Български > Дискусии
Част от известните помаци-извадка от книгата на академ
aki:
Благодарение на Фицинка получих книгата на П.Япов "Помаците-изстрадана история". Историята на помаците описана в книгата от изследванията на Рифат бей и Ибрахим Тевфик които се намират в библиотеката на Йени джами в Истанбул сигурно са истински. Имам една забележка във връзка с публикувани известни помаци в края на книгата. Аз съм от Сърница. Познавам доста от хората които са написани като известни помаци. Имам забележка към някои имена, които с нищо не са допринесли за историята и живота на помаците. Прави впечатление, че има много хора от с.Кръстава. Сигурно сведенията ги е давал някой от това село. Познавам доста хора от там. Има хора написани и от Сърница. Например Реджеп Сиджимов развали Сърнишката община за един парцел във Велинград, който си му го взеха. Преминал през всички партии. Исмт Бабучи не е кмет на Велинград, а зам.кмет и с нищо не допринася за живота на помаците. Мехмед Карамолла-кмета на Сърница не става от стола в кметството и нищо не върши като кмет. Не виждам имена от гр.Доспат. Поне да се отбележи името на Веселин Черкезов, който е бивш областен управител на Смолян и бивш депутат. Допринесъл за благоустрояването на Доспатската община. Има и други забележки и моето мнение е, че преди да се пишат имената на известни помаци да се направи допитване до населението на съответното селище. Благодаря.
pomag:
--- Quote from: aki on February 17, 2010, 17:03 ---Благодарение на Фицинка получих книгата на П.Япов "Помаците-изстрадана история". Историята на помаците описана в книгата от изследванията на Рифат бей и Ибрахим Тевфик които се намират в библиотеката на Йени джами в Истанбул сигурно са истински. Имам една забележка във връзка с публикувани известни помаци в края на книгата. Аз съм от Сърница. Познавам доста от хората които са написани като известни помаци. Имам забележка към някои имена, които с нищо не са допринесли за историята и живота на помаците. Прави впечатление, че има много хора от с.Кръстава. Сигурно сведенията ги е давал някой от това село. Познавам доста хора от там. Има хора написани и от Сърница. Например Реджеп Сиджимов развали Сърнишката община за един парцел във Велинград, който си му го взеха. Преминал през всички партии. Исмт Бабучи не е кмет на Велинград, а зам.кмет и с нищо не допринася за живота на помаците. Мехмед Карамолла-кмета на Сърница не става от стола в кметството и нищо не върши като кмет. Не виждам имена от гр.Доспат. Поне да се отбележи името на Веселин Черкезов, който е бивш областен управител на Смолян и бивш депутат. Допринесъл за благоустрояването на Доспатската община. Има и други забележки и моето мнение е, че преди да се пишат имената на известни помаци да се направи допитване до населението на съответното селище. Благодаря.
--- End quote ---
Автора на книгата неги познава, такава информация му е подадено, може и да е подведен. За други, които не са споменати сигорно не е имало хора да му ги изброят, а и това не е основното залегнато в книгата.
Шали:
Защо разпространявате книгата по този начин (чрез форума си я поръчвате). Няма ли я вседостъпна?
pomag:
Търсия по реповете!
ficinka:
Вероятно я има , но тук помаг ги подарява , за което трябва да му благодарите, не на мен аз само помогнах . ;)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version