Author Topic: Благовещение  (Read 23698 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline pomag

 • Senior member
 • ****
 • Posts: 122
Ynt: Благовещение
« Reply #30 on: March 26, 2010, 07:01 »
В постинга на Балканджия, че тетевенските помаци са празвали този празник има доза истина. Той се празваше преди 15-20 години и то във времето когато хората тук бяха повече религиозни. В самият празник не се отдаваше толкова голямо чувство за християнски празник даже не знаехме какво е и значенито на думата "благовец" Всичко се правеше както по-горе е посочено - прескачахме огън, пушехме се на него за да не ни  хапят змиите през годините, възрастните не работеха на полето, не се шие с игла, не си решиш косите младите връзваха люлки от големите дървета из селото и се люлееха въобще беше празнично и т.н. и сутрин при събуждане ни караха да се ловим за желязо и да изричаме думите "АКО ВИ ВИЖДАМЕ ВСЕ СТУДЕНИ И УМРЕЛИ ДА СТЕ" Балканджия е пряв в това отношение, че сме го празвали, но хората не са влагали чувства в него като религиозен празник колкото като езически! Разбира се това вече е минало  след като хората разбраха истината за този празник !

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Благовещение
« Reply #31 on: March 26, 2010, 07:48 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Видях колко си историк,а и колко си теолог.
Не знаеш елементарни неща!Ама съвсем основни неща,като това,че дева Мария не е богиня и това,че на Петдесятница Светят Дух слиза над апостолите във вид на огнени езици ,а не както казваш:"им се явили огнени езици".

Никаде не съм казвал че дева мария била богиня. Ако четеше дискусиите щеше да видиш, че за това заобиколно беше споменато от Балканджията, като по този начин искаше да каже, че празника бил езически и пр. Или тебе само мойте постенги те вълнуват?

You are not allowed to view links. Register or Login
Ако наистина много добре си запознат с темите, които се обсъждат тук за свободната воля и пр. ,щеше също да знаеш ,че християнството е учение на духа и вярата,а исляма е религия на закона.

Ти си запознат много по-малко с исляма, от колкото аз със християнството изглежда.

You are not allowed to view links. Register or Login
Клипчето според мен е добро, защото показва в части християнското мислене. Имаше нужда от това клипче, защото клипчето което пусна ти ,беше много пошло (да се преведе на разбираем език) и измъчено (за нас християните). Един от въпросите по спомен беше:"Как така Иисус е Бог, като той е живял на земята, как на небето ще остане без Бог?" .

Слаба ти е паметта прегледай пак клипчето за да зададеш въпроса си правилно. Не беше ли как така като Иисус е умрял и пр?

You are not allowed to view links. Register or Login
Аз те приканих да дискутираме,но ти нищо не засегна.Всъщност обикновенно до същинска дискусия не се стига.....защо ли е по лесно да се клевети отстрани и да се отбягва разнищването...
Нямаше да реагирам и пиша така,но твоето поведение го провокира.Няма да пропуснеш шанс да покажеш грешният път и вяра на християните.
Добре, мисли си и говори така,но тук не е джамия.Тук има и християни и се поставяш в положение да отговаряш и заставаш зад думите си,ако са лъжа!!!.

Виждам какво е тук, обаче не видях да ми се задават въпроси, а пък за дискусия никой не ме е приканивал.

 
You are not allowed to view links. Register or Login
Както веднъж сам се определихте за муджахидин, г-н муджахидин Хюсейн Мехмед, (тук трябва да е точка май) Вашето отношение към християните и християнството все повече ме притеснява.Подигравателният тон бе напълно излишен,освен ако просто сте нямали какво друго да кажете.

Самата тема е провокираща, не аз.

You are not allowed to view links. Register or Login
Ако сте завършил теология в България,как изобщо са Ви издържали нервите да стоите на лекции?Богословието в Българските университети е основно ортодоксално насочено.Имайки в предвид показаното отношение към християнството и актуалната ви религия се чудя за причините на записването Ви там...... А понеже правите основни грешки,който ако бяхте завършили там не бихте ги правили и това събрано с гореказаното смятам,че сте завършили другаде, а това другаде според мен са ви научили с пропуски за християнството,защото е било с ислямска насоченост.
Казвам всичко това,защото за  н-ти път парадирате,че много знаете за религиите тъй като сте теолог,а добре че само Вие сте такъв....

