Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (172/240) > >>

Hashashin:
Аз също имам един голям личен приятел от Доспат. Чечлии са си хората. За диалекта си прав че има смолянски черти, защото е преходен говор между смолянските и чечките.  А що се отнася до Сърница там наистина немат нищо общо със смолянско.

dim56:
Доспат наистина е на границата на Чеча, но НЕ ПОПАДА в Чеч. Виж картите на В. Кънчов, а и други източници.

Hashashin:
Спред едни попада спортед други не. Но истината е че етнографски си е част от Чеча а не от Смолянско.

pomak BG:
Балканджия сякаш да спорим стеб за Еленския балкан. В Сърница хората нито са гаджели, нито бабечани, а доспатчани, които говорят на смолянски диалект. И ако има някаква разлика от доспатско-девинския и смолянския тя е минимална и е някъде до чепеларско. Разликата е най-вече в думите за роднини. Например ако в Смолянско помаците викат на вуйчото уико, в Сърница например му викат дайчо.

Hashashin:
Ще поразпитам моите познати от там и тогава ще продължим дискусията за да не стават объркавния :) Но имайки предвид фолклора и обичаите в споманатите райони все така съм на мнението че Доспатлии са по близки до чечлиите от колкото до смолянците. А знам че сърничани принципно не харесват чечлиите и им викат гаджели.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version