Български > Религия и мистика

Забрадката - аксесоар, символ или задължение

<< < (60/99) > >>

muti6:
Носенето на покривало (забрадка) не е задължително при децата,така че моля да не виждаме всичко в черни краски ;)
Всички знаем,че възпитанието на децата започва още от ранна детска възраст, а това ,че детето е облечено така нека не ви дразни(поемете въздух и се усмихнете и вижте миловидната му главица)
Все пак ние сме мюсюлмани и редно е децата ни  да знаят кои са и да имат познания за вярата  и облеклото си.

Препоръката ми към Аспарух е да се лекува!Аман от гадни ислямофоби  в тоя сайт.

muti6:
Това е Рашид Неказ, френски бизнесмен, който обяви, че ще плати всички глоби на жени,които носят никаб - не само във Франция, но и във всяка страна на света, която забранява на жените да се движат облечени в никаб на публични места.

Mariana:

--- Quote from: muti6 on January 18, 2012, 23:12 ---Това е Рашид Неказ, френски бизнесмен, който обяви, че ще плати всички глоби на жени,които носят никаб - не само във Франция, но и във всяка страна на света, която забранява на жените да се движат облечени в никаб на публични места.

--- End quote ---

Някои неща не могат да се купят.

Като например вътрешната свобода.
Или способността да мислиш със собствената си глава, а не според това, което ти казват или са ти казвали, че е правилно други хора.
Или просветеността.

Или дори съобразимостта да си кажеш, че не си в Саудитска Арабия или в Иран примерно. (Където, впрочем, жените чужденки, без значение дали дали са християнки, атестки, будистки примерно или мюсюлманки, трябва да се покрият главите, понеже такива са разпоредбите в съответните страни, където са отишли.)

Ако някой иска, благодарение на правата и свободите на човека, измислени в Европа точно (не в Саудитска Арабия, нито в Иран, нито в Близкия или Далечен Изток, или където и да било другаде), да налага на европейците като цяло да приемат подобни напълно чужди на тяхната култура правила за опаковане на жените, то този някой се подиграва, съзнателно или не, с целия смисъл и път на европейската гражданска, политическа и пр. еволюция и култура.

Не знам дали някои разбират как изглеждат тези напълно опаковани жени в очите на хора с подобна култура. Те изглеждат като затворници, които се борят (щото има и такива, които за това се борят) за правото си на несбовода. Или някой друг се бори за това тяхно "право", смятайки, че може да се заиграва с определени ценности, обръщайки ги "с хастара наопаки".

ibrahim65:
Здр  Mariana радвам че си тук сред нас има определена култура в теб пък и жените са малко тук...
Но ми позволи да не се съглася с твоите наименувания тази вечер просто съм изненадан.
Правила за опаковане на жените по подобен грозен и отблъскващ начин,
Би трябвало да опознаеш малко повече тези правила за които говориш че не приличат на затвор.
Знаеш ли мила светът не се върти покрай Европа има и други измерения други култури и правила.
Аз съм ПОМАК и от моя гледна точка бурката е отживелица но при нас има един известен лаф..
Моята роза е само моя и аз ще я миришам.

Subeyi Kurt:
След колапса на тоталитарните режими в социалистическите общества виждаме че някои още не са успели да влезнат в крак с демокрацията където чрез демократични избори мнозинството управлява страната. В тези общества има свободи на човека които директно са свързани с волята на личността и не подлежат на политическа или друг вид манипулация. Правото на облекло е едно от тях което e лично право. Забулването е традиционно сред повечето мюсулмански общности които го тълкуват като религиозно изискване. Никак не е редно други да импозирват ''по-съблечена'' носия защото пък някои ще почнат да импозирват на други по-облечена носия което може да наруши общественните връзки. Разголването не е прието по света и се счита за аморално.   Монахините са доста покрити но те са християни и не са обект на внимание. ;)  Дева Мария със сигурност  е била покрита но на кого му пука.  ;D Исус Христос е бил обрязан но никой не споменава за това.  Най-лесното е да се прави безразборна критика без никакъв положителен анализ.  ;D

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version