Български > Религия и мистика

Гилгамеш

<< < (2/3) > >>

Hashashin:
Мутиш, това не е простотия а текст на 5000 години, създаден от шумерите. Първия епос в човешката история. Има много истини в него, прочети го и вникни. Епоса за Гилгамеш е надминал времето си, както и шумерите са го надминали. Когато ние сме бродили из горите, те са ходили в училища, плащали са данъците на царя, ръководели са търговски фирми, подпечатвали са документи с печати, съдели са се в съдилища, творили са музика. Недей да квалифицираш нещо като глупост без да си вникнал в него.

rolkata1:
Какъв е тоя Гилгамеш, ве? Аз познавам само Гаргамел, демек Иван Костов... Имате грешка нещо

muti6:

--- Quote from: Балканджия on May 10, 2010, 15:14 ---Мутиш, това не е простотия а текст на 5000 години, създаден от шумерите. Първия епос в човешката история. Има много истини в него, прочети го и вникни. Епоса за Гилгамеш е надминал времето си, както и шумерите са го надминали. Когато ние сме бродили из горите, те са ходили в училища, плащали са данъците на царя, ръководели са търговски фирми, подпечатвали са документи с печати, съдели са се в съдилища, творили са музика. Недей да квалифицираш нещо като глупост без да си вникнал в него.

--- End quote ---
Балканджия,явно грешно си ме разбрал.Никой не отрича съществуването на "шумерска цивилизация'".Тя е една от многото унищожени по един или друг начин,но това е друга тема.Подтекста,подтекста Балканджи намери!!!
Мисля,че Гилгамеш(мечтаел за безсмъртие) е бил "атеист"  ,та за това много се е страхувал от смъртта.Истината е ,че няма отърване от нея. Атеистите  се страхуват от смъртта защото "Тя" е пълна и тотална и   слага край на всичко,но..............всяко начало има край!

Петре, какви фундаментални теми пускаш, дявол да го вземе.
Най-добрите човешки   умове са си счупили главите над тях.Вярата и религията са от сферата на ирационалното и те не могата бъдът нито   доказани нито опровергнати по рационален начин. Човекът или вярва или не вярва.   Въобще вярата в нещо недостъпно, свръхстественно е заложена в човека   генетически, за да не си загуби разума.
 Много велики учени(атеисти) са се обърнали обратно към идеята за бога, когато са се   сблъскали с безкрайноста на познанието и Вселената.За мен всеки човек, независимо дали го признава или не, има място за Бог в   душата си.Пожелавам ти го отсърце!!!

rolkata1:
И шумерската цивилизация й е объркано името. В действително става дума за шумарова или шумникарска цивилизация. От времето просто се е променило произношението.

Hashashin:
Мутиш, едва ли е бил атеист щом даже е говорил с боговете (Ищар), а и по това време хората са били доста религиозни. Всеки човек иска по един или друг начин да бъде обезсмъртен. Ето прочети края на историята:

"Осъден съм на смърт като всеки човек- рекъл той на Ур-шанаби, ала моят живот ще остане в това което съм създал. Делата ми са неподвластни на смъртта"

Нима всеки от нас не иска да остави диря, да бъде запомнен ис лед като го няма вече на белия свят. Именно в това е смисъла на тази история. Да се увековечим с делата си. Да оставим нещо след нас...

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version