Author Topic: Дружба "Родина" - национализъм в действие !  (Read 128317 times)

0 Members and 2 Guests are viewing this topic.

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
От сега нататък отбарът ''Дружба'' ще играе само на една врата ( собствената) и ще си вкарва автоголове от воле, защото не знае че в България няма хора които се чувстват българо-мохамедани. Израза българомохамедани е измислен по времето на червения фашизам от фашистите в БКП с цел да унижава Помаците изповядващи Ислама. Тази  ''дружба'' ще си вкарва автоголове защото не иска да заздрави раните от насилията и гаврите над този изстрадал народ. За тях Турция е виновна за всичко, но не споменават и не се извиняват за убийствата и жестокостите извършени по времето на ''кръстилките''.  ???

Offline mustafa_b

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 2359
 • Gender: Male
  • Всичко за село Корница
Мустафа Абдиков и Хасан Айваз  ??? Единият загубил катастрофално местните избори, а вторият - избора за районен мюфтия... А сега се вживяват в ролята на "обединители на нацията" :o Ужас!

Offline EvroPOMAK

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 1410
 • Gender: Male
 • POMAK - POMAKY
Абе, то е ясно, че наште ПОМАЦИ още от времето когато техните най-стари деди са били Траки по земите на Помаците, които тогава са били най-образованите и знатни за онова си време, те все са просвещавали хората които са идвали в техните земи и някои от тях които са се настанявали трайно около и в техните селища, то все са ги дообразовали, ограмотявали и просвещавали. Щото пък и пришълците и нашествениците са били все повече неуки и невежи племена - като се започне от пробулгарите, славонците, византци, османци и чак до скорошните комунисти, но напоследък с драгите дружбаши нещо не се знае, кой - кого просвещава и изличава, дали едните другите, или другите по-другите, да му се неначуди чилякьа - ахмака !  ::) ??? ;D :) ;)


И българите мохамедани са били народни будители  (В случая става въпрос за Българските Помаци)

Забравената днес дружба “Родина” постига по мирен път това, което комунистическият режим не успя да постигне с насилие
Людмил Илиев
 
***
Съдбата на българите мохамедани е белязана от неяснотата кои всъщност са те - българи, мюсюлмани или някакъв отделен етнос. Разкъсвани между българския си корен и верността към религията, отхвърлени от сънародниците си християни, българите мохамедани водят затворен живот, нарушаван само от властите, които от време на време решават, че трябва насила да ги превърнат в 100%-ови българи. Малко известен е обаче светлият период от историята им, когато те сами отхвърлят наложената им от обстоятелствата изолация и се опитват да надмогнат тегнещото над общността им противоречие между етнос и религия. Това е историята на културно-просветната организация дружба "Родина".

Дружба "Родина" е основана на 3 май 1937 г. в Смолян от 20 българомохамедани и двама християни. Родинци, както се назовават членовете й, са млади, будни умове, които дълбоко се вълнуват от бъдещето на родния си Родопски край.

Тревожи ги неговото изоставане от останалата част на страната, което те отдават на традиционната затвореност на българомохамеданската общност и на разкъсаните връзки със сънародниците християни. Със създаването на дружбата, те поставят началото на мащабна културно-просветна дейност, целяща да възстанови единството на българския народ. Затова в устава си родинци записват, че задачата на дружбата е: "да работи за взаимното опознаване, сближение и подпомагане между българите мохамедани и българите християни в Родопската област; да събужда и развива народностното чувство в българите от мохамеданско вероизповедание; да подпомага всички инициативи, които целят културното, просветното и народното издигане на българите мохамедани; да ги пази от всякакви външни пропаганди и народни внушения и въздействия; да съдейства за стопанското и икономическото въздигане на Родопския край". За свой химн приемат песента "Мила Родино", която през 1964 г. става държавен химн на НРБ.

В началото на 30-те години на ХХ в. настъпват няколко важни промени, които спомагат за разбуждането на народностното самосъзнание на българите мохамедани. Най-напред това е преводът на Корана на български. След това идва разтурянето през 1932 г. на джамийските училища, в които се преподавало на стария турски език с арабски букви, и замяната им със светски общообразователни училища, в които учители са българи християни поради липсата на подготвени за тази работа мюсюлмани. Роля изиграва и набирането на българомохамедански младежи не само в трудовите войски, но и в редовната армия, където преминават през ограмотяване и просвета. Дружбата възниква именно от средите на такива осъзнати младежи, при това спонтанно, без никаква намеса от страна на властите. Според един от основателите й - християнина Петър Маринов, държавата дори дълго време гледа на нея с подозрение като на потенциално подривна група.

