Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (237/325) > >>

Svetlina:

--- Quote from: Sevim on November 05, 2011, 18:44 ---
 Светла ,незнам защо в последно време ти личи явно неприязънта към нас помаците тук в този сайт.Казваш че имало някакви разработки тук ,терор и т.н.Посочи ги ,къде ги виждаш?Този сайт е създаден с  цел  помаците да имат някаква поле за изява в медииното пространство :-техният глас  и мнение да бъдат чути ,тяхната  бит и култура видяни,поведението и деиствията разбрани .Сайта е международен защото помаците са пръснати по-целият свят.Изписва се на няколко езика,  включително и турски защото в Турция живеят доста голяма част от помаците.Но я кажи ,защо някои от старите членове между които  Метка,Шумаров,твоят и техен приятел АБВ не пишат вече тук.Ако незнаеш ще ти кажа,защото  те се обидиха на ръководството на сайта че наложиха по-либерална политика за да могат българите-християни тук да изразяват свободно своите мнения без да бъдат цензурирани,Както виждаш става, за сметка на някои твърди в мненията си помаци.Даваме си сметка че един сайт е истински и професионален,когато има различни гледни точки и мнения от различни хора.В същото време при помаците има едно срамежливо притеснение  за някакъв вид изява в публичното пространство ,може би придобито от годините на терор спрямо тях .Но да не повтаряме вече стари грешки,нека да бъдем толерантни един към друг.Помаците се славят със своето си гостоприемство,но си има и някакви граници на търпение.С една дума:-чувствуваите се като у дома си но не забравяите че все пак сте на гости!

--- End quote ---
1. Севиме, къде видя неприязън у мене към помаците? Цитирай, ако обичаш.
Веднага мога да ти дам примери за подигравки с България, но превъзнасяне до небето на О.И. и Турция,например, на които реагирам, защото в повечето случаи са лъжи.
2. За какъв терор, говориш?
3. А Добрев, Чечлията, Балканджията, Петър..., или тях ги забрави? Погледни в "Произход на помаците" и ще видиш какво точно е написал АБВ/с преди две-три страници. Що се отнася до другите - ами жалко, че искат да четат само собствените си думи.
4. Според Помак-бг произходът на помаците е един, според Терсид - друг, според Б.Добрев - трети, според Чечлията- четвърти (последните две гл.точки се покриват в общи линии)... другите те оставям ти да си ги намериш.
5.Разбирам, че те дразнят отговорите ми на различни мнения, но какво да се прави като съм устроена по този начин, а виждам, че и други участвуващи дейно в сайта също (напр. Ибрахимчо65 ;D).
6. Разбирам също, че сред помаците, както при всички хора, има притеснителни и срамежливи, както и че имат нуждата да си излеят напреженията, но зависи в каква посока ги изливат.
7. Както виждаш сама предложих по-горе да ви оставим самички да си приказвате, сред свои...

Поздрав - Светлина 8)

Seiko:
Светлина ,не е чак толкова фатално ако ни оставите сами .Но все пак идеята на по –горният ми постинг е да разбереш  че ние сме доста толерантни спрямо вас и много хора помаци не пишат именно затова.Помаците в голяма степен са едно капсулирано общество.Може би и това ги е запазило  по-чисти, дори генетично спрямо останалите .Живеят по-добре когато са оставени да живеят необезпокоявани от никого.Ако погледнеш помашките саитове в Феесбук ще остановиш че функционират много добре без да имат участници от други етноси и групи.Но политиката тук е не да бъдат гонени форумците с различно мислене,дори напротив  те са добре дошли.Но не-да налагат мненията си надменно и подигравателно,а приятелски да контактуват за да може в спора да се роди истината.

Kaplan:

--- Quote from: Rasate on November 06, 2011, 15:26 ---...

