Български > Религия и мистика

Забрадката - аксесоар, символ или задължение

<< < (42/99) > >>

Силвия:

--- Quote from: muti6 on February 22, 2011, 23:17 ---Ако човек ,Светла се вгледа в ислямските държави и ислямския свят днес,ще видим едно доста голямо разнообразие от религиозни обичаи , тяхното културно наследство и мироглед.Това може би кара някои личности  опитващи се да разберат Исляма,дефакто да си създадат погрешно впечатление.Тези различия по скоро биха символизирали традиционните ценности на разглежданото общество, но не и самия Ислям.Единственият начин за придобиване на достоверна представа относно Исляма е да се обърнем към Курана и действията(сунната) на Пророка Мохамед с.а.с..Абсолютно погрешно е да се дават преценки,ако не се използва тази база , за да се установи дали дадено действие е включено в него или не.Според Курана един от най-големите грехове е да убиеш човешко същество, което няма никаква вина, и всеки, който направи това, ще получи голямо  наказание в отвъдното.Колкото до разбирането за фанатизъм,всичко това еот разбирането,интерпретирането и ъгъла пречупващ се  в главите на хората.Всичко пак опира до знание и познание.Ако един мюсюлманин е краен(фанатичен) в разбиранията си за исляма,той се смята за изхвърлен от религията.

Аллах не ви забранява да се отнасяте с добро и да постъпвате справедливо към онези, които не воюват с вас в религията и не ви прогонват от домовете ви. Аллах обича справедливите”. (Сура Ал-Мумтахана: 8).

Отвърни на злината с добрина! Ние повече знаем какво описват. (Сура Ал-Муаминун: 96)

Няма принуждение в религията. Отличи се вече истината от заблудата. Който отхвърли сатаните и повярва в Аллах, той се обвързва с най-здравата връзка, която не се къса. Аллах е всечуващ, всезнаещ. (Сура Ал-Бакара: 256)

И кажи: “Истината е от вашия Господ. Който желае, да вярва, а който желае, да остане неверник!...” (Сура Ал-Кахф: 29)

Повечето хора не ще повярват, дори и ти да се стремиш. И не просиш от тях отплата за това. То е само напомняне за световете. (Сура Юсуф: 103-104)

Като завършек  мога да кажа ,че Аллах е дарил на човека разум и съвест и поради тази причина хората са отговорни за собствения си избор и действия.

--- End quote ---

Съгласна съм с теб, Мутиш, че човек е дарен с разум и съвест и поради тази причина хората са отговорни за своя избор и действия. Както и с това, че сред мюсюлманите в различни страни и общества има разнообразие от религиозни обичаи, свързани с тяхното културно наследство и мироглед.

Впрочем, аз не съм Светла, както си ме нарекал. Имаше и Светла тук, участница с такова име и ник, но тя беше банирана; както и аз впрочем (въпреки че моят неизвестно на кого или на какво дължащ се, с какво „заслужен” бан после отпадна).

muti6:

--- Quote from: Cилвия on February 23, 2011, 18:51 ---

Съгласна съм с теб, Мутиш, че човек е дарен с разум и съвест и поради тази причина хората са отговорни за своя избор и действия. Както и с това, че сред мюсюлманите в различни страни и общества има разнообразие от религиозни обичаи, свързани с тяхното културно наследство и мироглед.

Впрочем, аз не съм Светла, както си ме нарекал. Имаше и Светла тук, участница с такова име и ник, но тя беше банирана; както и аз впрочем (въпреки че моят неизвестно на кого или на какво дължащ се, с какво „заслужен” бан после отпадна).

--- End quote ---

Драга  Силвия,
Всеки гледа на нещата от собствената си камбанария,собствените си възприятия и разбирания за дадено нещо.Нормално е да смятате ,че покритата(забулена с хиджаб) жена  предизвиква негативни усещания за нарушени права,робство и подчинение.Но дали нещата стоят точно по този начин за мюсюлманите.За нас  е тъкмо обратното или жената  с хиджаб е символ на издигнато положение и свобода.С една дума въпрос на разбиране и вяра.Това не може да бъде рабрано от  невярващия,докато не е вкусил сладоста на религията.Мнението ми е ,че забулването не е редно да се налага,то по скоро е вътрешна потребност,убеденост.
Спомням си една мисъл на Блез Паскал,който беше казал,че Бог не съществува,но по добре е човек да вярва в него,просто(дори и)от предпазливост.:)За да не се окаже човек след смъртта си пред великия съдник с наведена глава.
За твоя БАН се обърни там където трябва!!

Kaplan:
Понеже мненията тука са ясни... аз от любопитство да попитам модерните хора в този сайт:
 Каква привилегия носи това, на момичето да и се вижда г**ъ  ?  ;D
 И какво модерно виждате в това, момичетата да си ''разкокоросват'' ц**ите пред хората?  ;D
 Това ли е християнският морал?

Този начин на обличане знаете ли до какво води...?

Силвия:

--- Quote from: Smn on February 25, 2011, 18:41 ---Понеже мненията тука са ясни... аз от любопитство да попитам модерните хора в този сайт:
 Каква привилегия носи това, на момичето да и се вижда г**ъ  ?  ;D
 И какво модерно виждате в това, момичетата да си ''разкокоросват'' ц**ите пред хората?  ;D
 Това ли е християнският морал?

Този начин на обличане знаете ли до какво води...?

--- End quote ---

Това, за което споменаваш, разбира се не е въобще християнски морал.
Нито мисля, че говоренето за г***ве и въобще разпасаният начин на изразяване отговарят на мюсюлманския морал (както и на християнския).

Впрочем, там някъде, между жени и девойки, които ходят, опаковани в чували, и жени и девойки, които показват предизвикателно и кичозно включително силиконово променени телеса (или дори мъже, които искат да са жени, и си слагат и показват публично пиърсинга примерно на зърната на гърдите), има и хора, мъже и жени, и те слава Богу не са малко, за които тези две крайности и двете са понякога тъжни, понякога смешни. Има достатъчно хора, за които и доведената до абсурд консумативна, кичовска сексуална показност (включително примерно тази чалга „култура”, която ни залива отвсякъде), и доведените до абсурд забрани, са в един или в друг смисъл отблъскващи. Те за тях са някакъв признак на слабост, на незрялост, на неспособност да се намери добрата мяра между т.нар. телесни долница и горница, между духовната просветеност и просветеността в областта на природата на своя и на другия пол, между стила, културата, мярата или тяхната недостатъчност. Поне според най-доброто, до което е успяла да достигне в това отношение еволюцията на човешкото съзнание в цивилизацията на този континент.

daczo:
Pravoverni,ne gledajte g**y i c**te ,a krasotata i kadyrnosta na tazi zhena.Takava e nashata hristiianska cevilizaciia i moral.Slava bogu.Petruta Kupper la happy hour.avi

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version