Родинци виждат себе си като продължители на възрожденското дело от ХIХ в. Те не искат мюсюлманите да забравят, че са такива, а да си спомнят, че са българи.
"Ние трябва да бъдем правоверни мюсюлмани, но преди всичко трябва да знаем, че сме българи, защото говорим български език, пеем български песни, отечеството ни е България и в жилите ни тече българска кръв", заявява председателят на дружбата мюфтията на Ксанти Ариф Бейски, по-късно преименувал се на Камен Боляров.

Организацията в Смолян се превръща в централа, от която дружбата започва да разширява дейността си из целия Родопски край. За 2-3 години тя привлича много привърженици и изгражда клонове в около 40 села в Смолянско, Златоград, Мадан, Рудозем, Ардинско, Неврокопско и Пещерско.

В началото родинци се стремят да изведат българите мохамедани на културно-обществената сцена и да ги поставят наравно с техните съотечественици християни. Голямо тяхно постижение е, че успяват да утвърдят публичната употреба на названието "българи мохамедани" и да внушат, че имена като "помаци" и "ахряни" трябва да се приемат като оскърбителни.

Набирайки сила, дружбата преминава от чисто културните прояви към по-радикална обществена дейност. В края на 1938 г. тя стартира кампания, чиято цел е да убеди населението да се отърве от най-ярките външни белези на небългарска принадлежност в облеклото - фесовете за мъжете и фереджетата и мехтените при жените. Кампанията има изненадващо голям успех въпреки съпротивата на местните ислямски духовници и туркофили. Първата българомохамеданка, която сваля публично фереджето си, е Несибе Шехова. В словото, което произнася на 27 януари 1939 г. в Смолян, тя казва: "Ние не сме робини на тая земя, а сме свободни българки! Мохамеданското ни вероизповедание не ни пречи да се чувстваме такива! Да открием лицата си и да видим света!" Друга подобна акция е кампанията за премахване на решетките по прозорците на мюсюлманските домове.

Родинци лека-полека започват да печелят благоразположението на държавата. Така постигат две важни победи. Първо, убеждават просветното министерство да открие специален курс по мюсюлманско богословие в село Райково, който дава няколко випуска. Така нови, прогресивни духовници започват да заменят ретроградните имами и да въвеждат богослужение на български език вместо на арабски. След това издействат създаването на духовно управление на българите мохамедани, отделно от протурски настроеното Главно мюфтийство в София.

Най-големият им успех обаче е побългаряването на имената на българите мохамедани. Идеята за това възниква още при основаването на организацията, но по-късното й укрепване я прави осъществима. През 1942 г. родинци изготвят предложение към правителството за улеснена процедура за смяна на имената, придружено от подписка. През юли същата година в Народното събрание е гласувана необходимата поправка в Закона за лицата. От юли 1942 до септември 1944 г. около 80 хиляди българомохамедани доброволно сменят имената си с български.

Превратът от 9 септември 1944 г. е началото на трагичния край на дружбата. Организацията е обявена за фашистка, а нейните ръководители и най-дейните й членове са репресирани. Председателят й Камен Боляров, който е комунист, е осъден на смърт и екзекутиран през 1951 г. В духа на пролетарския интернационализъм комунистическата власт се заема систематично да разрушава делото на "фашистите" родинци.

Възстановено е носенето на фесове и фереджета. Започва и връщане на турско-арабските имена. Иронията е, че около 40 години по-късно режимът подема кампания по ребългаризация също като родинци, но не с култура, а с насилие.

Днес българите мохамедани са изправени пред същите предизвикателства, както и преди 70 г. Повече от актуален остава въпросът как да се съчетае религиозната с етническата принадлежност и как да се впише общността им в съвременното българско общество. За някои дружба "Родина" вече е дала отговора. Организацията вече действа отново, след като беше възстановена на 1 ноември 2009 г. от българомохамедани от Родопите и Пиринско и техни съмишленици християни.

