Български > Дискусии
Наука !
PETER:
--- Quote from: muti6 on June 01, 2010, 14:48 ---
А обезпокояващата мисъл, че смъртта може да не означава края на съществуването е като предпазен клапан, иначе атеистите щяха да бъдът най-аморалните личности.
--- End quote ---
А необезпокояващата вяра, че смъртта не означава края на съществуването, води до самовзривяващи се шахидки и шахиди.
Мутиш,
морала изобщо не е привилегия на религията.
Какво морално има в това да се самовзривиш сред непознати и невинни хора?
Какво морално има в това да пратиш децата на кръстоносен поход, да гориш книги и опоненти?
Какво морално има в заповедта да нямаш други богове, и в заплахата от наказание ако имаш?
Моралът не само предхожда появата на религията, но и човечеството като цяло.
Можем примерно да открием признаци на морално поведение в много бозайници.
Животните имат ли религия, при положение че проявяват морал?
Разбира се че ние атеистите допускаме и се надяваме, че телесната смърт може да не е края на всичко.
Това обаче изобщо не означава че бихме повярвали в приказки и измислици от каменната ера.
Вярата и надеждата е едно, религията и нейните измислици са съвсем друго.
Затова ние се опитваме да преодолеем телесната смърт и да станем биологично безсмъртни.
Безсмъртие, което се надявам да не откажеш заради своята религия. ;)
Вярата и надеждата изобщо не се противопоставят на истинкта за самосъхранение или на инстинкта за продържение на поколението. Затова ние казваме - докато си жив се надявай.
Религията и нейните "учения" обаче се противопоставя на инстинкта.
Това противопоставяне обаче не е никакъв риск и не води до никакво развитие.
Самоубийците не рискуват. Те "знаят" последствията. "Знаят" че отиват при хуриите или при свети Петър.
А когато "знаеш" не рискуваш.
muti6:
Онова което исках да кажа е че според вярващите атеизма е тъжна работа.
Мирното съжителство между религиозните общности е в ръцете именно на прагматиците и атеистите. Тези, които държат технологията за масово унищожение са рационалисти и циници, които могат да накарат милиони хора да повярват, че именно религията ги разделя. Иначе човешката глупост се простира отвъд религиите. Атеистът не е застрахован от абсурдни идеи, които нямат нищо общо с религията. Основното противопоставяне всъщност се крие в несъвместимите стандарти на живот, бедността, мизерията , срещу така наречените цивилизовани общества. Туземец срещу цивилизован(яйцето и кокошката).
Аз затова и писах, че няма 100% атеисти. Абсолютният атеизъм е като религия но с обратен знак, защото може да се основава само на сляпа вяра.
PETER:
Тъжна работа ли? Сори! :)
Mercedes-Benz E-Class - Sorry | HQ
muti6:
Не мога да стигна до твоята позиция и мисля, че причината е светогледна.Атеистите обикновено затварят вратата за дискусия, защото поставят като табу именно светогледната страна на въпроса. Проблемът е, че не желаят да погледнат критично своя натурализъм и по този начин го налагат догматично.
Много лесна формула си нaмерил с кoято за всичко са виновни религиите.Само аз ли виждам връзката между нещата или тя наистина е там?
Аз съм възмУтен и огОрчен и за пореден път ще обвиня еволюционистите, затова че с последователно прокарваните си догми са повредили умовете на хората и те ПРОСТО не могат да си представят нещо извън натуралистичните причини за всичко ставащо около нас!
PETER:
--- Quote from: muti6 on June 03, 2010, 12:32 ---...Атеистите обикновено затварят вратата за дискусия, защото поставят като табу именно светогледната страна на въпроса. Проблемът е, че не желаят да погледнат критично своя натурализъм и по този начин го налагат догматично...
--- End quote ---
Ха, Мутиш, ти се шегуваш. :)
Единствените които затварят вратата за дискусия сте вие мюсюлманите. Не всички, но повечето.
Изолирате се в своя си свят и не давате нищо с по-различно мнение да ви обезпокои.
Голям зор беше дори в този сравнително толерантен сайт да се приеме някакво по-различно мнение.
Мене примерно 3 пъти ме банваха, пък колко са ме трили не помня вече.
Но продължавам да съм тук и не затвярям никаква врата.
Напротив, държа я широко отворена и нямам нищо против да чуя когото и да е за каквото и да е.
Ето още един пример:
Създадоха Facebook за мюсюлмани в Пакистан
"Ние сме технологично независими и не може да правите пари на наш гръб, без да уважавате нашите възгледи",
http://www.dariknews.bg/view_article.php?article_id=536548
Същото, обаче в селски мащаб направи Мустафа с форума на Корница.
Има едно изследване на Датският психолог Николай Сеннелс, който се опитва да обяснява този феномен.
Там е развита следната теза:
"В ислямската култура се очаква човек да демонстрира гняв и заплашително поведение, ако е критикуван или дразнен. Ако мюсюлманин не реагира агресивно, когато е подложен на критика, той минава за слаб, незаслужаващ доверие и по този начин незабавно се уронва неговият социален статус."
Защо Европа и мюсюлманите говорят на различни езици
http://de-zorata.de/world/songs-and-dances-of-the-peoples/241-nicolai-sennels.html#comments
А дискусия без критика няма.
В една дискусия винаги опонентите си критикуват един на друг позициите.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version