А вие сте си взели изпита по Логика без никакви проблеми. Дори мога да кажа, че бихте могли да бъдете и асистент на някой известен лектор по Логика.
Имах желание да уча магистратура християнска теология, но не съм бил кръщаван. В ВИИ не питаха този и онзи дали са обрязани и с какви имена са, но както и да е.Offline Шали

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 487
 • Gender: Female
Ynt: Благовещение
« Reply #32 on: March 26, 2010, 10:48 »
You are not allowed to view links. Register or Login
...
ПЕПИТО само една-две препоръка: първо не съм чиче, млад човек съм, това и Фотакиев-Пламен Пасков ще го потвърди и второ все пак се съобразявай. Аз като влизам в разни форуми не ги поздравявам с честит байрам и пр.
Винаги съм се съобразявала, бате. И никога не съм отваряла теми за християнски празници или нещо подобно. Авторът ви е казал каквото има...Защо не истерясваш и в поздравителните теми за Рождество и Великден? Щото автор им е Назми, нали...

На елементарните питанки от клипа ли искаш да отговаряме? Това е много несериозно...задай по-добро ниво на дискусията.

П.С. Оджа...ти имаше нещо общо май с Люляково...? Ако е така....да пази Бог...!

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Ynt: Благовещение
« Reply #33 on: March 26, 2010, 11:15 »
You are not allowed to view links. Register or Login
  В началото на темата описах защо трябва да се отбележи празника.Не е задължителен,така че ще освободим  tersid  от честването му.Държа обаче да подчертая,че приятелите ми християни винаги ме поздравяват,когато има мюсюлмански празник.Но това е друга тема-за първите 7 години...
Караибрахим, аз също държа да подчертая,че на битово ниво , може би всеки има  приятели мюсюлмани и християни и на всеки му е много приятно взаимно да си честитят  и дори и да празнуват заедно , ако са получили и приели покана. Но, това е на битово ниво .Това ,че теб те уважават на битово ниво ,твоите приятели не е повод, ти да им връщаш жеста от официална трибуна,защото ангажираш по този начин цялата аудитория. Върни им го и ти на битово ниво.Все пак сайта има претенциите да е трибуна на помашката култура , а аз доколкото знам в Исляма като част от общата ни култура  няма блага вест.
 Разбира се ,че е хубаво да има взаимоуважение между  хората с различна религиозна  принадлежност ,но не е задължително това уважение да прави демонстративно.Затова ,уважавай за да те уважават ,но  поднасяй уважението си персонално и и без излишна демонстративност.

Offline tersid

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 874
Ynt: Благовещение
« Reply #34 on: March 26, 2010, 11:24 »
You are not allowed to view links. Register or Login

Нали помаците били самостоятелен етнос?!Та..Като има помашки етнос не може ли да има и помаци християни,че да си честитят християнският празник?
Нали. Та.. като има помашки етнос ,може и да има някъде  такива ,но тук във форума досега не съм виждал, поне досега.Не ,че нема некаф и да се излюпи отнякъде .Знаеш ли.Е ,ако се излюпят цяла  дузина ,нека си честитят. Нямам нищо против.

Offline Kaplan

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 752
 • Gender: Male
Ynt: Благовещение
« Reply #35 on: March 26, 2010, 12:20 »
Че как да няма помаци-християни, ''родината'' малко ли покръсти помаци?!

Offline ficinka

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 567
 • Gender: Female
Ynt: Благовещение
« Reply #36 on: March 26, 2010, 12:41 »
You are not allowed to view links. Register or Login
В постинга на Балканджия, че тетевенските помаци са празвали този празник има доза истина. Той се празваше преди 15-20 години и то във времето когато хората тук бяха повече религиозни. В самият празник не се отдаваше толкова голямо чувство за християнски празник даже не знаехме какво е и значенито на думата "благовец" Всичко се правеше както по-горе е посочено - прескачахме огън, пушехме се на него за да не ни  хапят змиите през годините, възрастните не работеха на полето, не се шие с игла, не си решиш косите младите връзваха люлки от големите дървета из селото и се люлееха въобще беше празнично и т.н. и сутрин при събуждане ни караха да се ловим за желязо и да изричаме думите "АКО ВИ ВИЖДАМЕ ВСЕ СТУДЕНИ И УМРЕЛИ ДА СТЕ" Балканджия е пряв в това отношение, че сме го празвали, но хората не са влагали чувства в него като религиозен празник колкото като езически! Разбира се това вече е минало  след като хората разбраха истината за този празник !
Прав си помаг , не се влага толкова в този празник , но тук в Градежница и днес се празва на 7 април, връзват се люлки не се работи нищо в къщи както и по полето :) и всичко останало което си изброил по горе.

