Български > Религия и мистика

HADJ 2009

<< < (8/8)

isa71:

--- Quote from: Pepito on January 25, 2010, 20:39 ---И понеже съм Мара Подробната  ;) ми стоят някои въпроси:

* Отношението към хадж-а и ритуалите идентични ли са сред различните течения на исляма?
* Задължителната бяла дреха (отбягва ми названието) всеки си я носи или от там някъде я закупувате. Четох, че е задължителна, но авторът на темата - Исуф, не е облечен така  ::) Сигурно има причина.
* Tъй като изхождам от сравнението с християнско поклонение... как се организирате вие - индивидуална самоорганизация, или религиозните водачи по райони подпомагат (или пътуват също)...?
Благодаря ви! :)

--- End quote ---
[/color]

по принцип всеки сам трябва да си плати хаджа,но и трябва да остави пари и на семеиството си,което през това време да си посрещне нуждите.ритуалите при сунитите си ги прочела,при шеитите не ги знам ,те мисля че ходят в кербала.
,,Вярващият тръгва на Хадж, разделя се с децата, съпругата и близките си, напуска имота си, също както мъртвеца се разделя  с тях. Така може по-добре да усети  наближаващият за всеки един час, в който ще напусне Земята. Ще бъде заровен в пръстта там, от където изначало сътворен е човекът. Ще се раздели с най-близките си и обичани хора, ще изостави имота и богатството си и ще си тръгне сам със своите дела, които е извършил през земния си път.
  Обличането на ритуалните дрехи ихрам, които са бели, напомнят за часа, в който човек ще напусне този живот и ще бъде положен в гроба, облечен в своята последна одежда, кефин (която според обичаят също е в бял цвят). Тя ще бъде неговата носия в това пътуване.   Когато се слее с тълпата хаджии, всичките в бяло, устремени в една посока, с една цел, човек вижда епизод от Съдния ден – когато всички хора ще бъдат възкресени и ще се отправят към свещените земи, за да застанат пред Аллах, да чуят своята равносмека и да намерят своя дом на вечността. Стотици хиляди  мъже и жени от Изток и Запад, черни и бели се сливат в тълпа едноцветна и потича от Мекка между хълмовете към Мина, Арафат и Музделифе, като всеки е потънал в своите мисли, възхвала и молитва към Аллах. Отправят към Него в обич и страх своето покаяние и надежда за спасение.
http://islaminside1.blogspot.com/2009/11/blog-post_3925.html

Hadj:
   Ибадета Хадж е един и за сунити и шеити.Тези които са били сигурно за забелязали че една от най-многочислените групи са иранските/Кербала е друго,свързано с почитта на имамите от шиитите/.Всичики  ритуали се изпълняват еднакво.
   Когато се излезе от ихрам /когато не се изпълняват задължителни ритуали/ хаджиите се обличат както искат.
   Патуването се организира обикновено от главно мюфтийство.Задължително се вадят визи
и то визи за посещение на свещенните градове/ Мека се посещава само от мюсюлмани/

Шали:
Благодаря ви за изчерпателните отговори! Господ да даде здраве на всички, за да изпълните и този дълг.

Navigation

[0] Message Index

[*] Previous page

Go to full version