Български > Помаци
Какви се чувстват помаците в душите си?
Сидхарта:
--- Quote from: Hat on July 08, 2010, 09:53 ---Не всички фамилии носят началото си от лични имена,както твьрдеше тук един наш сьфорумник.Много от тях са резултат от наименованията на местностите,които са населяли помаците.Произхода им от лични имена не буди сьмнение казваш и може би си прав но има едно голямо Но което много хора не искат да видят и прочетат.В този ред не са изброени много типични фамилии за Велинградско а са посочени само тези,които биха могли да будят някакво сьмнение.
--- End quote ---
Интересно ще бъде да изброиш типични фамилии защото тези са си типични за раиона.
Със сигурност някои от тях са по стари от ред исторически събития довели до това някои да носят нетипични фамилии за региона впоследствие.
Но всичко е въпрос на гледна точка нали така-уважавам всяко мнение дори това противоположно на моето- различното мислене по една и съща тема е градивно- все пак в спора се ражда истината -колкото и изтъркано да звучи тази реплика.
Hadj:
--- Quote from: Hat on July 07, 2010, 10:16 ---Имам приятел и сьученик от Барутин напьлно ми е ясно как стоят нещта там.Такива истории обикновенно можеш да чуеш и да видиш само в Смолянско.Никаде другаде.
--- End quote ---
Грешиш,има го и при циганите.
Rasate:
--- Quote from: Сивин on July 08, 2010, 09:34 ---Фамилиите са от Велинградският район и ги има точно така по начина на изброяване темата за Велинградско.
Произхода им от лични имена не буди съмнение.
По това лесно може да се разбере дали един човек принадлежи към визираната общност или не -изключвам физическият тип разбира се.
Ако и фамилията е пр.арабска трудно може да се разбере този човек пр. арабин ли е турчин или помак и тн. ако се гледа само името.
--- End quote ---
И аз така мисля.
И бих допълнил,че самобитността е в религията ,а не в имената!
Защото имена като Иса и Мехмед не носят самобитност-доста често срещани са извън България ;D ;D ;D ;D ;D
Hat:
--- Quote from: Hadj on July 08, 2010, 11:13 --- Грешиш,има го и при циганите.
--- End quote ---
Знам,че го има при циганите и умишлено не го споменах защото щеше да се разсьрдят някои хора.Има тьнко обидчиви наши сьфорумници.
Hat:
--- Quote from: Сивин on July 08, 2010, 10:24 ---Интересно ще бъде да изброиш типични фамилии защото тези са си типични за раиона.
Със сигурност някои от тях са по стари от ред исторически събития довели до това някои да носят нетипични фамилии за региона впоследствие.
Но всичко е въпрос на гледна точка нали така-уважавам всяко мнение дори това противоположно на моето- различното мислене по една и съща тема е градивно- все пак в спора се ражда истината -колкото и изтъркано да звучи тази реплика.
--- End quote ---
Абсолютно сьгласен сьм за уважение на мнението,ако разбира се то е плод на здраво мислене.Ето някои фамилни имена типични за Велинградско:
Клюнцев
Ленгачов
Бодин
Джандарски
Клянцев
Трончов ит.н.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version