Offline pomak BG

 • Historian
 • *****
 • Posts: 1280
 • Да си помак звучи гордо.
Ynt: Благовещение
« Reply #37 on: March 26, 2010, 20:15 »
You are not allowed to view links. Register or Login
П.С. Оджа...ти имаше нещо общо май с Люляково...? Ако е така....да пази Бог...!

Всичко ни е общо с Люляково, само едно ни е различно, ти сама си го преположи. Ама не само с Люляково ами със всички от женски пол съм така  :D .

Offline rabie

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 4
Re: Благовещение
« Reply #38 on: March 03, 2011, 11:43 »
dokolkoto mi e izvestno islqma e po mlada religiq ot xristiqnstvoto i e v protivovest s nego a blagovets e 4ist ezi4eski dreven obi4ai svarzan s prirodata i zemqta koqto ni xrani a kak si go talkyvat xristiqnite neznam moje i nego da sa si prisvoili da zapalnqt kalendara si nali ot 365 dni v godinata 222 sa praznik za tqx sv ,,I VAN'' SV. NEZNAM KOI SI ...... ??? :o ;D

Offline rabie

 • Candidate member
 • *
 • Posts: 4
Re: Благовещение
« Reply #39 on: March 03, 2011, 11:48 »
moje da gre6a no trqbva da otkriem korenite si predi islqma i da saxranim traditsii i obi4ai ot predi vekove sa da mojem da se otajdestvim kato otdelen etnos i da ne ni me6at s tyrsi i bulgari i razni drygi narodi

Offline Шали

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 487
 • Gender: Female
Re: Благовещение
« Reply #40 on: March 03, 2011, 22:06 »
You are not allowed to view links. Register or Login
...a kak si go talkyvat xristiqnite neznam moje i nego da sa si prisvoili da zapalnqt kalendara si nali ot 365 dni v godinata 222 sa praznik za tqx ...
Как да го запълним, че не ми става ясно от поста - да си ги направим 365 празнични ли или друга е идеята на подобно присвояване?
А по повод противопоставянето на исляма и християнството...ми има една друга тема, в която сме разисквали точно обратната теза. Според Вас, ако ли да имаме някои сходни разбирания, при условие, че Православието е по-ранна религия, как смятате - вие ли сте си присвоили нещо от нас и ако да, то за да запълвате какво - някои пропуски в морала ли, що ли...?

Offline husein

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 237
Re: Благовещение
« Reply #41 on: March 05, 2011, 17:44 »
 Според Вас, ако ли да имаме някои сходни разбирания, при условие, че Православието е по-ранна религия, как смятате - вие ли сте си присвоили нещо от нас и ако да, то за да запълвате какво - някои пропуски в морала ли, що ли...?
Нямаме  нужда от Християнски празници или каквито и да било,нашите са ни достатъчни!Практиката да взема празници от предходните,не е свързана с Исляма!А за присвояване на празници,някой трябва да си плати на Римляните :o!

Offline Шали

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 487
 • Gender: Female
Re: Благовещение
« Reply #42 on: March 06, 2011, 11:31 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Нямаме  нужда от Християнски празници или каквито и да било,нашите са ни достатъчни!Практиката да взема празници от предходните,не е свързана с Исляма!А за присвояване на празници,някой трябва да си плати на Римляните :o!

А аз съм написала
You are not allowed to view links. Register or Login
... имаме някои сходни разбирания...
, така че четете с разбиране, а не с цел да се дъвчем за всеобщ сеир.

Offline husein

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 237
Re: Благовещение
« Reply #43 on: March 06, 2011, 17:17 »
Аз ти отговарям на въпроса ти за присвояването ,а относно сходните разбирания не се сещам за такива!Казвам Селям и  спирам с „дъвченето“,но и ти Чети,не само чуждите ,а и собствените писания ;)!

Offline abc

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1415
Ynt: Благовещение
« Reply #44 on: March 06, 2011, 18:18 »
Цяла религия сте преписали, сега за 2-3 празника ще се караме  :)

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42