Български > Дискусии
Има ли дискриминация към българи и етноси от държавата
Svetlina:
--- Quote from: tersid on January 30, 2013, 09:03 ---Пресата в България може да публикува всякакви писма анонимни или не, лъжливи или не , тя за това е е свободна преса да дава глас дори и на онези които злословят неоснователно. А кой как ще преосмисли написаното си е негов проблем. Идиотите и фашизоидите в България ,а те никак не са малко вземат всичко за чиста монета и почва да ги боли канчето за щяло и нещяло.Така , че вярвайте на всичко което не сте видели ,като ви е толкова акъла.
За мен истината е друга - каза си я по телевизията самата учителка която уж я бяха били. Тя се смееше ,докато фашизоидите се деряха по форумите. И още нещо сигурен съм ,че циганите имат много по голямо уважение към учителите ,за разлика от българите които смятат че учителя е нещо като домашна прислуга.
--- End quote ---
И какво каза учителката за това училище в Ямбол, я ни светни тука? Прочел ли си поне двете писма, та да разсъждаваш? И по какво съдиш кой кого уважава повече? Или просто си ...."вътрешно убеден".
Щото аз съм срещала всякакви цигани и на всякакви места, влизала съм в сайтове на различни цигански организации, мои приятели са работили и работят с цигани, и имам представа колко и кого уважават.
Suleyman.45:
Kuma lisa da ne se pravi na sveta voda nenapita,opredelenieto naşi i vaşi si go polzvayte za upotreba po vreme na çervenokafyavite vi mitingi pılni s şizofridni lunpeni,ako ne beşe jena ştyah da dobavya "kakvato si i ti".Mnogokratno sım otbelyazval,çe v İslyama nyama rasizım idelene na horata po tzvyat i narodnost,a delene na dobri i loşi.Vie dosega ne ste napisali dori edna dobra duma za moite bratya müsülmani,poslaniyata vi izlıçvat samo nenavist i zloba.Az napisah mnogo hubavi neşta za moite bılgarski uçiteli,za moite bılgarski priyateli i tehnite roditeli-vie me narekohte tziganin i go napisahte s glavni bukvi da ne propusna napisanoto sluçayno.ZA MEN LİÇNO TZİGANİN NE E OBİDNA DUMA,A İ SME NA RAZLİÇNO KULTURNO NİVO İ TO NE VIV VAŞA POLZA.
tersid:
--- Quote from: Svetlina on January 31, 2013, 10:56 ---И какво каза учителката за това училище в Ямбол, я ни светни тука? Прочел ли си поне двете писма, та да разсъждаваш? И по какво съдиш кой кого уважава повече? Или просто си ...."вътрешно убеден".
Щото аз съм срещала всякакви цигани и на всякакви места, влизала съм в сайтове на различни цигански организации, мои приятели са работили и работят с цигани, и имам представа колко и кого уважават.
--- End quote ---
Не плачи мила Светла не тъжи, ти не си виновна. :P
Даниела Костова, кореспондент на БНР: Учители протестират срещу анонимки
През последните дни анонимен сигнал за побой над ямболска учителка предизвика напрежение в учителската общност в града. В анонимката се твърди, че възпитателката Светла Хлебарова е бита и душена от баща на ученик от ромски произход. Повод за побоя е отправена от учителката забележка към дете, че не си е написало домашното. Ето какво разказа за конкретния случай още Светла Хлебарова: Забелязах, че детето не си пише домашните работи. Вторият час мина, също нямаше написано нищо в тетрадката и след това вече аз реших, че трябва да му направя забележка. Обърнах се към детето : Ти нищо не си написал в тетрадката, естествено със строг тон. То се уплаши от това че му се скарах, отиде извика баща си и бащата влезе и започна да ми говори: Аз ще те набия, какво си мислиш че няма да те набия! Но нито съм бита, нито съм душена, нито съм заплашвана с убийство.След инцидента до медиите е разпратено анонимното писмо, в което се търси закрила за учителите в „Петър Берон”. Хлебарова заяви, че се чувства употребена в ситуацията и не е предполагала, че ще намери такъв тип „защитници”, които дори не са имали смелостта да се подпишат под писмото. „Тук съм на непостоянен договор, не познавам добре колегите и съм много разочарована, че някой може да използва чувствата ми”, заяви Хлебарова. Тя допълни, че от дълги години е учители никога в практиката си не е имала проблем нито с деца, нито с родители. Докато разговаряхме с нея група деца се бяха скупчили около учителката си и я милваха.
