Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
gece yolcusu:
--- Quote from: pomak BG on March 27, 2010, 17:05 ---Не те карам да се съмняваш в каквото и да е било, просто те саветвам да не си категоричен, тъй като даването на фетва за туй и унуй не е лека работа. Имам Ахмед Хамберли например за да даде отговори на 14 въпроси отправени от жители на Багдад се нуждаел от дни и успял да отговори само на 4 от тях. А по онова време той бил най-големия учен в областта на Фъкъха и Ислямското право. По горе спомена за показноста и спомена че е ширк. Вярно че показността и възгордяването не е от нещата които обича Аллах, но пък че е ширк някак си трудно може да го приеме това човек.
--- End quote ---
Това не са фетви а категорично известни истини, които би следвало един имам да знае повече от мене. Показността как е ширк ли - ами личността привлича внимание върху себе си сякаш е над Аллах.Превръща се в идол, кумир за хората, отвличайки тяхното внимание.
pomak BG:
Имаш някакво право, но не забравяй, че всяко правило си има исключение. В случея мога да отбележа единствено, че всяко действие на показност може да се определя по различен начин и с различен хюкюм. Така например според имама на Рибново Мурад Бошнак писаните булки били показност, докато според мен те не са. Според него чрез това те привличали внимание, докато според мен те скриват красотата на лицето си. Кой според теб е прав? И дали ако това е показност е ширк?
gece yolcusu:
Като започнем с това, че Аллах най-добре знае кой какво таи в сърцето си, мнението ми е, че важен е ниета с който човек тръгва да върши нещо.Ако скриването на лицето на булката е с ниет да скрие красотата си с цел да не съблазнява - естественно тогава не е ширк.Ширк не е също и когато преведен привлича внимание върху себе си с добрите дела и отдаденост в ибадета - тогава не казваме че има показност, а добър пример.Но мисля, че думата "показност", е вкарвана в употреба повече за изразяване на негативния и смисъл вложен в делата.И факта че, съществува не изключва правилото тя да е ширк.
pomak BG:
Именно делата според намеренията. Поради това те посаветвах да си предпазлив в решенията си, защото аудиторията която чете постингитени не е, като цяло, запозната добре с исляма. Ако ги напътиш в нещо което не е истина вместо севаб ще получих грях.
gece yolcusu:
--- Quote from: pomak BG on March 27, 2010, 18:22 ---Именно делата според намеренията. Поради това те посаветвах да си предпазлив в решенията си, защото аудиторията която чете постингитени не е, като цяло, запозната добре с исляма. Ако ги напътиш в нещо което не е истина вместо севаб ще получих грях.
--- End quote ---
Тази дискусия тръгна именно поради тази причина - постинг от съфорумеца "мечта" изтъкващ че езичеството се е вплело в исляма и било нещо добро.И тъй като това е основен проблем и то сред помаци които все пак са запазили ислямската си единтичност, няма как да остана безучастен в това изкривено разбиране, отклоняващо убеждението.Ако го толерираме, рискуваме да оставим на заден план ибадетите и да се задоволяваме с езически обичаи, мислейки си че ще спечелим задоволдството на Аллах.А това е огромен риск в който не трябва да има компромиси.Знаеш , че исляма е религия на тънкостите.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version