Новите родинци успяха да реабилитират репресираните си предшественици в обществен план. На 30 септември 2010 г. общинският съвет на Велинград с пълно мнозинство, в т.ч. десет общински съветници от ДПС, единодушно гласуваха членът на дружбата имамът Маньо Шарков да бъде посмъртно обявен за почетен гражданин на града. На 7 април 2011 г. пловдивският общински съвет удостои с почетни гражданства Камен Боляров, Петър Маринов и имамът Светослав Духовников. Същата чест им гласува и съветът в Смолян, където тримата са развивали основната си дейност.

Новата дружба вече има клонове в Рибново, Сатовча, Кочан, Гоце Делчев, Мадан, Рудозем и др. Ръководството е от трима съпредседатели - проф. Георги Марков, учителя от Рибново Манчо Джуркин и журналиста Зарко Маринов. Сред членовете са народната певица Валя Балканска, проф. Христо Матанов и бившият мюфтия на Гоце Делчев Хасан Айваз. Това показва, че и новата дружба приема формулата на старата, че можем да живеем заедно, бидейки различни като християни и мюсюлмани, но единни като българи.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Хей Аллаше какво ли ще видим още....
Каде си Аллаше каде си не ни оставяй в ръцете на тези....

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Превратът от 9 септември 1944 г. е началото на трагичния край на дружбата. Организацията е обявена за фашистка, а нейните ръководители и най-дейните й членове са репресирани. Председателят й (Ариф Бейски) Камен Боляров, който е комунист, е осъден на смърт и екзекутиран през 1951 г  ;D ;D ;D
--------------------------------------------
Allah (Gospod) s toyaga ne nakazva ;)

Offline muti6

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 927
Обявяването на "Родина" за фашистка и забраната и е единственото умно нещо сътворено от комунистите!!!Тази организация е нанесла много  беди на мюсюлманите в България и е редно сега да иска извинение от тях.

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
Поради дълбоките му исторически корени