В училището учат над 1000 деца от ромски и турски произход. През последните години в него се работи и по доста европроекти. Учителският колектив единодушно приема ОУ ”Петър Берон” като училище еталон за етническа толерантност. Родителите на децата също бяха изненадани от пуснатия сигнал и недоумяваха каква може да е причината за него. Всички родители бяха не само доволни от учителите, но и заявиха, че лично ги познават. Един от бащите се оказа бивш възпитаник на училището, според него ситуацията от „неговото време „ е коренно променена. О, това беше от началото на 90-те години. Тогава тук беше голяма анархия, нямаше никакъв контрол. Сега е много по-различно.
Напрежението в учителския колектив понамаля след съвещанието в понеделник по обед. На него те приеха писмо декларация в отговор на двете анонимни писма.
Никой от учителите не вярва техен колега да е писал анонимното писмо. Директорът на училището Лиляна Славова заяви категорично че сигналът не е писан от техен учител и допълни:
„ Моят урок през тези дни е, че едно общество което се разяжда от омраза няма как да върви напред. Истината рано или късно, макар и окаляна, както писа една наша колежка, ще излезе наяве. Според нея е редно полицията да проучи случая и да се намери авторът на писмото. Директорът на инспектората в Ямбол Татяна Петрова заяви, че това е до момента в инспектората никога не е постъпвало оплакване или жалба от отношение на ромски родители към учители и възпита
http://www.yambolnews.net/index.php/drugosti/item/4008-%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%BB%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B5%D1%81%D0%BF%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D0%BD%D0%B0-%D0%B1%D0%BD%D1%80-%D1%83%D1%87%D0%B8%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%82-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B0%D0%BD%D0%BE%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BA%D0%B8
Svetlina:
В мнението, което цитираш е ясно, че заплахи е имало, така че писмото на учителите не е някаква измислица, ето си откъса: "... Обърнах се към детето : Ти нищо не си написал в тетрадката, естествено със строг тон. То се уплаши от това че му се скарах, отиде извика баща си и бащата влезе и започна да ми говори: Аз ще те набия, какво си мислиш че няма да те набия! Но нито съм бита, нито съм душена, нито съм заплашвана с убийство."
А като нищо учителите са се уплашили, предвид, къде се намира въпросното училище, и за всеки случай са накарали "учителката на гр. договор" да успокои обществеността. Що се отнася до думите на директорката, аз не се съмнявам, че ти харесват, само че как стоят нещата вътре, не е ясно.
Svetlina:
--- Quote from: Suleyman.45 on January 31, 2013, 15:19 ---Kuma lisa da ne se pravi na sveta voda nenapita,opredelenieto naşi i vaşi si go polzvayte za upotreba po vreme na çervenokafyavite vi mitingi pılni s şizofridni lunpeni,ako ne beşe jena ştyah da dobavya "kakvato si i ti".Mnogokratno sım otbelyazval,çe v İslyama nyama rasizım idelene na horata po tzvyat i narodnost,a delene na dobri i loşi.Vie dosega ne ste napisali dori edna dobra duma za moite bratya müsülmani,poslaniyata vi izlıçvat samo nenavist i zloba.Az napisah mnogo hubavi neşta za moite bılgarski uçiteli,za moite bılgarski priyateli i tehnite roditeli-vie me narekohte tziganin i go napisahte s glavni bukvi da ne propusna napisanoto sluçayno.ZA MEN LİÇNO TZİGANİN NE E OBİDNA DUMA,A İ SME NA RAZLİÇNO KULTURNO NİVO İ TO NE VIV VAŞA POLZA.
--- End quote ---
Да бе, в исляма нямало расизъм... Но няма и християни, а за храмове да не говорим. Не ме разсмивай, моля ти се.
Да, циганин не е обидна дума, затове толкова грижи се полагат за ромите.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version