Български > История
Re: От ОСМАНСКИТЕ АРХИВИ- Re: From the " Ottoman archives "
sirrio:
Вижте какво пише и за робството, което някои абсолютно отричат да е съществувало
http://www.archive.org/stream/ottomanturks00selluoft#page/128/mode/2up/search/slavery
sirrio:
Публикувам тези материали не заради друго, а защото някои хора във форума многократно са изказвали мнения изопачавайки историята, че в Османската империя едва ли не всички са живяли прекрасно и безгрижно. Тотално отричайки реални исторически факти. Иначе съм далеч от мисълта да ровим в миналото и да задълбаваме в тази тема.
Hashashin:
Еничарите са част от бруталните практики на Османската империя и не знам как някой може да ги отрича. Но да се радваме че тази империя отдавна е в историята и да се поучим от нейните грешки, за да не ги повтаряме пак. Нали това е смисъла на историята, да се учиш от миналото за да не го повтаряш!
Marlboro:
"Еничарите са част от бруталните практики на Османската империя и не знам как някой може да ги отрича."
Vseki otri4a i az sum edin ot tqh.
Eni4erite sa dobrovolci , koito sa izbirani ot vsqko semejstvo nezavisimo ot religiq i narod,tezi koito ne sa imali powe4e ot 3-ri mom4eta v semejstwo ne sa vzimali za (YENI CHERI- nov vojnik)
"Но да се радваме че тази империя отдавна е в историята и да се поучим от нейните грешки, за да не ги повтаряме пак."
Samo v Bulgaria- ot SSSR i Greek-ot Vizantiq sa izgladeni mozucite bez gunki.
No pove4eto Evropejski,Amerikanski i svetovni istorici kazvat ,4e Osmanskata imperiq e bila mnogo po tolerantna ot Evropa prez tezi tumni vremena.
Inkviziciqta,progonvaneto i iztrebvaneto na evreite i nehristiqnite,izgaraniqta po kladite na ezi4nicite iztrebvaneto na kazacite ot rusnaci,vsi4ki tezi sa namerili pokoj v Osmanskata Imperiq.
Казват, че звездите падали, но според мене Небето просто замерва с камъчета прозореца на своята любима.
Na mene puk mi kazvat ,4e prosto nqkoi asteroidi udrad glavite na horata no te ne yse6tat.
Hashashin:
--- Quote from: Marlboro on October 04, 2010, 04:11 ---"Еничарите са част от бруталните практики на Османската империя и не знам как някой може да ги отрича."
Vseki otri4a i az sum edin ot tqh.
Eni4erite sa dobrovolci , koito sa izbirani ot vsqko semejstvo nezavisimo ot religiq i narod,tezi koito ne sa imali powe4e ot 3-ri mom4eta v semejstwo ne sa vzimali za (YENI CHERI- nov vojnik)
"Но да се радваме че тази империя отдавна е в историята и да се поучим от нейните грешки, за да не ги повтаряме пак."
Samo v Bulgaria- ot SSSR i Greek-ot Vizantiq sa izgladeni mozucite bez gunki.
No pove4eto Evropejski,Amerikanski i svetovni istorici kazvat ,4e Osmanskata imperiq e bila mnogo po tolerantna ot Evropa prez tezi tumni vremena.
Inkviziciqta,progonvaneto i iztrebvaneto na evreite i nehristiqnite,izgaraniqta po kladite na ezi4nicite iztrebvaneto na kazacite ot rusnaci,vsi4ki tezi sa namerili pokoj v Osmanskata Imperiq.
Казват, че звездите падали, но според мене Небето просто замерва с камъчета прозореца на своята любима.
Na mene puk mi kazvat ,4e prosto nqkoi asteroidi udrad glavite na horata no te ne yse6tat.
--- End quote ---
Ти чуваш ли се като говориш цигарен човеко? За това от Пелопонес до Татрите и от Черно море до Алпите всички народи в народните си песни пеят как османлиите вземат децата им за еничари брутално и насила. За това в България и Сърбия са обезобразявали малките момчета, че да са негодни за еничари, поради същата причина в Хърватско са им татуирали кръстове на лицата, за това майката в село Голица заклала петела, казвайки на османлиите че е заклала сина си, намазала с кръвта му къщата, и така спасила детето. Чувал ли си народната песен "Яничари ходят мамо''? Явно че не си. Как можеш да кажеш, че е било доброволно вземането на децата, след като това е била най-голямата трагедия за едно семейство- да бъдат ударени от Девширме- кръвния данък. Да повтарям ХРИСТИЯНСКИ- защото еничарите произхождат само и единствено от християнска семейства. Чак в последните години, когато кръвният данък е преустановен биват рекрутирани и мюсюлманиНаправи си една лека справка в това какво са писали самите османлии по въпроса и след това говори пълните си глупости.
По отношение на Османската империя- изключилтелната й толерантност се състои в заробване на цели села и продаването им на робските пазари, в изгарянето на църкви и манастири, в отвличането на девойки, в карането на населението 4 дни в седмицата да работи ангария на бея. Абе изключително толерантна държава, пример за подражание! Аллах да дари великият Ататюрк с дженнет, че прати тази империя в историята веднъж за винаги!
А астероида явно е цапнал тебе и ти верно не си се усетил.
Чуй тази народна песен и тогава говори, че доброволно вземали еничарите и че вземали там където има много момчета. Тук са взели единственото дете!
Иван Пановски Яничари ходят мамо
Ето ти и текста:
Яничари ходят, мамо, от село на село,
мъжки рожби вземат мамо, яничари правят.
Взели кого взели, мамо, взели и Стоила,
а Стоил си беше, мамо, едничък на майка.
Плакала йе много годин Стоилова майка,
все за Стоил тя си мисли, дребни сълзи рони.
Плакала йе много годин, три пъти по седем,
коси вече побелели, очите изтекли.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version