Author Topic: Eмигранти  (Read 30794 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Offline Svetla

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 364
 • Gender: Female
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #30 on: November 19, 2010, 19:42 »
РЕДЖЕБ КЮПЧЮ  (28.09.1934 – 26.04.1976)

БЪЛГАРИЯ

Аз не съм чужденец.
аз съм твой син.
Твоето слънце,
твоето гергефено нощно небе
ме познават.
Познават ме твоите пътиша,

по които вървях и вървя.
Като дете, когато прохождах,

паднах и целунах земята ти

и след тази целувка направих
своята първа крачка.
Следата ми от този миг е тук,
на твоята земя.
Тъй както първата любов,

и тази моя първа крачка

не се забравя,

не се забравя никога.
Аз не съм чужденец.
Аз съм твой син.
И сълзите ми са твои -
от радост или от тъга.
Моята майка,
моят баща,
които с ръцете си
съм спуснал в гроба,
лежат в земята ти,
Българийо!
Аз съм твой син
и мои са твоите пътища.

По материали в You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Nazmi

 • Charter member
 • *****
 • Posts: 3895
 • Gender: Male
 • Да почива в мир!
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #31 on: November 20, 2010, 06:19 »
 
За помаците по света станали американци,турци,испанци..... но в душата си знаят-Помаци сме!
You are not allowed to view links. Register or Login

Мога само да спомена с благодарност,че млади хора помаци не спят,а с труда си днес се ровят в архивите на миналото за да разберем кои сме,кои преди нас са били на тези земи,какъв народ сме,откъде е корена на нас помаците! ? Един наш член на сайта ни Чечлията - наш помак в чужбина милее за роден край с труда си за нас и произхода  е повече полезен за народа ни помаците отколкото пишман парашутисти спуснати от Доган ни всеки ден събира данни за историята на помаците фрее,свободно / В Енциклопедия

Offline Силвия

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 340
 • Gender: Female
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #32 on: November 20, 2010, 19:35 »


Отдавна се каня да попитам, Назми, защо официалните езици на този форум са първо турският и после българският. Дали защото майчиният език на помаците е турският; дали защото официалният език на страната, в която са се родили вероятно почти всички от влизащите в този форум, е този; дали защото това езикът на който е бил написан първо Коранът, например, е този? Този въпрос се зароди у мен не защото имам каквото и да било против турския език (или който и да било друг език) и не защото не знам примерно, че има най-вероятно много помаци, които знаят турски. Зароди се най-вече заради това, че е поставен на първо място като език, на който да се пише в този форум.

Тази народна песен, дето си пуснал, каква е според тебе, впрочем, като език и ритмика? На какъв език са измисляли и пели своите песни твоите предци? И защо независимо дали са били мюсюлмани или християни хората в Родопите например, техните народни песни са едни и същи, много подобни като звучене?

Не знам, впрочем, защо Доган примерно или неговите приближени са онези, които могат да кажат на помаците кои са и какви са. И това даже не е толкова важно. По-важното е, според мен, че както е съвсем ясно колко много държат помаците на своята специфична идентичност, колко искат да запазят своите корени, традиции и пр. - но ако си позволя да попитам не само теб, но и други хора тук, как се съхраняват корени и традиции, ако част от характера и спецификата на тези корени не се вижда, колкото и да е видима, как бихте отговорили на това? Никой народ, никоя общност, не съчинява все пак своите народни песни на някакъв друг език, освен на своя, на т.нар. майчин език. Никой народ и никоя общност от хора, ако наистина не се срамува, нито се страхува от нито една част от своята идентичност, не слага за първи, проритетен в някакъв свой дискусионен форум включително, език, различен от този, на който са измисляли песните си неговите предци.
Фолклорът, впрочем, народните песни, е нещо, което въобще не се влияе от чиито или каквито и да било пропаганди. Ако помаците се срамуват или страхуват по каквито и да било причини да видят част от идентичността си, част от корените си, те съзнателно или не ще ги подменят, държейки толкова много да ги запазят.

Специфично обособяване на помаците, свързано разбира се с исляма, е започнало през османския период, в рамките на Османската империя. Тази империя, в която всички мюсюлмани, независимо техния етнос, са имали повече права и повече задължения от останалите поданици, не съществува вече разбира се, разпада се в края на ХІХ и началото на ХХ век, но в страната, която я наследява, Р. Турция има и днес среди, които смятат помаците за някакво свое или поне някакво почти свое население.

