Author Topic: Има ли дискриминация към българи и етноси от държавата  (Read 238104 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline sirrio

 • Member
 • **
 • Posts: 5
Как сте киртаци? Не съм влизал от 9 години в сайта. Поздрави от ДАНС и внимавайте с мераците за велика Турция  ;)

Offline sirrio

 • Member
 • **
 • Posts: 5
Много се знае за живота на Исус, но малко за този на Мохамед. И двамата велики пророци.
 Мохамед е роден през 571 г. в Мека в бедно семейство. Но благодарение на богатия си чичо става богат и успешен търговец. Жени се за заможна жена, която е с 14 години по-голяма от него. На 40 г. получава първото послание от Бог (Аллах), започва да чува гласове и да припада. Решава, че полудява и иска да се самоубие. Единствено жена му го разубеждава и помага да продължи. В началото той споделя тези послания само с  най-близките си. Едва след няколко години започва да ги споделя с  останалите хора и да проповядва. Когато започва да набира последователи,  го спохожда съдбата на Исус - започва да бъде преследван в Мека като  местните велможи желаят смъртта му. Тогава той бяга в Медина (на 300 км  от Мека), където е приет радушно, заедно с последователите си. Но след 3  години Мека напада Медина с единствената цел да убие Мохамед. И от тази  битка идват враждебните думи в Корана за убийство на неверниците, които  и до ден днешен се тълкуват погрешно от мюсюлманите-екстремисти. Медина  печели битката срещу Мека и Мохамед придобива огромно влияние. В  продължение на 22 години до смъртта му на 62 г. той постоянно получава  послания от Бог, но те никъде не са записани, а само проповядвани на  хората. Според което историците съдят, че той е бил неграмотен и не е  можел да пише. Едва 20 години след смъртта му е издадена заповед на  халифа на Медина всички негови послания да бъдат официално записани,  както се създава и Коранът. За да се приеме всяко твърдение за вярно, се  изисквали поне трима свидетели на въпросната изповед на Мохамед. След  като е написан Коранът, се издава заповед да бъдат унищожени всички  други записки на светото писание. Интересен факт е, че според Корана  Исус не е бил разпънат на кръста, а се е възнесъл при Създателя, а на кръста е разпънат негов двойник. Друг странен факт е, че Исус се споменава повече пъти в Корана от Мохамед. Коранът и Мохамед никога не са отричали Библията и по-старите свети текстове, но претендират да имат най-последно спосланото Божие слово (610 години след Исус). Единственият проблем на Корана е, че не дава ясни и точни насоки на хората, а всеки може да го интерпретира както той го разбира. Това е и основната причина за грешното му тълкуване от екстремисти и фундаменталисти. Друга подробност е, че в него текстовете не са подредени хронологически, а по големина и дължина.

Offline sirrio

 • Member
 • **
 • Posts: 5
Много се знае за живота на Исус, но малко за този на Мохамед. И двамата велики пророци.
 Мохамед е роден през 571 г. в Мека в бедно семейство. Но благодарение на богатия си чичо става богат и успешен търговец. Жени се за заможна жена, която е с 14 години по-голяма от него. На 40 г. получава първото послание от Бог (Аллах), започва да чува гласове и да губи съзнание, припада. Решава, че полудява и иска да се самоубие. Единствено жена му го разубеждава и помага да продължи. В началото той споделя тези послания само с  най-близките си. Едва след няколко години започва да ги споделя с  останалите хора и да проповядва. Когато започва да набира последователи,  го спохожда съдбата на Исус - започва да бъде преследван в Мека като  местните велможи желаят смъртта му. Тогава той бяга в Медина (на 300 км  от Мека), където е приет радушно, заедно с последователите си. Но след 3  години Мека напада Медина с единствената цел да убие Мохамед. И от тази  битка идват враждебните думи в Корана за убийство на неверниците, които  и до ден днешен се тълкуват погрешно от мюсюлманите-екстремисти. Медина  печели битката срещу Мека и Мохамед придобива огромно влияние. В  продължение на 22 години до смъртта му на 62 г. той постоянно получава  послания от Бог, но те никъде не са записани, а само проповядвани на  хората. Според което историците съдят, че той е бил неграмотен и не е  можел да пише. Едва 20 години след смъртта му е издадена заповед на  халифа на Медина всички негови послания да бъдат официално записани,  както се създава и Коранът. За да се приеме всяко твърдение за вярно, се  изисквали поне трима свидетели на въпросната проповед на Мохамед. След  като е написан Коранът, се издава заповед да бъдат унищожени всички  други записки на светото писание. Интересен факт е, че според Корана  Исус не е бил разпънат на кръста, а се е възнесъл при Създателя, а на кръста е разпънат негов двойник. Друг странен факт е, че Исус се споменава повече пъти в Корана от Мохамед. Коранът и Мохамед никога не са отричали Библията и  по-старите свети текстове, но претендират да имат най-последно  спосланото Божие слово (610 години след Исус). Единственият проблем на  Корана е, че не дава ясни и точни насоки на хората, а всеки може да го  интерпретира както той го разбира. Това е и основната причина за  грешното му тълкуване от екстремисти и фундаменталисти. Друга подробност  е, че в него текстовете не са подредени хронологически, а по големина и  дължина.

