Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (165/240) > >>

Беглик:
Благодаря.

gece yolcusu:

--- Quote from: tersid on March 25, 2010, 09:02 ---Гече ,общо взето си прав, но дали някакви остатъци от стари езически ритуали ,представляват езичество?Един оцелял езически ритуал,според мен едва ли представлява  съдружаване с идоли и тотеми ,защото такива липсват в тези ритуали.
Мисля ,че старите езически практики които все още ги има запазени тук таме сред нашето племе ,са практики които доказват сравнително със заобикалящите ни ,нашата различна идентичност и не представляват многобожие и  в този смисъл няма и отделяне от мюсюлманската общност.

--- End quote ---

tersid, не мога да се съглася ,че общо взето съм прав.В това разбиране или си прав или не си.Няма полувенчата истина.
Остатъци от езически обичай има, а това , че са остатъци не ги прави не езически и мисля , че съвсем не са малко.Като започнем от "сините оченца" за пазене от уруки, много предмети, които съпътстват дадени ритуали, вярване в хороскопи , числа, и т.н. са все неща които отклоняват акидата (убеждението).Да това не разделя мюсюлманската общност и няма многобожие, но не е задължително да има многобожие за да има ширк.Даже паказнастта също е ширк. Голяма част от меканците по време на пратеника (САС), вярващи в Аллах, но ползващи за посредници идоли, които да им посредничат с Него (днес някой светила в исляма са призовавани със същата цел), са били определени за мушрици.

pomak BG:
Имам чуството че си даваш само мнението. На твойто място бих се въздържал, ако не съм сигурен с доводите си. Вярно че шиитите в Иран призовават светци в молитвите си да ходатайстват пред Аллах за тях, но между митичните божества изразявани чрез идули и споменатите светци разликата, че вторите все пак са били реални хора, които са живяли някога и някъде. Друг е въпроса дали тези хора ще имат това право да се застъпват на Съдния ден.

gece yolcusu:

--- Quote from: pomak BG on March 27, 2010, 14:00 ---Имам чуството че си даваш само мнението. На твойто място бих се въздържал, ако не съм сигурен с доводите си. Вярно че шиитите в Иран призовават светци в молитвите си да ходатайстват пред Аллах за тях, но между митичните божества изразявани чрез идули и споменатите светци разликата, че вторите все пак са били реални хора, които са живяли някога и някъде. Друг е въпроса дали тези хора ще имат това право да се застъпват на Съдния ден.

--- End quote ---

Аз съм сигурен в доводите си.Ако не си забелязал - даваме мнения за ширка.Ако имаш нещо против това което съм писал - дай доводи.Не ме карай да се съмнявам в качествата ти на имам.

pomak BG:
Не те карам да се съмняваш в каквото и да е било, просто те саветвам да не си категоричен, тъй като даването на фетва за туй и унуй не е лека работа. Имам Ахмед Хамберли например за да даде отговори на 14 въпроси отправени от жители на Багдад се нуждаел от дни и успял да отговори само на 4 от тях. А по онова време той бил най-големия учен в областта на Фъкъха и Ислямското право. По горе спомена за показноста и спомена че е ширк. Вярно че показността и възгордяването не е от нещата които обича Аллах, но пък че е ширк някак си трудно може да го приеме това човек. 

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version