Неотдавна видях в един телевизионен репортаж от едно помашко село една жена да казва, че е научила децата си на български (звучеше така като че ли: „Ето вижте, изпълнила съм си дълга към тази държава, научила съм децата си на български”). „Ще ги науча и на турски”, продължи жената. Няма лошо, всеки един език е още един прозорец към света. Но дали тази жена си даваше сметка, че да научиш децата си на езика, на който предците ти са измисляли своите народни песни, не е точно дълг към държавата, чийто гражданин/гражданка си? Може би, впрочем, ако тази жена или други като нея, отиде отишла да живее в Р. Турция, тя много лесно би приела, че няма защо въобще да го помни българския - какъв би й бил, в края на краищата този език, ако тя самата го свърза единствено с държавата, чиято гражданка е в момента?Offline Svetla

 • Advanced member
 • *****
 • Posts: 364
 • Gender: Female
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #33 on: December 22, 2010, 19:54 »
Виртуална разходка из България:

You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #34 on: July 12, 2012, 21:22 »
За изкарване на NIE (Разрешително за работа и престой в Испания) вече искат договор за работа


От тази седмица влязоха в сила нови по-строги правила за ваденето на NIE (Разрешително за работа и престой в Испания). До момента се изискваха само българска лична карта, адресна регистрация и платени 10 Евро. Вече към това се прибавя и договор за работа. За хората, които идват да живеят в Испания не с цел работа, а с цел, развиване на бизнес или учене се иска сертификат от испанска банкова сметкa за достатъчни пари за това( в рамките на 10-15 000 Евро) с, които да се гарантира пребиваването им в страната, както и частна здравна застраховка, за период от 1 година. Ако получавате пенсия или някакъв вид ежемесечни доходи от някоя от страните в Евро съюза, които можете да докажете с преведени и легализирани документи също можете да кандидатствате за NIE.
 

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #35 on: July 22, 2012, 13:33 »
Мъж извървя пеша 270 км, избягал от робска работа в Гърция
Неволи в гръцка ферма принудиха здрав мъж да извърви 270 км пеша, за да може да се прибере при семейството си. Ибрахим Рефик е на 47 години и е от село Окорш, община Дулово. Той заминава за Гърция на 10 януари, за да работи във ферма. Работата му е била за 7 месеца в село Крохотани. Мястото се намира на 12 километра от Солун.
Ибрахим извървял 270 км пеша

Мъжът вървял 270 км, за да избяга от работодателя си

Фермата, в която работил разполага с 800 животни. Работил с още двама български граждани при братята Лазар, Алекс и Ангел. Той разказва, че са ги заключвали, на прозорците имало решетки, но това не било най-лошото. Гръцкият чорбаджия давал на работниците си много малко храна, освен това им я подхвърлял като на животни и не им давал да пият студена вода, за да не се разболяват и да спрат да работят. Той взимал мерки, за да бъде сигурен и изключвал хладилника в стаята.

Работата на Ибрахим Рефик била да захранва яслите на животните, да цепи дърва, а последната му била да събира балите люцерна. Той разказа, че балите са били вързани с тел, а не със сезал. Носил е по 24 тона на ден. А накрая не е получил нито стотинка за работата си. Причината да избяга била, че гръкът проиграл 20 000 евро в казино. Станало ясно, че няма да им плати и решил да се махне от нечовешките условия.

Призори на 4 юли Ибрахам избягал. Първо вървял пеша от Солун до ГКПП „Промахон-Кулата“. Объркал се и вместо към Серес, той тръгнал към Драма. Най-големият му страх бил да не го застрелят граничните власти, докато вървял по малки пътечки в гората.  Миналата събота той минал границата и отново пеша стигнал до Благоевград. Три дни дарявал кръв в МБАЛ Благоевград, за да събере пари да се прибере в  село Окорш. Успял да събере около 60 лева. Той коментира, че му остават още 600 километра, но краката са му се подули и не може да върви. Докато бърше сълзите си отпива от чашата с кафе, която милостиви хора са му дали.

Казва още, че шефът му е взел мобилния телефон и не може да се обади на семейството си. Дори не знае телефонните номера, за да помоли да се свърже с тях, за да им каже, че е жив. 47-годишният мъж има син и дъщеря. А дъщеря му го е дарила с внуци- близнаци. На Ибрахим му е мъчно и за другите двама мъже, които са работили с него. Гръкът е взел личните им карти, а също и шофьорските книжки и те няма как да избягат.
You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Subeyi Kurt

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 3439
 • Gender: Male
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #36 on: July 22, 2012, 15:59 »
Гледам и не мога да повярвам. Тези държави не са ли членки на ЕС, няма ли закони там. Нима в такъв сыуз искат да вкарат и ТР. Гръцки чорбаджии и модерни роби. Къде са българските органи в Гърция за да им търсят правата. Нали затова получават заплати.В никакъв случай Турция в ЕС, и без това се разпада.  >:(

Offline skoti3

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 565
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #37 on: July 23, 2012, 09:21 »
You are not allowed to view links. Register or Login
  Абре "аз съм българче" защо пишеш "ботев" и "българче" с малка буква? Некви комплекси за малоценост ли имаш ??? ;D ;D ::)    Или....... си ял кайша ;D ;D

Защото " българче "  си се пише с малка буква бе хавайчо, явно си изпуснал първите 12 години от живота си. А за ника всеки може да си го пише как си иска, ти защо си с малка буква.

feggaria

 • Guest
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #38 on: July 23, 2012, 10:06 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Гледам и не мога да повярвам. Тези държави не са ли членки на ЕС, няма ли закони там. Нима в такъв сыуз искат да вкарат и ТР. Гръцки чорбаджии и модерни роби. Къде са българските органи в Гърция за да им търсят правата. Нали затова получават заплати.В никакъв случай Турция в ЕС, и без това се разпада.  >:(

Откъде бълг. служби могат да знаят как се държи един грък с тези, които работят при него? .

