Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Kaplan:
--- Quote from: Фита on December 02, 2011, 23:05 ---
--- End quote ---
Май ти се напъваш бате Фита, но какво да се прави, късият мозък ти е компенсиран с дълъг език. Не търси модераторите, нека този пост изобразен в червено, зелено, черно (ще се радвам, ако помаците знаят какви са тези цветове) да остане за спомен. И без т'ва напускам форума. Нека мястото ми бъде заето от умни личности, които да "просветляват" помаците. Нека малко по малко, този форум добие исканият от вас културен и научен облик.
Хайде по живо по здраво...
Фита:
--- Quote from: onegavon on December 02, 2011, 22:32 ---Бесите са тракийска племенна общност, която населявала Родопите. По-късно, заедно със славяните и прабългарите, тя се вляла в българската народност. За тях малко се знае, но то е много съществено в духовно отношение. Като всички тракийски племена по нашите земи, те били езичници. .................
--- End quote ---
Е, Onegavon-е, днес с Вологез обирате точките! Аферим!Благодарско!
Като новинарски агенции за антични новини сте!
Хубави материали сте посъбрали, но и аго Фита да помисли заедно с вас!
Неизяснено е все още кои точно земи обитават бесите?! Вологез, по инерция се говори за беско присъствие в Доспашкия район и даже в Буйновското ждрело. Обаче! Това не се потвръждава от никоя антична карта с изключение на една, която е любима на Николай Овчаров. Всички останали подреждат племената еднакво и бесите/ БЕСИКА се намира в Западни Родопи и северната част на планината. Много съм се ровил в това и знам, а сигурно и ти, че централните Родопи /имам предвид района, където днес е Картела и Широка поляна/ никога и по никакво време не са били населявани. Били са пасища на хората както от южната страна, така и на тези от северната. Остава открит въпроса - кои са племената от южната страна. Предполагам, че си от тоя край и добре знаеш, че населването на района никога не е ставало от север на юг, а винаги от юг на север. Така е и с Буйновското ждрело. Моят приятел Тодор Узунов дето писа за хората в Сатовча и тракийската принадлежност е сериозен познавач на въпроса. Та като го поздравих по случая той ми показа много интересна карта от университета в Бостън където са нанесени в много логичен и точен ред племената. Той смята, че хората живели в района не са беси, а клон на сатрите, наричанеи в по-късен период дии - тези с ромфеите. Това, пак според него, са кланови структури от чобани и рудари, които винаги са продавали стоката си на егейския бряг. Сега виждаш ли защо толкова много македонски монети се намират в района - защото сатрите винаги заедно с едоните са били федерати на македоните. Планинците пък на изток от тях по същата логика трябва да са сродни на киконите. Пътищата, които се маркират и днес го доказват.
Предполагам, че това те интересува?
ibrahim65:
В смисъла на това че една част от нас живеем в България от 1912 до днес, де юре сме пълноправни български граждани. Точка. Никой тук не призовава за отцепване на територия.. Пак точка. Фанатизирани орки , на който изглежда им плащат от националистически партии постоянно облъчват, обливат със помия повечето добронамерени помаци. Това е особено опасен вид провокация, която има за цел да изкара горепосочените български граждани, като престъпници, само заради това че отричат българския си произход. Спекулацията с определен произход, не е приом само на фашизоидите. То се генерира от безсилието на българските политици с цел отклоняване на вниманието, за да може олигархията , която обслужва путините интереси в България да запази на всяка цена разгулното за тях статукво. Известно е какво е направено с помаците от българите през 1912 г. изнасилвания, палежи и погроми на над 300 села! Много жени са помятали, някой са забременели и са родили деца, от насилниците -комити . Определено може да се каже че тези злощастни наследници, генетично да са 50 % с български произход. Но те никога няма да приемат произход от насилник! Никога!Никога x 100000000000000000 на ента степен с милиони нули! В по малка степен това се е случвало и по времето на възродителните процеси. Жертвите днес отново са притиснати, този път от виртуални банди на които им плащат за да измучат от пръстите на помаците - най чистата българска кръв, най чистия български произход. Господа, бъркате! Ходете си в Сибир да правите подобни опасни експерименти! Поклон пред жертвите от 1912 година! Поклон пред травмите които помашката общност е понесла и съхранила родовата си памет! Поклон пред обруганите и изстрадали жени от тези срамни са българската история събития!
Turas:
--- Quote from: Фита on December 03, 2011, 00:02 ---Много съм се ровил в това и знам, а сигурно и ти, че централните Родопи /имам предвид района, където днес е Картела и Широка поляна/ никога и по никакво време не са били населявани.
--- End quote ---
Бъркаш, Дженевра(дженевриз), Слънчева поляна, беглика, калето Камен Проход са били населени. Бил съм на всяко едно от тия места и съм запознат с разкопките, които са провеждани. Наскоро при оран за сеене на овес за диви свине между Голям Беглик и Сърница разкриха тракийско селище от 4-5 век, пълно е с грънци може да си посъбереш! :) Ако те интересуват мога да те заведа!
Nedim Mehmedoski:
--- Quote from: Kaplan on December 02, 2011, 21:51 ---Говорете си... Кой ме разбрал-разбрал, кой не разбрал, не е... Мария въобще не е в час... Вологез не знае какво пише, Фита отново със самочувствие, че само той знае, че само той може...
На последният, също имам да кажа, че 'О'смократният път на Буда, въобще не ме интересува. ЗАЩОТО не се занимавам с болни мозъци самоиздигнали се до нивото да създават религии.
Няма и да се занимавам с "Фита'', който е поредният алкохолик и антиислямист дошъл да избива комплекси.
Та аго Фита от тук да се омита, щото отношението му към религията на помаците е враждебна, значи и към помаците е враждебен. А в този сайт, на подобни екземпляри се връчва пътният лист и парче от оная работа на домуза и да вървят да се молят и лекуват при бате им Буда.
Та нали не ни приемаш на сериозно, и темите и нас самите. Е тогава кина правиш тука бе чедо каурско (в смисъл неверник)?
Между другото, с всеки изминал ден се убеждавам, че ние помаците сме по-близки с ескимосите но не и с българите!
--- End quote ---
Yas te razbiram brat i sekoy eden iskren i gordeliv Pomak e na taa tvoya liniya!
www.pomak.eu e namenet i sozdaden za nas pomacite po svetot.
I nitu eden Pomak ne smee da go napushti ovoy sayt,ova e dom za site pomaci!. ;) :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version