Български > Религия и мистика

Забрадката - аксесоар, символ или задължение

<< < (71/99) > >>

ibrahim65:
Мантата е наложена насилствено на нашите жени когато възродителите сменяха имената и носийте ни.
Този тип манти са останали като нещо средно между фередже и "модерно" българско облекло за жени.
Обаче е факт че и днес в доста села са запазени този вид дрехи. Според мене това е символ на робство.
И то онова робство преди 1989 г. Защото една робиня - ПОМАКИНЯ, трябва да има специален отличителен белег,
който да подчертава робският ѝ статус.

Turas:
Турция: "Протестантите" от Анадола

http://bolgari.net/turciia:__protestantite__ot_anadola-l-342.html

Seiko:
Историята на четири жени със забрадки

bTV - Историята на четири жени със забрадки

BG POMAK:
Искам да попитам помаците в Турция. Какъв процент от жените в западната  част на Турция ходят по улиците със забрадки и фереджета?
И следващия ми въпрос е към протурско настроените на сайта : Защо ние помаците се опитваме да се правим на по големи мюсюлмани от българските турци, които спазват религията, съгласно съвременните условия.
Вълнува ме друг един такъв момент. Когато посещавам джамията в Кърджали на Байрям намаз, същиат се състои от 10-15 минути, а проповедите, които се провеждат на турски език са с часове.
 Аз и такива като мен не разбират този език. Може ли да се построи джамия която ние помаците да я посещаваме и проповедите да се провеждат на помашки език.

ibrahim65:
Попитали един циганин.
- Ходиш ли на джамия. той отговорил много бързо
- От байрам на байрам от байрам на байрам.
- А пиеш ли ракия. циганина отговорил, бавно, бавно
- От вечер на вечер, от вечер на вечер.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version