Български > Помаци

Какви се чувстват помаците в душите си?

<< < (20/42) > >>

Hat:

--- Quote from: Салих ага on July 07, 2010, 09:22 --- Аз познавам семейство помаци дето си кръстиха детето Димитър, а са си мюсюлмани. Жената е от Барутин даже.

--- End quote ---
Имам приятел и сьученик от Барутин напьлно ми е ясно как стоят нещта там.Такива истории обикновенно можеш да чуеш и да видиш само в Смолянско.Никаде другаде.

Rasate:

--- Quote from: Hat on July 07, 2010, 09:09 ---Пепито наистина не мога по никакъв начин да се съглася с теб.Според мен Йоан си е Йоан,както и Марина си е Марина имената са християнски и самият факт,че са носени от светци е силно показателен.Според моите разбирания името Димитър е християнско не оспорвам мнението ти че е красиво българско име но няма как да обясня на един помак например,който иска  да кръсти детето си така,че това не е християнско име  а някакво друго,каквото и да е .Това според мен е приспиване на съвестта на някои хора,които по един или друг начин търсят оправдание на постъпките си.

--- End quote ---
Йоан-гръцко,Марина-латинско,Димитър-гръцко

Тези имена са заложени с християнската религия и не са български.
Български ще са Яне,Божидар,Деница,Цветелина и т.н.-те според теб християнски ли са?

Hat:

--- Quote from: Rasate on July 07, 2010, 11:10 ---Йоан-гръцко,Марина-латинско,Димитър-гръцко

Тези имена са заложени с християнската религия и не са български.
Български ще са Яне,Божидар,Деница,Цветелина и т.н.-те според теб християнски ли са?

--- End quote ---
Грьцко, латинско,бьлгарско според мен няма никакво значение в случая всички имена са християнски.

Сидхарта:

--- Quote from: Hat on July 07, 2010, 14:31 ---Грьцко, латинско,бьлгарско според мен няма никакво значение в случая всички имена са християнски.

--- End quote ---
Грешиш ,накой от имената макар и носени от християни и българи-християни имат по древен произход.
А древните гърци и древните българи например, не са били християни.
Примерно, част от имената на древните българи се запазват като част от именната традиция и във Волжка и Дунавска България дори тогава ,когато едната става християнска а другата мюсюлманска.

Rasate:

--- Quote from: Hat on July 07, 2010, 14:31 ---Грьцко, латинско,бьлгарско според мен няма никакво значение в случая всички имена са християнски.

--- End quote ---

Грешиш!!!
Имената навлезли с християнската религия може да се нарекат християнски,защото навлизат в България с тази религия,макар че преди християнството са се носили или от гърци езичници,или от римляни езичници или от еврей,но както знаеш римската империя приватизира християнството и го налага.

Докато типичните българските имена не са обвързани с християнската религия,а с етническия състав на населението-т.е. тези имена ги няма никъде другаде освен в България(в малки изключения).Затова като кажа че се казвам Божидар или Богдан то аз заявявам пред света,че преди всичко съм българин а след това съм християнин,мюсюлманин,будист или юдей.
Тоест в прав текст тези имена не са християнски,а български!!!

А тези,които носят арабски,гръцки,латински или еврейски имена те не държат на своя етнос поради универсалността на името си-защото с името Ибрахим(Ейбрахам) има и араби,и тюрки,и еврей,и християни.
Тоест в прав текст с арабо-тюркските,гърко-римските и еврейските имена не се позоваваш на своя етнос, а само на своята религията.

И накрая един въпрос например момиче с име МЮРЕН  туркиня ли е,татарка или помакиня?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version