--- End quote ---

Расате, вярно е че в мнозинството си помаците сме местно население на регионите в които живеем... Но това трябва ли непременно да ни прави българи? Аз не съм съгласен.  Аз не вярвам че мнозинството от помаци сме били християни преди столетия... Прочети историята на Чеч, хората са мюсюлмани от 14-15 век (с изключение на селата Корница, Брезница и Рибново ама те даже не знам дали спадат към Чеча). Чечлиите са мюсюлмани от 500-600 години, за какви българи ми говорите тогава? Преди да сме станали мюсюлмани може да сме били просто славяни или някаква смесица от народи...Аллах знае как сме се наричали тогава.

И ние си имаме своите антики които откриват всеки ден, как "мамаму стара" откриваме византийски и македонски монети на по 1000 години а една българска няма бе човек! Как пък едно кръстче или нещо християнско не е излязло от тази земя?

Нещо повече, как предците ми както казах 500-600 години до сега не са се нарекли българи, защо сега аз да го правя? Това не е ли срам и родоотстъпничество?

Друго ще ти кажа, на което бях свидетел днес. Двама млади (млади а не стари льюде) си говореха и единия пита: - Ама болгарин ли е бил? - отговорът: - Не бе, от нашите си я...

Това мога да ти кажа.  За мен истината е това и всяка друга е фалшификация, пропаганда и т.н.

ibrahim65:

Лично аз имам още един доста серйозен въпрос свързано с нашето име ПОМАЦИ.
Българите със всички сили реват че сме ПОМЪЧВАНИ та затова сме станали ПОМАЦИ.
До тук добре но от кой сме мъчени и защо и кога искам това да изесним малко по подробно.
За тези мъчилки има ли някой нещо да каже или някакви доказателства за това ако има моля ви се споделете.

Аз лично имам някой работи искам да се вгледате по подробно на какво ви прелича това.
 http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg на мен ми прелича на мачилка и то доста плачевна.
Както се вижда студ каймет но няма прошка жени деца стари хора всички на двора ще се веселим или.....................

Ана тази какво виждате гоките хора какво ли са испитвали всичко е ставало пред погледа на жените и децата
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg

Питам се откаде тези попове са намирали тази смелост ами от тук когато ги има тези брадясали комити гордоста на държавата защо да не....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg намерете му името вие аз се ваздържам......

Сега да ви помоля без.....не живей в миналото....или отминали неща......или ти си такъв по такъв ......моляви мооля.

Че е имало мачилка е факт но от кого

Stanislav Stoianov:

--- Quote from: ibrahim65 on November 06, 2011, 21:01 ---Лично аз имам още един доста серйозен въпрос свързано с нашето име ПОМАЦИ.
Българите със всички сили реват че сме ПОМЪЧВАНИ та затова сме станали ПОМАЦИ.
До тук добре но от кой сме мъчени и защо и кога искам това да изесним малко по подробно.
За тези мъчилки има ли някой нещо да каже или някакви доказателства за това ако има моля ви се споделете.

Аз лично имам някой работи искам да се вгледате по подробно на какво ви прелича това.
 http://img59.imageshack.us/img59/1598/800pxbaptizingthevillag.jpg на мен ми прелича на мачилка и то доста плачевна.
Както се вижда студ каймет но няма прошка жени деца стари хора всички на двора ще се веселим или.....................

Ана тази какво виждате гоките хора какво ли са испитвали всичко е ставало пред погледа на жените и децата
 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/02/Baptizing_the_village_of_Devin.jpg/800px-Baptizing_the_village_of_Devin.jpg

Питам се откаде тези попове са намирали тази смелост ами от тук когато ги има тези брадясали комити гордоста на държавата защо да не....
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/Tano_Nikolov_cheta.jpg намерете му името вие аз се ваздържам......

Сега да ви помоля без.....не живей в миналото....или отминали неща......или ти си такъв по такъв ......моляви мооля.

Че е имало мачилка е факт но от кого

--- End quote ---

Ох горкиииияяяя.....  Голяма мъка, направо се измъчих. Че е нямало фотоапарати преди 400 години да се снимат прадядовците и прабабите на тези хора от снимките, като им режат главите ако не сложат чалмата!
Зверства в историята на България е имало колкото щеш. Последните бяха по времето на комунизма. Що народ е избит. Уж в наши дни!

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version