Български > Дискусии
Помаци от Смолянско и Девинско !
KaraIbrahim:
Да не говорим,че и самите доспатчани се смятат за хора,непринадлежащи към Чеча.А за сърничани dim56 е напълно прав-там имат много повече общи неща с бабечаните,отколкото с доспатчани.Някога сърничани може да са били доспатчани,но това е било много отдавна...
Hat:
Искам само да ви заявя,че населението на Сьрница е чисто помашко и самосьзнанието им е твьрдо,като кремак никога не допуска и не е допускало разни измислени историци да им насаждат глупавите си теории за произход,вяра и т.н.Дали са вьв Велинградско или кьм Чеча няма никакво значение важното е че ревностно пазят помашкият бит и култура и то по уникален начин.
Беглик:
Kara Ibrahim, миналото лято и аз чух това сравнение с бабечаните. Може ли да кажеш нещо повече за тях?
pomak BG:
Бабечаните са помаците които живеят в и около село Бабек. Преди това село било главното село, а останалите били колибарски поселения. Бнабнечабните се откруояват от останалите помаци в района, чрез своя родопски, които диалекта им е с македонски акцент.
Hashashin:
PomakBG бабечаните действотелно са много интерсна етнографска група. Чувал съм за тях доста неща и ще те помоля ако имаш повече информация да ми дадеш, но нека бъде в темата за помаците от Велинградско от където са бабечаните, за да не спамим тази. Благодаря.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version