Български > Дискусии

Наука !

<< < (13/47) > >>

PETER:

--- Quote from: muti6 on January 05, 2010, 17:48 ---От ислямска перспектива една тема никога не би могла да бъде обсъдена конструктивно, без нужните за разбирането й знания.
Не захващай тази тема, защото очевидно - от думите ти, става ясно че си неподготвен, и ще се изложиш.

--- End quote ---

Мутиш, това твоето си е тавтология.
Разбира се че за този който вярва в нещо, този който не вярва, няма нужните за "разбирането" на вярата "знания". Накратко вяващия затова е вярваш, защото вярва че знанията му са знания.
Само че аз имам доста по-силно оръжие за тази тема и то се нарича логика.
И желание да се позабавляваме. :)  

muti6:

--- Quote from: PETER on January 05, 2010, 18:16 ---Мутиш, това твоето си е тавтология.
Разбира се че за този който вярва в нещо, този който не вярва, няма нужните за "разбирането" на вярата "знания". Накратко вяващия затова е вярваш, защото вярва че знанията му са знания.
Само че аз имам доста по-силно оръжие за тази тема и то се нарича логика.
И желание да се позабавляваме. :) 

--- End quote ---
Науката е игра!!!
Логиката е наука!!
Следователно и логиката е игра!

До колкото знам има доста видове логика(на мисленето , математическа , когнитивна и т.н.) Но,дали е точна наука или не е, е под въпрос ?Според мен точна наука е тази която борави с факти и където едно твърдение не подлежи на промяна според ситуацията ... например 2+2=4 и в България, и в Зимбабве, и на Земята, и на Марс да речем.Значи логиката е начин на разсъждение, т.е. няма наука- логика.
Колкото до силното ти оръжие,май е без муниции!!!Желанията за забавление са хубаво нещо, стига да са  добронамерени!!!

isa71:

--- Quote from: PETER on January 05, 2010, 14:43 ---Разбира се. Темата е "наука" и тук религията няма място.  :D

--- End quote ---
[/color]
Коранът е низпослан, за да помогне на човека да достигне съвършенство в този свят, където хората са подложени на изпитание. Затова Коранът не разкрива, а само загатва за неизвестните истини, свързани с бъдещето, които ще бъдат видени от хората и отваря врата към тях, за да може разумът да ги открие и докаже.
http://www.fondaciaroza.org/books/34.html

PETER:
Наука (от латинското scientia, означаващо "знание") в най-широкия смисъл на думата е обективно знание, представляващо система от знания или препоръчителни практики, които са в състояние да доведат до прогнози или предвидими резултати

Ако приемем, че обективното знание е онова което е истина, то тогава нещо което не разкрива обективното знание (истината) не е наука и няма научна стойност.
И щом Курана не разкрива обективно знание (истината), от цитата на Иса  ;), то той няма научна стойност.
Това не пречи да има религиозна стойност.

Накратко никоя религия не довежда до прогнозни или предвидими резултати, защото при никоя религия нямаме повторение, експеримент и математическа интерпретация на резултатите от експеримента.
За науката знанието е потвърдена хипотеза. За религията знанието е гола вяра.

muti6:
Всички ние, масовите хора, сляпо вярваме, че науката ни поднася абсолютната истина - а това, естествено, не е така: поднася ни единствено само най-доброто приближение до нея, което е успяла да постигне към момента.
Религията всъщност проповядва опознаване на света и себе си, пък дори погледнато през перспективата на Божеството, и съответната ценностна система. В много религии божественото е не просто познаваемо, а е изрично сродно на хората, и ние можем да го разберем. Религията често се опитва да опознае сама себе си с методи, напълно достойни за всяка наука: теологията е не по-малко сериозна и пълноценна дисциплина от физиката и химията… Може би все пак религията е наука?!
А да не би пък науката да е религия?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version