Български > Дискусии

Помаци от Смолянско и Девинско !

<< < (185/240) > >>

Hashashin:
Нищо лошо не съм видял от турците, а и имам много приятели турци, но ти си смешна с опитите си да изкараш всичко тюркско. Забелязваш ли, че вече хората даже не ти отговарят ама си се смеят и подминават постингите ти като жужене на муха в ухото  Вари ни, печи ни, тюрки нема да станем Мечта. И ако обичаш не изкарвай славянските ни митове и легенди тюркски. Самодивите са славянски е не тюркски. Запомни го!

muti6:

--- Quote from: Балканджия on May 14, 2010, 13:54 ---Нищо лошо не съм видял от турците, а и имам много приятели турци, но ти си смешна с опитите си да изкараш всичко тюркско. Забелязваш ли, че вече хората даже не ти отговарят ама си се смеят и подминават постингите ти като жужене на муха в ухото  Вари ни, печи ни, тюрки нема да станем Мечта. И ако обичаш не изкарвай славянските ни митове и легенди тюркски. Самодивите са славянски е не тюркски. Запомни го!

--- End quote ---
Едни говорят за тюрки, други за славяни.Нормално!!! ;D

mechta:
Много си вещ, само че аз не съм като българите все да търся кого да изкарам българин, това не ми е присъщо. а това че фолклора, обичаите, вярванията на етносите са препокриват не си го измислил нито ти нито аз. Виж, аз преди всичко съм човек и мюслюманин, а в България никой не изкарва помаците, циганите, власите и пр. турци това е патент на българите да изкарват всеки българин. ти ми отговори, кои са Пири къзлар и кои са Саръ къзлар , щом си вещ по етнографията на народите, както и кой е Тангръ. Ти може да се мислиш за славянин, защо всеки помак трябва да мисли като теб. А това дали се четат моите коментари от други хора- само такива като теб могат да твърдят, които искат всички да мислят еднакво като при "социализъма". Освен да се заяждаш вземи да поразгърнеш и малко чужда литература за етносите и техните обичаи, вярвания в до Християнския и Мюслюманския период.

Hashashin:
Мечта, не ни занимавай с личните си проблеми ако обичаш.

Hadj:
    Тъй като съм изучавал и се занимавам с етнография и гостодин Добрев не съм никакъв ходжа / усещам какво влагаш в това/ познавам добре и религията и  традициите си.За кукери не съм спорил но знам достоверно че  маскариданите забавления при мюсюлманите нямат нищо общо с кукурските,русалиййските и сурвакарските  тредицци  съществуващи при християните.Там  те почти са свързани с  църковния калаендар.В моето село също съм запомнил по време на Байрямите такива "срашни хора" и на тях им казваха "маскари".В момента също по празници се праобличат и маскират,даже играят и някаква сценака / за жюмбюш/. прави се и интересна  "камила" която я консруират няколко души.
     Мечта,Невруз си е типично персийски празник,и днес персийската нова година започва през пролетното равноденствие.Ритуалите с огъня също са  от персите защото преди  исляма те са поклонници на огъня "зороастризъм" възможно е  и в турската култура да има персийски традиции -та нали в началото  докато се измисли турския книжовен език  Османския двор е ползвала културата на  Персите/ сигурно знаеш че най-добрите учители на Фатих Султан Мехмед са перси.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version