Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (258/325) > >>

Фита:

--- Quote from: Kaplan on November 30, 2011, 16:27 ---Я сакам да попитьам анно нящу аго Фита, бельки нале си бу кадарь окумуш па меньа дайма адин вапрось ма чехтиье ву главота; ...

Тува май бираз боркаш нещата, лазите вазетисват грузински дийалекте ич гърски кату кликаш ти...

--- End quote ---

Драго ми е да ти отговоря!
Kaplan-e, лазите чедо, не говорят грузински диалект защото те не спадат към квартелската езикова група към която се числат повечето кавказци. Ти със сигурност ги бъркаш с менгрелите/мегрелите, които живеят в Грузия/Абхазия и Аджария, която пък е на границата с Турция. Те също са колхидски гърци, но имат поне 30% заемки от грузинския, което е нормално. Ние малко турцизми ли имаме в езика? Лазите са недостатъчно проучени хора и само благодарение на собствената им инициатива да пазят обичаите и езика си са се запазили много интересни факти. Даже и за нас самите. Само на теб /другите да не слушат!/ ще ти кажа, че те също имат думата "гуйда" - гайда, като нас в Родопите. Турската дума е "тулум". Същата дума със същото значение е записана и в Крит, принадлежаща на една от четирите народностни групи. Националния инструмент на лазите е кеменче - кемене при нас. Още по-интересно е, че зад тях хайлендърите се наричат "Чани". Те пък завалиите са от някакъв още по-стар културен пласт.
Питай за каквото ти трябва. Тука съм.

onegavon:
Точно обратното е езика принадлежи към картвелското семейство заедно с мегрелския.Даже някои ги смятат за един и същ език 57% от думите са общи.Лазите и мегрелите са се разделили политически и религиозно преди 500 години.Нещо подобно на помаците и българите.

Фита:

--- Quote from: onegavon on December 01, 2011, 10:24 ---Точно обратното е езика принадлежи към картвелското семейство заедно с мегрелския.Даже някои ги смятат за един и същ език 57% от думите са общи.Лазите и мегрелите са се разделили политически и религиозно преди 500 години.Нещо подобно на помаците и българите.

--- End quote ---

Onegavon, аз не съм лингвист и слава на Алаха щото не ми се дави в такова море, но пък познавам добре лазурите. Тия проценти дето ги цитираш са за проверка, но ще я оставим на друг да я върши. Лазите са колхидски гърци и езикът им е архаичен гръцки. Колко общи думи имат с кавказците е отделен въпрос. За да определиш един народ като отделен не е нужно да се позоваваш само на лингвистиката защото съществуват още няколко много важни жалона и това са история, археология, култура. По отношение на последния лазите се различават твърде много от грузинците! Ако бяха даже близки народи щеше да пеят двугласно и тригласно, но те не - имат определено мелодично пеене и най-често безмензурно като нас родопчаните. Танците им също са твърде различни и повече сходни със стари критски танци. Нужна е повече археология към която там са много внимателни, да не кажа чувствителни. А исторически , освен колхидски гърци са  помаци като нас и ревниво пазят езика си така както ние стария славянски.

Kaplan:
''Аго" Фита, името на Аллах (Дж.Дж.) се пише с двойно "л", а не както го пишеш ти с едно.

А, ако погледнеш постинга ми ще видиш, че те питах друго нещо, а не това за което говориш...

--- Quote from: Mariana on November 30, 2011, 22:21 ---Дали не може да пишете на майчиния си език - в тази част от форума, която е на него, ако не другаде - така, че да могат да ви разбират и онези, които просто не знаят турски?

--- End quote ---

Мария тук съм съгласен с теб.
Аз просто казах, че професор Ортайлъ заявява в прав текст какви са помаците и после казах, че един историк като него не може да лъже за такива неща. Субиги каза че, специалността не му е в историята на помаците и затова може и да греши.
Но реално и сериозно погледнато, според мен Ортайлъ, ако не беше сигурен в думите си просто нямаше да ги изрече... и така в заключение писах "в миналото траки, славяни, българи ... а сега помаци и славабогу мюсюлмани. Това е!

За хубаво или за лошо, такава е историята.

onegavon:
Не съм споменавал грузинците, а мегрелите има разлика.Има издадена граматика на чанския/ лазския/ език през 1910гв С.Петербург може да се изтегли в интернет.

Aa Bb Cc Çç Ç̌ç̌ Dd Ee Ff
Gg Ɣɣ/Ǧǧ Hh Xx İi Jj Kk Ǩǩ Qq
Ll Mm Nn Oo Pp P̌p̌ Rr Ss Şş
Tt Ťt̆ Uu Vv Yy Zz Žž Зз Ǯǯ.

Това е азбуката на лазите в Турция.В Грузия използват грузинската много изследователи счита , че са наследници на древните колхи.Има център за Колхидска култура в Грузия и радио " Колха".Никакви гърци не са ,ами са си самобитен народ подложен на силна асимилация в Турция и Грузия.
Като не знаеш питай нали така?

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version