Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
KaraIbrahim:
--- Quote from: Mariana on December 02, 2011, 21:39 ---
Старобългарският е и езикът, който някои наричат черковнославянски.
--- End quote ---
Пак поставяме каруцата пред коня.
Черковнославянският език е официалният език в Първото и Второто българско царство.Такова животно като "старобългарски" аз лично не съм срещал.
А българският,който ние днес ползваме е създаден след Освобождението.И създателите му носят вина за това,че македонците имат претенции за отделен език.
tersid:
--- Quote from: Фита on December 02, 2011, 20:33 ---Kaplan-чо, при мене е обяд и тъкмо съм си поръчал сандвич със свинско, а ти гледаш да ми провалиш обяда.
Недей момче да намесваш Аллаха тук. Той не ти е нито братовчед, нито длъжен с нещо та да се криеш постоянно зад него.Страшни прозрения си избълвал долу - лошо да му стане на човек.
"Аз дори ще кажа, че сме един от "богоизбраните" народи, защото всевишният е отредил да приемем исляма и да встъпим в правият път!"
А бе Kaplan-е ти слушаш ли се какви ги говориш? "Правия път"! А другите криви ли са?! Ти чел ли си за Осмократния път на Буда", например? Имаш ли представа що за толерантна религия е това? Съветвам те да прочетеш и ти гарантирам, че няма с нищо да ти навреди на мюсюлманството, а даже ще те направи по-добър такъв защото няма да мразиш и да отхвърляш, а ще бъдеш в мир със себе си и околните.
И Аллах ще те обича повече...и тоя с едно "л" и тоя с две "л".
--- End quote ---
Каплан ти е сложил кавички ,ама ти мааш свинетина. Личи си чел осмократния път на Буда,нема що ,в мир си само със себе си.
Kaplan:
Говорете си... Кой ме разбрал-разбрал, кой не разбрал, не е... Мария въобще не е в час... Вологез не знае какво пише, Фита отново със самочувствие, че само той знае, че само той може...
На последният, също имам да кажа, че 'О'смократният път на Буда, въобще не ме интересува. ЗАЩОТО не се занимавам с болни мозъци самоиздигнали се до нивото да създават религии.
Няма и да се занимавам с "Фита'', който е поредният алкохолик и антиислямист дошъл да избива комплекси.
Та аго Фита от тук да се омита, щото отношението му към религията на помаците е враждебна, значи и към помаците е враждебен. А в този сайт, на подобни екземпляри се връчва пътният лист и парче от оная работа на домуза и да вървят да се молят и лекуват при бате им Буда.
Та нали не ни приемаш на сериозно, и темите и нас самите. Е тогава кина правиш тука бе чедо каурско (в смисъл неверник)?
Между другото, с всеки изминал ден се убеждавам, че ние помаците сме по-близки с ескимосите но не и с българите!
Turas:
--- Quote from: KaraIbrahim on December 02, 2011, 21:46 --- Такова животно като "старобългарски" аз лично не съм срещал.
--- End quote ---
СТАРО БЪЛГАРСКИ –ТРАКИЙСКИ-СЛОВЕНСКИ
АЗ -АЗ -ЯЗ
ОКО -АК -ОКО
БАРА(река) -БАРА -БАРА
БИСТЪР -БИСТР -БИСТЕР
БОГ - БАГАЙОС -БАГА (Цркл.диал.)
БРОД -БУРД -БРОД
БРЕЗА -БЕРЗА -БРЕЗА
БЯЛ -БАЛИОС -БЕЛ
БРЯГ, БРЕГ -БРЕГ -БРЕГ
ВЬСЪ(село) -ВИСА -ВАС
ВИР -ВИР -ВИР
ВОДА -ВОДА -ВОДА
ВОЛ -ВОЛИНТ -ВОЛ
БЪРЗ -БРУЗ -БРЪЗ
ГОРА -ГАРА -ГОРА
ДЕБРИ -ДЕБРЕ -ДЕБРИ
ДЕВА -ДЕВА -ДЕВА
ДЕЕН -ДЕИН -ДЕЯВЕН
ДОМ -ДАМА -ДОМ
ДЪРЗЪК -ДАРЗ -ДРЪЗЕК
ЗАЕК -ЗАИК -ЗАЕЦ
ЗЛАТЕН -ЗАЛТА -ЗЛАТЕН
ЗЕМЯ -ЗЕМЛА -ЗЕМЛЯ
ЗВЯР -ЗЕР -ЗВЕР
ЗМИЯ -ЗУМ -ЗМИЯ
КАЛ -КАЛ -КАЛ
КОЗА -КОЗА -КОЗА
КОН -КОН -КОН
КОПА -КАПА -КОПА
ЛИСТИ -ЛИСТЕ -ЛИСТИ
ОРЕЛ -ОРОЛ -ОРЕЛ
ПЯНА -ПАНА -ПЕНА
ПИЕНЕ -ПИНОН -ПИЯЦА
СКОРО -СКОР -СКОРАЙ
СВЕТЯ -СВИТ -СВЕТИТИ
СУХ -СУУ -СУХ
ТРОША -ТРАУС -ТРОШИТИ
ТЪМА -ТИМА -ТЕМА
Фита:
--- Quote from: Mariana on December 02, 2011, 21:39 ---
Старобългарският е и езикът, който някои наричат черковнославянски.
--- End quote ---
Поздрави на дамата!
Марианче, хубаво е това, което разясняваш. Така трябва да е станало. Струва ми се обаче, че трябва да е било взето държавно решение от стратегически характер. Аз не си представям, че само защото Кирил и Методий написали кирилица, поради липса на друга възможност българите решили да пишат на това писмо. Главна роля е изиграло според мен обстоятелството, че огромна част от славяните е населявала Византия - района та Халкидики и Тесалия, та даже Пелопонес. Стратегия прозира в това нещо. Траките пък били мразени и игнорирани защото те смятали българи и славяни за натрапници. В крайна сметка този език е ползваният при писане и четене на църковни текстове и е спомогнал за асимилацията на разнородното население.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version