти побира. за мен ще кажа имам две снахи едната е българка едната е помакиня - в моя дом живеят хора надраснали земните ежби за величие на някой етнос. дано и всички да го преодолеят, но докато има великите българи - моите помашки братя и сестри ще страдат и ще бъдат други. е това е от смолян

--- End quote ---
Мечта, казах ти няколко малки исключения не значат че при всички е така. И самият живот в Смолянско го потвърждава, колкото и ти да говориш и в много от случаите да си измисляш. Когато фактите говорят, тогава и мечтите мълчат, ама нейсе, ти си на опаки на фактите. Как може да кажеш че една майка е стъпало по ниско за децата си??? Не те ли досрамя да изречеш тази лъжа? Айде моля ти се си измисляй филми и не ни вкарвай в тях!

Свободен чове:
Защо търсите измислено напрежение между християните и нас помаците в Смолянско?
Ако разгледаме на основа селища, в малките села сме изцяло или помаци, или християни. Ако да има външна примес (на католици, правлосалвни. турци), те напълно са приели помашките бит и обичаи. Дет' се вика стават по помаци и от помаците.
В по-големите селища - като Девин, Смолян, Неделино, Златоград, помашкото пак е преобладаващо, но проблеми с християните просто няма. Гаджосват се, женят се помежду си, заедно се забавляват.

Hat:
Браво бе Цецо да сте живи и здрави всичките помаци из Смоленско.
--- Quote from: Свободен Цецо. on March 23, 2010, 13:38 ---
 Ако да има външна примес (на католици, правлосалвни. турци), те напълно са приели помашките бит и обичаи. Дет' се вика стават по помаци и от помаците.
 Гаджосват се, женят се помежду си, заедно се забавляват.

--- End quote ---
Може да се намерят и такива да ви обвинят в асимилация на другите етноси.Сепаратизам и прочие.Само не мога да разбера,защо често Балканджия,като добьр познавач на Смолянските помаци пише,че много се сравували от това,че ги именували помаци,било обидно дори имало някакви други термини дето били по за предпочитане и по гордо звучали от помаците.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version