Български > Дискусии
Има ли дискриминация към българи и етноси от държавата
sirrio:
--- Quote from: EvroPOMAK on March 10, 2010, 13:19 ---Sorry, "Сирио", но явно доста неща не знаем за Помаците, а сигурно и за Българските Турци, дори и за Циганите, и за тяхното самоопределение! :o
Но, да не спорим в тази тема, защото тези кавги ги има доста в другите теми! ;)
--- End quote ---
Позволи ми да не се съглася с теб за това, че не знаем кой как се самоопределя. Помакът се самоопределя като помак, турчинът - като турчин, а циганите не знам дали знаеш са доста различни групи - котлари, кошничари, вретенари, цуцумани, решетари, сръбски цигани и др. и всеки циганин знае какъв точно е и какъв му е произхода (познавам доста цигани и от тях ги знам тези неща) - но въпреки тези разлики, те всички се определят като цигани и дори не обичат да ги наричат роми, а предпочитат думата циганин. Така че, всеки много добре знае как се самоопределя (независимо колко е вярно това определение, но всеки човек се асоциира и показва принадлежност към дадена народност), и по тези признаци аз казвам, че не съм виждал дискриминация през последните 20 години.
EvroPOMAK:
--- Quote from: sirrio on March 10, 2010, 13:31 ---Позволи ми да не се съглася с теб за това, че не знаем кой как се самоопределя. Помакът се самоопределя като помак, .........
--- End quote ---
Ако, се приеме, че твоето мнение е такова, че и Помака, дори да е 1 или 1001, има право да се самоопредели като такава единица от този съществуващ самостоятелен етнос, значи за това те разбрах, че си бил прав! ;)
Dilmana:
Сирио, случаите на дискриминация в България не са един и два, а по десетки дела с явни елементи на дискриминация, България вече е осъдена от съда в Страсбург.
Незнанието на фактите не променя фактите.
Освен това ромите не желаят да бъдат наричани цигани, а роми и сме длъжни да се съобразяваме с това.
Както и другите са длъжни да се съобразяват с това, че ние се наричаме българи и не искаме да ни наричат вулгари, например.
sirrio:
--- Quote from: EvroPOMAK on March 10, 2010, 13:42 ---Ако, се приеме, че твоето мнение е такова, че и Помака, дори да е 1 или 1001, има право да се самоопредели като такава единица от този съществуващ самостоятелен етнос, значи за това те разбрах, че си бил прав! ;)
--- End quote ---
Точно това имах предвид ;)
sirrio:
Хайде тогава по-осведомените да цитират поне някои от тези десетки дела в Страсбург срещу БГ с явни елементи на дискриминация.
Относно това, че циганите предпочитат да ги наричат цигани, а не роми, информацията ми е от първа ръка, т.е. от самите цигани - и те самите се наричат така откакто се помнят.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version