Български > Религия и мистика

Забрадката - аксесоар, символ или задължение

<< < (69/99) > >>

Mariana:

--- Quote from: ibrahim65 on January 23, 2012, 23:19 ---Госпожо Mariana извинявай за закаснението и за обидата ако има такава.
Но добра добра бих искал да ви запитал какво мислите не за бурката която
не ме интенересува тя при нас ПОМАЦИТЕ не е распостранена а за нашата
ПОМАШКА бурка която се състои от забратка феридже и шалвари
Възможно ли е една ПОМАКИНЯ така облечена да се разхожда и живее в Европа
въпреки че сме в Европа и ти лично какво мислиш за това трябва ли една ПОМАКИНЯ
да се съобразява със законите на европеиските страни след като за нашата бурка
там няма закони.

--- End quote ---

Не знам какво наричаш "помашка бурка", Ибрахим.
Аз поне не съм виждала девойки или жени помакини, които да ходят така, че да им се виждат само очите, или пък дори и те да не се виждат (и, честно казано, не бих искала и да видя).

Не е моя работа да го казвам, но все пак мисля, че не бива да оказвате натиск върху вашите жени, сестри, майки и пр. как точно да се обличат. Те, или поне повечето от тях, сигурно са ви достатъчно предани. Просто ги обичайте, помагайте им във всичко, както и те сигурно помагат на вас, и се опитвайте да ги разбирате повече (колкото и това да разбереш която и да било жена не винаги е лесно :)). Мисля, че във времето, в което живеем, не лишено от всякакви свои предизвикателства, разполагате като цяло с възможността да имате едни от най-преданите жени. А това хич не е малко.

Колкото до това как да ходят облечени те, ако отидат да живеят другаде, в някоя европейска страна, или дори в София примерно, те могат да ходят там и с традиционните си носии разбира се. Но това от някаква гледна точка само ще предизвика излишен интерес към тях, защото ще се набиват в очи, ще правят впечатление с начина, по който са облечени.  А това едва ли ще им е нужно. В крайна сметка обаче има достатъчно много мюсюлманки в Европа, които не ходят разголеми, с големи деколтета примерно, или с къси поли, или по всякакъв подобен начин. Нито пък наметнали бурките, което също само би придезвикало излишен интерес към тях. (Освен, че наистина не е нужно.) Има достатъчно много мюсюлманки, които ходят облечени така, че се различават от немалко европейки само по това, че са със забрадки примерно. (Защото и не всички европейки ходят задължително облечени така, че да предизвикват първичен сексуален интерес към себе си.)

Що се отнася пък до канона с т.нар. мюсюлманска забрадка, вече съм писала неведнъж за това. Този канон е плод на по-късни тълкувания, не на това, което е казано по въпроса в Корана.

Желая на всички ви мир, здраве и благословение.

Turas:

--- Quote from: Mariana on January 24, 2012, 17:10 ---
Що се отнася пък до канона с т.нар. мюсюлманска забрадка, вече съм писала неведнъж за това. Този канон е плод на по-късни тълкувания, не на това, което е казано по въпроса в Корана.

--- End quote ---
За това и големия помак Ататюрк го отменя.

Mariana:

--- Quote from: Вологез on January 24, 2012, 17:27 --- За това и големия помак Ататюрк го отменя.

--- End quote ---

Ататюрк полага основите на държава, в която държавната и верската власт са разделени. Основите на република, на модерна и бързо развила се след това държава с конституционно управление, парламент, избирателни права и пр. Ататюрк наистина е в някакъв смисъл баща на модерната турска държава. Но той едва ли се е занивал с канона, по който се връзват забрадките. Той просто модернизира разпадналата се Османска империя, дава възможност на тази държава да заеме след него доста добро положение в днешния свят. Той вкарва светски правила и закони, почерпени от европейската практика. Дава равни права на жените, по смисъла на държавните светски закони, както е в целия демократичен свят. Ако не беше го направил, може би днес Турция щеше да прилича примерно на Иран по отношение на спазването на демократичните правила и закони за своите граждани.  (Т.е. да няма на практика демократични правила и закони, а, както е сега в Иран и в други мюсюлмански страни, религиозна полиция и шериат.)

Тоска:
Вол е, вол ;) какво искат да виждат там?  ;D

onegavon:
Според мен обърнете внимание на друг един елемент от облеклото на помакините! Така наречената - манта или и на че казано работна престилка, която се използва и за всекидневно облекло , а не само за работно.Тя влиза в гардероба на помакините по времето на социализма и така до ден днешен.Тя съобразно ко й канон е ? Да ходиш облечена непрекъснато , като че ли си на работа.Доста странно ,нали?Какво толкова и харесват на тази манта нито фасон има нито плата и е нещо качествено ,най- обикновенна работна престилка.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version