Български > Дискусии

Обидна дума ли е "Помак" - " Помаци" , или е смела и велика гордост ?

<< < (10/24) > >>

Svetla:

--- Quote from: deniz7 on October 18, 2010, 22:34 ---capisco  Май много много не харесваш мюсюлманите или ги харесваш  само да са на полето

--- End quote ---

Казвам, че самото публично призоваване към молитва не ми харесва - вдига се много шум в пространството.
Ако всеки изпитва потребност да се моли няма нужда някой да го призовава към молитва.

И защо смятате, че харесвам помаците само на полето - някой пречи ли на мюсюлманите да се молят в извън работно време, например?

Svetla:

--- Quote from: Hat on October 19, 2010, 09:30 ---Според мен по горе Хасан Исмаил е посочил конкретен пример, това е станало през далечната 1984 година,такива случаи по онова време много по жалкото е че ги има някаде и сега..Capisco  искам да те уверя,че това не са никакви глупости  и
по никакьв начин не мога да се сьглася с това твое твьрдение.Искам да ти кажа,че това,което е посочено,като пример е един от най леките случаи,има достатьчно други по фрапантни такива,които всяват дори погнуса и отвращение."Чистият бьлгарин" за някои може да е абстрактно понятие но за други не е и то се вкарва и до днес в употреба.

--- End quote ---

Извинявай, ама на мен ми звучат като глупости, които не казвам, че не са истина.

Вероятно има и такива люде, но чак да се обиждате...ми се вижда излишно и безсмислено.

Разбирам чувствителността на помаците - по същия начин всички българи в чужбина ги смятат за "цигани", особено след последната случка във Франция с  българските и румънски цигани.

"Чист" или  "мръсен" - това е въпрос на лична хигиена, според мен.

И в Гърция циганите ги смятат за българи, защото са с български паспорти..., но помаците ги броят за турско малцинство, въпреки че са с гръцки паспорти.

yusu:
     Искам да споделя с всички един пример за истинска толерантност. Във фирмата в която работя собственика е българин християнин това обаче изобщо не пречи на мюсюлманите които са на работа там. Напротив когато стане време за молитва който желае да се моли става от работното място и отива в едно пмещение (което разбира се не е пригодено само за молитва но е усамотено място и става идеално )извършва си молитвата която е не повече от 10 мин. и се връща обратно без това да създава никакви прблеми на производството. Разбира се  не навсякъде това може да стане, но това е един достоен човек който заслужава уважение и то с право.

Шали:

--- Quote from: capisco on October 19, 2010, 11:44 ---Казвам, че самото публично призоваване към молитва не ми харесва - вдига се много шум в пространството.
Ако всеки изпитва потребност да се моли няма нужда някой да го призовава към молитва.

--- End quote ---
Във Вашите ръце е да промените това свое дразнение ;)

deniz7:

--- Quote from: capisco on October 18, 2010, 22:26 ---Вижте какво - това са глупости на хора, които не са общували или приказват ей-така, приказката да върви.
Какво значи "истински българин" - за да станете такъв е достатъчно да сте добър гражданин на държавата, първо. Второ - вероизповеданието си е лично ваша работа - стига да не го натрапвате на другите и да няма показност.

Да си призная навсякъде в ислямските държави ме дразни, че мюезинът призовава публично всички да се молят...

--- End quote ---
Хадис: Ебу Хурейра (р.а.) предава, че Пратеникът (с.а.с.) казва: ,,Когато се чете езан, шейтанинът бяга от там толкова далече, че да не го чува. След като свърши езана, той се връща. Когато се чете икамет, той пак бяга толкова далече, колкото да не го чува, докато свърши икамета. После се връща и застава между човека и ума му и му казва да си спомни за това, за онова и започва да си спомня за неща, за които не си е спомнял, а понякога го разсейва дотам, че не знае колко рекята е кланял.” (Бухари и Муслим)
Езанът е суннет за мъжете, независимо дали са в джамия или извън нея и се чете само за петте фарз намаза

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version