Български > История

Помаците и Балканските войни - 1912-1913

(1/17) > >>

EvroPOMAK:
Разглеждайки всичките теми, се оказа, че в сайта има много коментари за събитията от този период, което време е изпълнено с много въпросителни, неизвестни, страдания и противоречиви чувства от страна на Помаците!  ???  :'(  :o
Затова, ако се приеме като предложение да се отвори една по-обобщена тема за Помаците и тяхната съдба свързана с Балканските войни, а и техният път по пътеките на тези войни, както след това и в Първата световна война и последвалите военни събития !  :)
Като начало с един кратък исторически коментар от големият приятел на Помаците!  8)
"Балканските войни започнаха през месец октомври 1912г. и продължиха след 1913 г. като Първата и Втората Балканска война или Междусъюзническа война. Началото на Балканската война от България се постави на 5 октомври 1912г. след като от най-високият връх над градчето Тъмръш, пукна първата пушка и оръдията срещу така наречената "Помашка Република - Тъмръш"!
Четири държави воюваха срещу Турция. Четири и то все християнски. Сърбия, Гърция, България и Черна Гора. За обикновените хора в Османската империя, които изповядваха ислям, тя беше "кръстоносна", което да рече "верска". И затова всички в Империята, които изповядваха ислям, бяха вътрешно убедени, че трябва да подкрепят Турция. Помаците в по-голямата си част, също бяха за Турция.
Това ще рече, че макар и да живееха в християнски държави, те се молеха да победи Турция. Но ето, че Турция, не победи! И какво ли щеше да стане с тези, които се намираха в християнските държави. Очаквало се да е лошо. Но, то пък не дойде веднага! А защо ли? Защото съюзниците срещу Турция се скараха. Започна Втората Балканска война, наречена Междусъюзническа през юни 1913г.
Сега Помаците се ориентираха на страната на България, тъй като там имаше най-много Помаци. С какво ли можеха да и помогнат. И както се започна войната, така и свърши, където България бе победена.
Помашките райони се разпределиха фатално зле за самите Помаци. Те попаднаха и в България, и в Гърция, и в Турция. А тъкмо такова разпределение означаваше липса на обединение. А обединението пък бе надежда на Помаците да претендират, че са национална общност, която заслужава признание именно, че са такава! Общност, равна на нация! Нация! Какво ли щеше да става оттук насетне!
Ставаше лошо! Много лошо! И това много лошо беше от страна на България.
Появиха се офицерите като този полковник Серафимов, който обвиниха Помаците в помагачество на турците и затова започна придвижването им, било към Турция, било към Гърция, към която бе предадена немалка част от помашките земи. Хиляди семейства бяха пропъдени. Хиляди! И то така - голи и боси, и земите им раздадени и разделени на бежанци - българи, приканени от други държави.
Тогава Помаците от безизходица и мъка запяха и пропяха песента "Пуста да остане бре мале 13-та година" !
Какво ли се е случило тогава, та да бъде "проклета" тази 1913-та година!?!
И то да е такава за целият Помашки народ! "  
Напред към победата на истината, но без пушкала и ножове! Само с писалки, снимки и спомени!  ;)

Hashashin:
Ще ви пусна един мой постинг от друга тема, защото има връзка и с настоящата:

--- Quote from: Балканджия on February 17, 2010, 08:31 ---Аз съм срещал син на човек от така наречения помашки полк в турската войска, който ми е разправял как целия помашки полк дезертирал и минал на страната на България. После през 1913 година 10-ти Родопски полк на Българската армия съставен на 90% от смолянски помаци безстрашно настъпва към Одрин и го превзема. Да именно помаци са превзели, "непревзимаемия Одрин". Най-ценни сведения дава един помак, внедрен там от българското разузнаване като бозаджия на турската войска. Денем продавал боза а вечер чертаел карти на Одринските укрепления. Така, че монетата има две страни Сюлейман. Но най-тъжното че докато момчетата и мъжете са се биели за България и са превземали Одрин, други части на нашата армия са клали и тормозили близките им в родните им села. Това е нещо от което мен лично ме е срам като българин.

--- End quote ---

tersid:
На мен ми е любопитно да разбера ,престорен ли е политическия и историческия наивистичен фантасмагоризъм или си е природен и какво мислите за наивистичната фантасмагория в политиката и историята. :-\ :-\
Фантасмагория- буквален превод- говорене за призрачни и въображаеми, нереални неща и събития.
Наивитет - Наивност - лекомислие ,което е изразено на показ.
Питам не заради друго ,защото ми се мотае из акъла ,че е много вероятно да се окаже в един момент,че и сред Опълченците на Шипка е имало представители на нашта милост. :-X :-X

Сидхарта:
Али Рефик-опълченец бил се на Шипка[пояснение-от горната страна на върха е бил].

tersid:

--- Quote from: ves.K on March 07, 2010, 18:55 ---Али Рефик-опълченец бил се на Шипка[пояснение-от горната страна на върха е бил].

--- End quote ---
Имаш ли му автобиографията и военната книжка. ;D ;D
Всъщност предположенията ми се оказаха правилни ,само си подадох пръста, и го захапахахахаха ;D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

Go to full version