Offline Gelina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1487
 • Gender: Female
You are not allowed to view links. Register or Login
Къде в Европа забулването е забранено
Тази седмица Дания прие закон, забраняващ забулването на обществени места. Други европейски страни, сред които и България, отдавна въведоха подобни забрани. Ето кратък списък:
Забраните, насочени срещу скриването на лицето, се отнасят главно до дрехи, зад които лицето на практика не се вижда. Но важат също така за маски и шлемове. По същество обаче те се прицелват в религиозно мотивирани облекла като никаба и бурката. Ето защо тази забрана е известна още като „забрана на бурката".
Бурката е дреха, покриваща цялото тяло, като очите обикновено са скрити зад нещо като решетка. Никабът е було за глава, което не закрива очите. Ето кои видове забулване са забранени в отделни европейски страни:

Франция беше първа
Франция въведе забрана за носене на никаб и бурка на публични места още през 2011 година. За да се избегнат обвинения в дискриминация, законовият текст не се отнася изрично до религиозното забулване, а е формулиран по-общо: „В публичното пространство никой няма право да носи облекло, предназначено да скрива лицето". Освен това още от 2004 година в училищата е забранено носенето на каквото и да било религиозно облекло, тоест - и на забрадки. Забраната на бурката и никаба във Франция засяга само около 2 000 жени - от близо 5-те милиона мюсюлмани, живеещи в страната.

В Белгия: наказания за носене на бурка и никаб

Малко след Франция, през 2011 година аналогична забрана въведе и Белгия. За нарушителите са предвидени глоби и дори до 7-дневно лишаване от свобода. И в Белгия тази забрана засяга сравнително малко жени. Според оценките, от близо 1 милион мюсюлмани в страната бурка или никаб носят едва около 300 жени.В Холандия забраната е ограничена
Холандският парламент забрани забулването през 2016 година. Забраната на бурките и никабите важи обаче само за държавните сгради, обществения транспорт, училищата и болниците. За нарушителите е предвидена глоба до 400 евро. Но и в тази страна жените, носещи бурка или никаб, са съвсем малко - правителството оценява броя им на около 100.

В България: с някои изключения

България също въведе такава забрана през 2016 година. Глобите, предвидени в българския закон, са доста солени - до 750 евро. Законът допуска обаче и изключения - например при упражняването на определена професия или в молитвените домове.

Специален закон и в Австрия
През 2017 година Австрия също прие закон срещу забулването на лицето. Според този закон, на обществени места всяко човешко лице трябва да се вижда от брадичката до началото на косите. Нарушителите са глобявани с парични суми до 150 евро.

Скоро и в Дания
На 31 май тази година и датският парламент прие закон, забраняващ забулването на обществени места. Законът влиза в сила през август и предвижда глоби до 135 евро. При повторно нарушение глобата може да се увеличи десетократно.

Дискусиите в други европейски страни
Въвеждането на забрана за забулване на лицето се обсъжда в редица европейски страни - например в Германия, Швейцария, Естония, Литва, Латвия и Норвегия. В Испания бяха въведени локални забрани за част от Каталуния, но съдилищата ги отмениха. В Италия такъв дебат не съществува, тъй като още през 1970-те години беше въведена забрана за носенето на всякакви дрехи, които пречат на идентифицирането.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42