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #39 on: July 23, 2012, 12:57 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Защото " българче "  си се пише с малка буква бе хавайчо, явно си изпуснал първите 12 години от живота си. А за ника всеки може да си го пише как си иска, ти защо си с малка буква.
   Такова уважение имате на Ботев  та го пишете с малка буква, а аз съм с малка буква от съображение да не засенчвам името на хайдута ;) ;D ;D

Offline skoti3

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 565
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #40 on: July 23, 2012, 15:03 »
You are not allowed to view links. Register or Login
   Такова уважение имате на Ботев  та го пишете с малка буква, а аз съм с малка буква от съображение да не засенчвам името на хайдута ;) ;D ;D


И така темата не е за това кой как си пише псевдонима.

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #41 on: July 23, 2012, 20:27 »
You are not allowed to view links. Register or Login

И така темата не е за това кой как си пише псевдонима.
  Добре де Стефчю, нали Ботев  преди да направи отвличането на кораба Радетцки е бил емигрант ;)

Offline havaika

 • Adviser
 • ****
 • Posts: 880
 • "Изчистването на мюсюлманите по икономически причи
  • http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=229&aid=5676
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #42 on: July 23, 2012, 20:29 »
You are not allowed to view links. Register or Login
Ти остави това ми съм го написал и на латиница! :D Сигурно съм имал в предвид ''ботев Пловдив''. ;)

   Да бе и Кирил и Методи не уважаваш, тръгнал морален съдник да се правиш ;D ;)

Offline Seiko

 • Global moderator
 • ****
 • Posts: 847
 • Gender: Male
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #43 on: July 26, 2012, 09:47 »

Кабинетът изведнъж намери пари да върне ромите от Швеция
МВнР ще пише закон за задълженията на държавата при извънредни ситуации с българи в чужбина


Близо 170 000 лв. ще струва на бюджета кризата със стотиците роми, подмамили се да работят сезонно в Швеция без трудови договори. Вчера кабинетът неочаквано взе решение да предостави средствата под формата на помощ за неотложни хуманитарни случаи с изпаднали в беда български граждани, а външно министерство бе натоварено да изготви отделен закон за задълженията на държавата при извънредни ситуации с наши сънародници зад граница. Със случая се захващат и следствените органи, които ще третират пращането на работници без договор зад граница като трафиканти на хора, разбра се след вчерашното заседание на кабинета.

Само ден по-рано МВнР обяви, че няма пари да прибере ромите и ги посъветва да се оправят сами. Те са заминали да берат боровинки в Швеция срещу устни договорки за парите, които ще вземат. Очакванията на хората са излъгани и заради слаба реколта, а голяма част от тях са настанени в импровизиран лагер с много лоши условия. Част от тях успяха да стигнат до посолството в Стокхолм, където получават храна и вода от местните власти и спят в осигурен от тях автобус пред сградата й. Расте напрежението между отделни групи и местните жители. По различни информации броят на хората, заминали на гурбет без договори, варира между 200 и 400 души.

"Пращането на тези хора без договори и в такива условия е измама, престъпление, и следствените органи максимално бързо трябва да открият извършителите. Министър-председателят разпореди те да бъдат открити и подведени под отговорност за трафик на хора", коментира външният министър Николай Младенов. Според него разчетите за разходите на държавата са предварителни и тепърва ще става ясно как точно ще бъдат прибрани българските граждани. Младенов изтъкна, че за покриване на разходите ще се разчита и на семействата, и на общините, в които са регистрирани хората. Кметът на Трън вече отпусна средства от парите на кметството за представителни разходи, за да плати самолетните билети от Швеция до Сърбия на 9 души от общината.

"Отпускането на пари от бюджета е еднократен акт и правителството няма да позволи некоректните фирми да се възползват от него. Считаме, че бързата реакция в момента ще смекчи евентуалните политически последици. За да са ясни задълженията на държавата в такива случаи, макар че подобни текстове и в момента съществуват в различни конвенции, външно министерство ще изготви и отделен закон", коментира още Николай Младенов. Според него е реалистично да се очаква проектозаконът да е факт в началото на годината.You are not allowed to view links. Register or Login

Offline Svetlina

 • Forum fan
 • *****
 • Posts: 1160
 • Опознай родината, за да я обикнеш!
Re: За всички емигранти!!!
« Reply #44 on: August 26, 2012, 20:47 »
Нали изтеглиха поредния заем от СвБанка и сега дългът възлиза на 90 процента от БНП, ще ги харчат както намерят за добре.

 

Sitemap 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42