Българомохамеданите от Смолянско по време на политическите промени

Вековете на Османско владичество се съпътстват от непрестанно, повече или по-малко динамично, насилствено или доброволно преминаване на българите от християнската вяра към исляма.
Родопите влизат в границите на България след Балканската война. Вместо да се погрижат за приобщаването на местното българомохамеданско население към държавата и нацията ни, българските политици решават въпроса радикално – заедно с войската върви свещеник, който покръства помаците в християнската вяра. Естествено този насилствен акт не решава, а изостря проблема. Само след година министър-председателят Васил Радославов обещава да върне религията и имената им, ако гласуват за него на предстоящите парламентарни избори.
Така, сменили за трети път вярата си, българите мохамедани заживяват в пределите на Царство България.
Годините след Първата световна война не се отличават с внимание и грижи от страна на държавните институции към българомохамеданското население. През 30-те години България вече е преодоляла следвоенната криза и постепенно се превръща в една икономически просперираща страна с добър жизнен стандарт. Това подтиква дистанциралите се и затворили се в своята вяра българомохамедани да пожелаят да се приобщят към нея. Така се създава българомохамеданската културно-просветна организация “Родина”. За пет години тя успява да интегрира помашкото население в българската нация. В Дружба “Родина” участват българомохамедани от Родопската област, които доброволно приемат български имена и създават смесени бракове – между християни и мохамедани.
И ако през 1937 г. основният проблем е свалянето на фереджетата и фесовете, то в началото на 40-те родителите с искрено желание кръщават децата си само с български имена. През 1942 г. става така, че вече голяма част от възрастното мохамеданско население, чувствайки се част от българската нация, заменя своите тюрко-арабски имена с български. Всичко това е по лична инициатива на самите българи мохамедани. Без каквато и да е било странична държавна намеса, но най-важното – без каквото и да е било насилие. Изглежда, че българомохамеданският въпрос е свален завинаги от политическата сцена.
Веднага след 9 септември 1944 г. обаче, комунистическите идеолози обявяват Дружба “Родина” за фашистка, а ръководителите й са дадени под съд. Изпълнявайки своя “интернационален” дълг, комунистическата партия “спасява” българомохамеданското население от “денационализаторската политика на монархо-фашисткия режим”, като връща тюрко-арабските обичаи и практики и дори обещава създаването на самостоятелна “помашка република”. За щастие, това не става, но на Парижката мирна конференция през 1946–1947 г. въпросът за обособяването на Родопите в отделна “помашка” държава е поставен и опасността от създаването на подобно държавно обединение е съвсем реална.
Граденото с толкова старание и себеотрицание е пометено за месеци.
Само след 20 години Комунистическата партия забравя обещанията си, които е давала на “помашкото малцинство”, и решава един път завинаги да приобщи българите мохамедани към социалистическата нация. Как?  Като насила смени имената им.
Първите опити се извършват в края на 60-те години. А масовата акция е проведена през първата половина на 70-те години. Неподчинението се наказва с бой, а съпротивата със затвор и изселване. Пресата “прелива” от искрената радост на българомохамеданите от решението на партията. За тези, които доброволно се решават да сменят имената си, Градският народен съвет в община Смолян е предвидил поздравителен адрес, който гласи следното:
“Българийо, Родино моя! В яркия ден на твоето комунистическо равноденствие чедата ти те даряват със своята вярност и преданост. Изпълнителният комитет на ГНС Смолян ви поздравява по случай възстановяването на българското ви име. Пожелаваме ви да го носите с гордост, честно и достойно. Желаем на вас и вашето семейство здраве, щастие и дейно участие в строителството на комунизма в нашата процъфтяваща Родина”.
Процесът по насилственото преименуване е ръководен от гаулайтера и палача на този край през 70-те години – първия секретар на ОК на БКП Димитът Димитров (Митата Дългия).
След още 20 години, през декември 1989 г. Комунистическото народно събрание върна на турци и помаци мохамеданските имена.
За по-малко от 80 години имената на тези хора са се сменили шест пъти. Затова изглежда съвсем логично тяхното последвало поведение на неориентираност, залитане в посоки, които са предопределят от заинтересовани партии и организации.
Объркването е толкова голямо, че някои помаци смятат, че са побългарени турци.
Други казват: “Абе кой знае какви сме. Нито българи, нито турци, нещо като албанците сме. Какво като вярваме в Аллах? На него се молят и цигани, и турци, и араби, и какви ли не. Сега пък зорлем карат децата ни да учат турски. Ами ако станат турци, ще се заселят ли някога в Турция? Или тук, сред многото българи ще живеят като чужденци, без радости и без бъдеще?”
Изключително зловредно е да се намесват външни сили в “помашкия въпрос”. Досега това не е довело до нищо добро. Напротив.
У това население се насажда идеята, че те не представляват част от българската нация и към тях следва да се подхожда със специално отношение – като към малцинство.
През лятото на 1992 г. в смолянското село Ковачевица се появява афиш на английски език, оповестяващ за провеждането на Първи международен семинар на тема “Проблеми на помашкото малцинство”. Но българомохамеданите не могат да бъдат определяно като малцинство по причина, че по произход, по етнокултурна принадлежност и по майчин език те са част от българския народ, т.е. принадлежат към мнозинството.
Малко по-рано,  през 1991 г. в Принстън, Ню Джърси, се основава т. нар. “Проект за етнически отношения”, който трябва да насърчава мирното разрешаване на етническите конфликти в новите демокрации на Централна и Източна Европа и Руската федерация. Като резултат от проучванията се посочва, че “панислямските тенденции ще се окажат водещи при самоопределението на цялата помашка общност” и освен това, че “отношенията на българската държава към помаците в бъдеще ще се развиват в посока към търсене статут на малцинство”.
Ясно се вижда, че проблемът за българомохамеданите е предизвикан от спекулативната намеса на редица външни и вътрешни политически сили.
В последните години се очертава и друга тенденция. Тя не е свързана с турцизирането на помаците в Смолянско. Това се наблюдава по-скоро в района на Кърджали. В района на Смолян, особено в гр. Мадан се забелязват арабски влияния.
Обществена тайна е, че в тези местности прииждат арабски емисари от Иран.
Тяхното влияние е толкова силно, че има цяла една общност от хора, които вярват, че са наследници на арабски племена и в своята същност не са българи, а араби-шиити.
В тази общност хората се обръщат едни към други като към братя и сестри. Все повече се забелязват забрадени момичета. В общественото пространство дълго време се коментираше фактът, че някои момичета слагат забрадки срещу сумата от 800 лв. на месец. В същия град Мадан има училище, в което малки девойки се учат на Коран и на мюсюлмански обичаи.
Освен това в джамията в Смолян има безплатни курсове по турски език.
Известно е, че мюфтията на Смолян Хайреддин Хатин официално е назначил шеф на сдружение, проповядващо радикален ислям сред българомохамеданите в Родопите, за преподавател и проповедник в абсолютно всички джамии и месджиди (духовни училища) в региона. Това е председателят на скандалното Обединение за ислямско развитие и култура (ОИРК) Ариф Абдуллах.
Името на ОИРК нашумя, след като сезира Антидискриминационната комисия за случая с двете ученички от смолянската гимназия по икономика, отказали да следват училищните разпоредби и да свалят забрадките в клас. Същото сдружение скандализира и спортната общественост, като сложи полумесец на футболния клуб  "Рудозем 2005",  който спонсорира.
Става ясно, че  проблемът с българомохамеданите е изключително сериозен и наболял. Поради дълбоките му исторически корени за неговото разрешаване следва да бъдат впрегнати всички политически сили. Това е така, защото по въпроси, свързани с нацията на нашата държава и нейното единство не трябва да има политическо противоборство, а напротив – обединение. 

