Български > История

Re: От ОСМАНСКИТЕ АРХИВИ- Re: From the " Ottoman archives "

<< < (6/23) > >>

Hat:
Това са наченки на правилно мислене и се радвам,че много млади хора мислят по сьщият начин.За наше голямо сьжаление обаче,като цяло мисленето по този вьпрос в обществото е доста закостеняло и ще ни бьде необходимо доста време докато това се промени.Крайно време е и тук в Бьлгария да се научим да ценима човека,като човек с качества а не да тьрсим всевьзможни причини за неговото падение.Ние помаците трябва да се доказваме непрекьснато и да бьдем два пьти по добри,за да покажем,че сме носители на доброта,красота и вечност.Тук сме от край време и дано да ни има вечно.

ultras_as23:
 Правилно!
 Така мисля и аз!Моята дипломна работа,която защитих с Отличен
 през 2006г.,беше на тема:
 "Ислямизацията и ислямизационните процеси в Пловдивско и
 района на Северна Тракия през епохата на Късното
 българско Средновековие ХV-ХVІІв.".
        ;) ;) ;)

Сидхарта:

--- Quote from: ultras_as23 on July 05, 2010, 00:10 --- Правилно!
 Така мисля и аз!Моята дипломна работа,която защитих с Отличен
 през 2006г.,беше на тема:
 "Ислямизацията и ислямизационните процеси в Пловдивско и
 района на Северна Тракия през епохата на Късното
 българско Средновековие ХV-ХVІІв.".
        ;) ;) ;)

--- End quote ---

Сидхарта:
Макар че тук във форума се засягаше ислямизационният процес на един  ранен етап
и общността която имам предвид [общността на българите-мюсюлмани - помаци]да е рожба на този по ранен етап от ислямизацията на българите 15-17в. [мое лично мнение] и макар да не засягаш този процес в Родопската област и Македония,ще бъде интересно ако имаш желание да побликуваш част от работата, ако искаш и цялата разбира се -считам че ще е интересно четиво тук.

ultras_as23:
   Ако трябва да бъда конкретен дипломната ми работа обхващаше не само
 района на Пловдив и равнинните части около него,но също така и Родопската част
 от Пловдивска област на някогашната каза Филибе,и по-точно родопските части на
 нахиите й - Конуш и Коюн тепеси.Цяла глава съм отделил за тези райони - около 10-15 страници
 е. Интересно е да се отбележи,че приемания на исляма/очевидна доброволни - не може да има
 съмнение в това/ е имало и в моето село Кочево,Пловдивско/скоро ще започва да пиша историята му/.
 В джелпкешанския регистър на овцевъдите от 1576г.,съхраняван в ОО на НБКМ -София,под  сигн.
 ф.95,арх. ед.23,на лист 5,четем:
 "Каза Филибе,нахия Конуш...
   Село Кочач.Хасан,син на Абдуллах,нов - 30.",т.е. бил е обложен с 30 овце данък  ресм-и-джелепкешан
 върху овцете в отношение 1 към 20 /т.е. на 20 овце,за данък  се е взимала 1/.
 Кочач е тогавашното име на селото,което до 1934г. е било Кочачево.
 Та да се върна на дипломната ми работа - особено внимание в нея съм отделил на изселеното в Турция
 през 1913г. - село Тъмраш.
 Ще публикувам част от нея щом ви интересува.
 А и ако мога да попитам нещо или да се обърна към някого от тук -
 има ли във форума материали за историята на село Рибново?
 Имах приятел състудент от там,с кого засега/поне от 1,5г./,единствената ни връзка е фейсбук/.
 ако някой има или знае нещо за това село и историята му да го постне тук.
 Единственото което аз знам за него е,че се споменав в османски  регистър от 1625г.,под
 името Рибна.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version