Български > Религия и мистика

Забрадката - аксесоар, символ или задължение

<< < (49/99) > >>

Svetlina:
Задоволството на Аллах може би е най-важно за всеки мюсюлманин, но това не означава да не се съобразяваш с околните - ставаше въпрос за страни от Европа, където ислямът не е традиционна религия и където има ограничения (най-общо казано) относно минарета, облекло на обществени места и прочие. Мисля, че когато се установиш в една страна трябва да спазваш законите й, както и в своята, родина, разбира се.
Това правят повечето чужденци неизповядващи ислям, когато отидат в ислямски страни, тъй че твърденията на Мутиш показват за мен нападателност, неуважение и нетърпимост към немюсюлманите, независимо къде са те, а пък вие си твърдете, каквото искате...
 :)

tersid:
 Предрага Светлинъ ,Аллах не дели държавите на християнски и на мюсюлмански ,в тази връзка едва ли може да се каже ,ча нашата държава е  християнска или мюсюлманска,в тази връзка на никому не е необходимо когато се установи някъде де се съобразява с някакви шибани държави,били те християнски или мюсюлмански,при условие ,че не нарушава чужд имот и чест.
Същото важи и за забрадките ,щом нищо не ме задължава да ходя със забрадка ,спокойно мога да си ходя със таке или обратното.

Svetlina:
Предраги Терсид, Аллах, Христос, Буда и другите пророци и светци вероятно не ги делят, но е ясно, че привържениците на религиите им ги делят... "Шибани държави" в твоя ред на мисли са в такъв случай също Саудитска Арабия, Иран, Афганистан..., където немюсюлманите доста рискуват, ако се разхождат с различно от местните жители облекло. ;)

KaraIbrahim:

--- Quote from: Svetlina on April 30, 2011, 16:19 ---Предраги Терсид, Аллах, Христос, Буда и другите пророци и светци вероятно не ги делят, но е ясно, че привържениците на религиите им ги делят... "Шибани държави" в твоя ред на мисли са в такъв случай също Саудитска Арабия, Иран, Афганистан..., където немюсюлманите доста рискуват, ако се разхождат с различно от местните жители облекло. ;)

--- End quote ---

Морално,но незаконно;законно,но неморално-това най-напред ми се мярна,като прочетох горното.
 Надявам се да схващате разликата между облеклото на мюсюлманките в Европа и на европейките в ислямския свят.
Докато забрадката не накърнява ничии етични и морални ценности в Европа,то късата пола сериозно посяга на морала в ислямските страни.Въпрос на ценности,не става дума за дискриминация на религиозна основа или за реципрочост.
 Макар че "реципрочност" е следващата ми мисъл.Тоест:щом европейките на могат да се обличат както желаят в ислямските страни,то тогава и мюсюлманките няма да го правят в християнкия свят.
 Дали пък не се крие там разковничето?

Svetlina:
Докато забрадката не накърнява ничии етични и морални ценности в Европа,то късата пола сериозно посяга на морала в ислямските страни.Въпрос на ценности,не става дума за дискриминация на религиозна основа или за реципрочост.

Накърняват както забрадката, така и късата пола, та дори и панталона (мен лично не са ме допускали в българска църква с панталон, например) на определени места - държавните служители, представителите на местната власт, на работното място и прочие ... нямат право да носят дрехи и символи показващи религиозна принадлежност в Белгия, Франция, Швейцария...
Както има изисквания към мюсюлманите (+туристите) влизащи в джамия, същите има и към другите религиозни общности, когато посещават съответните храмове, а също и правила за поведението им на обществени места, в което  не виждам нищо лошо...
 :)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version