Български > Религия и мистика

Забрадката - аксесоар, символ или задължение

<< < (12/99) > >>

gece yolcusu:
Rasate
- Извинявай, ама - европейски та европейски съюз - стига вече! Е виж сега снимките посочени от Рахмие - наред с редица европейски членки и Финландия показва как трябва да изглежда забрадена жена за лични документи. Някъде да виждаш уши и коса да се показват. Много съм любопитен какво ще отговорите. Ама стига само шикалкавене - то срамота е вече!

Шали:

--- Quote from: Hadj on July 06, 2010, 10:35 --- ...Не превръщайте всичко в сензации от рода кой как иска да се снима,разбрахме че на въпроса дали могат да се фогографират с ъс забрадки  желаещите жени съгласно наредбите не може и това изчерпва темата.Разбрахме и колко са "опасни" покритите жени за обществото.Не съм разбрал все още голотата която ни заобикаля ли  е  идеалния морал на съвремието?...

--- End quote ---
Я не бех разбрала, че се е приключило обсъждането за снимките. Няма ли обществена дискусия, нещо ... развитие нанякъде? Явно не съм в кондиция :)

Покривалото на главата, според православието, някъде в Русия го разбират така:

При всякакво тълкувание, обаче, то не може да бъде определено като задължително. Моите разсъждения са ме довели до разбиране, че жената трябва да е с покрита глава при молитва в присъствието на мъжа си, заради Ангелите. Но това е неангажиращото мое мнение. Не съм виждала в църква да носят забрадки младите момичета и жените...само по-религиозните дами, които са и често на църква и които са и по-възрастни.

Hat:

--- Quote from: Pepito on July 07, 2010, 01:23 ---

. Моите разсъждения са ме довели до разбиране, че жената трябва да е с покрита глава при молитва в присъствието на мъжа си, заради Ангелите. Но това е неангажиращото мое мнение. Не съм виждала в църква да носят забрадки младите момичета и жените...само по-религиозните дами, които са и често на църква и които са и по-възрастни.

--- End quote ---
Добре сьждения и според мен.Най малкото за това,че жената отишла да отправи молитвата си кьм Всвишния в някой храм без никакво значение какьв е той трябва да бьде най малкото смирена и да го засвидетелства по някакьв начин. Някога хората са приели това засвидетелстване да бьде чрез поставяне на кьрпа на главата и привеждане на облеклото в приличен вид.Това,че младите не поставят кьрпи на главите си говори,че те не са добре запознати с религията си според мен.Те знаят само да искат без да се замислят,че трябва и да се дава.Добре е че не ходят по минижуп, а още по доре е че ходят все пак.

PETER:
Вашето е срамота, Гедже.

Снимката в документа за самоличност няма нищо общо с религиозните догми.
Никоя жена не е тръгнала със снимка залепена на лицето си.
Тук целта е да се защитят гражданските права на всички граждани, (включително жените) а не религиозните права на мъжете и религиозните задължения на жените. Усещам че вас гражданските права на жените не ви интересуват, и предпочитате жените да са забулени и записани в документа на мъжете, както и в Саудитска Арабия. Сори, но тук е България. Всички по Конституция сме равни, включая и жените. Това че някой иска да ни върне в 19 век си е само негов проблем и няма да се допусне.

Та, колкото по-голямо е съответствието между човека и снимката му на документа за самоличност, толкова по-добре за него.
При по-голямо съответствие проверката на документа е по-лесна, а фалшифицирането му е по-трудно.
Формата на ушите (щтръкнали, прибрани), височината и формата на челото са основни белези позволяващи различаване на хората.
В България, жените, независимо от религията си имат граждански, стопански, имуществени и всякакви права равни на всички останали.
Това значи че с техния документ за самоличност може да се прави бизнес, да се подписват договори, да се теглят заеми и т.н.
Държавата е длъжна максимално да улесни тези граждански права и да направи така щото документа за самоличност на всяка жена да е равностоен.

Не правете от мухата слон. Ината само предизвиква насрещен инат.
Това дразни обществото, така както дразни един гей парад, примерно.

gece yolcusu:
Петер , то с тебе се не спори , ама аз да си кажа - не знам чия работа е срамота, но в Бг работата прилича като тая с царя дето дава а падаря не дава. Оти в Европа може у нас не може - не искаш да отговориш на този въпрос. Важното в снимките е, да е открито челото. Ушите също не се виждат дори и без забрадка при наличие на по-дълги коси. Исканият от мюсюлманките начин за снимане далеч не затруднява тяхното разпознаване. Тогава за какво говорим. И от самолет се забелязва вече тенденциозното отношение към БГ мюсюлманите.

Относно правата на жените в исляма - ти никога няма да ги разбереш оти не искаш, макар дългото ти присъствие във форума. Никоя жена не носи забрадка за това, че някой насила и е наложил. Това е тяхно лично желание и никой не може да го промени или наложи насила. Ако не си забелязал, това искане за забрадките беше отправено към главно мюфтийство за съдействие, от група мюсюлманки, не от някой друг.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version