 Надежда Фотева  - политология трети курс (2007-2008), Пловдивски университет "Паисий Хилендарски"
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline ibrahim65

 • Moderator
 • *****
 • Posts: 3000
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
You are not allowed to view links. Register or Login
Родопите през вековете под Българско владичество,от 1300г история Родопите са владени от българско царство само 243 скромни години ;D ;D:
847г-893г
924г-967г
1207г-1218г
1230г-1246г
1344г-1371г
1913г-2012г
Фактите говорят от сведения на  специални български историци

Offline Turas

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 640
 • Gender: Male
You are not allowed to view links. Register or Login
Родопите през вековете под Българско владичество
Няма да питам къде си завършила образованието си. :D
Първо трябва да си изяшниш що е то България, Византия, Османска империя?
Как сме били роби в Османската империя а е имало чорбаджии и кметове българи?
Как Родопчани-християни са имали автономна църква?
До 847г. в чии предели са били Родите с каква управа?
Между другото по времето на Слав, Ахрида минава ту към Византия, ту към България 7 пъти, а самия слав е сестрин син на Калоян!!!! Това какво ти говори - интереса клати феса! ;)

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
You are not allowed to view links. Register or Login
Няма да питам къде си завършила образованието си. :D
Първо трябва да си изяшниш що е то България, Византия, Османска империя?
Как сме били роби в Османската империя а е имало чорбаджии и кметове българи?
Как Родопчани-християни са имали автономна църква?
До 847г. в чии предели са били Родите с каква управа?
Между другото по времето на Слав, Ахрида минава ту към Византия, ту към България 7 пъти, а самия слав е сестрин син на Калоян!!!! Това какво ти говори - интереса клати феса! ;)
С основно образование от първи стадии съм(3-и клас).Но на клипа ясно се вижда  колко години родопите са български.Въпросите може да ги поставиш към автора на клипа-не е мое художествена измислица ;D ;D
А за афтономната църква навярно има приност лошата османска империя дето е създала български феодали(чорбажии) и множество православни храмове ;D

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
 Не е само Възродителният процес, през 1912 посред зима вмро и църквата покръстват насилствено 200 000 души в Родопите вж напр.: anamnesis.info/fonts/versiq.1.3/journal/ flash_journal/Plamena_Stoqnova/ Plamena_Stoqnova.html
    Не мога да дам преценка но , някои западни автори пишат за милион и половина избити мюсюлмани по време на Балканската война общо от трите войващи страни. Българската армия умишлено пуска напред четите на ВМРО , които колят и изнасилват повсеместно и след като армията пристигне , се прави че нищо не е било, само в Кавала са избити 7000души. Това учат в уневерситетите по света, където османската история е част от програмата в университетите Въобще има много нелицеприятни факти ,за които по света се пише и са азбучна истина , а у нас едивственото с което се отговаря е заклеймяване авторите като турски, немски, гръцки, сръбски и прочие агенти. Въобще цялата световна историография се заклеймява като заговор, за да не би българите да се "подведат" и да се приобщат към цивилизованата хуманитаристика. Всъщност агенти ,както се оказа са почти всички професори по история в бълг. университети, които дължат кариерата си изцяло на службите,срещу производство на идеология вместо история.На агента Тервел /Божидар Димитров/ дори уроците му по гръцки и латински са плащани от ДС.

You are not allowed to view links. Register or Login

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42