Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (270/325) > >>

ibrahim65:
Не ти ли хареса но майче сме наборе затова не ми се ядоиствай а ме опровергай
 и не ме подценявай за разлика от някой си зная да чета и на други езици.....

Mariana:

--- Quote from: Kaplan on December 02, 2011, 23:30 ---
 И без т'ва напускам форума. Нека мястото ми бъде заето от умни личности, които да "просветляват" помаците. Нека малко по малко, този форум добие исканият от вас културен и научен облик. 
 Хайде по живо по здраво...

--- End quote ---

Човек трябва да има повече вяра, Kaplan.

Вяра в това, че си струва да не бяга човек при първото срещнато противоречие с едно или друго, в което е решил безприкословно да вярва.

А тази по-спокойна вяра, или по-точно увереност, се постига, когато е минал през достатъчно препъни-камъни на противоречията.

И културата впрочем, никому не е попречила.
Тя пречи само ако не е точно това, а нещо друго.

Не бягай оттук; аз съм тази, която и да би искала, няма това време, за да влиза често.

ibrahim65:
Svetlina-ка моя въпреки че някой те нарича гробна тъмнина
ако някой го каже това на мен малеее незнам .....................
Но ти за мен си една светлинка потънала в мрака на национализма
загубила себе си във вечното ние вие и най вече аз АЗ АЗ АЗ
Госпожице XXXXX XXXXXXXX специялно тази темата мие любима но гледам че истината те заболя.
Ако не го докажиш от каде съм го преписал за мен ще останеш една.............................................................................

Mariana:

--- Quote from: Фита on December 02, 2011, 21:59 ---Поздрави на дамата!
Марианче, хубаво е това, което разясняваш. Така трябва да е станало. Струва ми се обаче, че трябва да е било взето държавно решение от стратегически характер. Аз не си представям, че само защото Кирил и Методий написали кирилица, поради липса на друга възможност българите решили да пишат на това писмо. Главна роля е изиграло според мен обстоятелството, че огромна част от славяните е населявала Византия - района та Халкидики и Тесалия, та даже Пелопонес. Стратегия прозира в това нещо. Траките пък били мразени и игнорирани защото те смятали българи и славяни за натрапници. В крайна сметка този език е ползваният при писане и четене на църковни текстове и е спомогнал за асимилацията на разнородното население.

--- End quote ---

Разбира се, че е имало стратегия, държавно решение от стратегически характер.
Ако не беше новата азбука (съобразена впрочем, със спецификата на славянските наречия, със звуци като ж, ч, ш и пр., характерни за нея и нехарактерни за езици и наречия от други езикови групи), приемайки от Византия християнството, и идването на духовници оттам, които разбира се са проповядвали, служели и пр. на гръцки, Борис І би рискувал Византийската империя да приобщи/заличи по-лесно неговата държава.

Но има и една друга причина, за която също си струва да се спомене.

Учениците на св. Кирил и Методий идват тук от запад, от Великоморавия (заемаща части от днешна Чехия, Словакия, Унгария и др.), откъдето са били изгонени, както е известно. Тогава, а именно през ІХ век, нито Чехия е имало като наименование на държава, нито Словакия, нито Сърбия даже примерно, но не това е важното. Важното в случая е, че по това време за западните християни (част от които са били и са със славянски произход), и най-вече за техните епископи, проповядването и служенето на разбираем за хората език е било вид ерес едва ли не. Затова минават още няколко века, преди да се случи първия превод на Библията на немски примерно, след като започва т.нар. Реформация в Католическата църква. 

Климент, Сава, Наум, Горазд, Ангеларий и пр. - т.е. учениците на Кирил и Методий, намират през ІХ век прием и условия да развият делото на учителите си в тогавашната българска държава. Тук те не само, че не са гонени, но са били подпомагани в това да създават книжовни школи, да обучават на четно и писмо, на разбираем за обикновените хора език, да сътворяват от наличната славянска лексика и нови думи, ако щеш, да разработват т.е. книжовната форма на езика и възможностите му да предава по-сложни понятия, послания и пр.

Кирил, впрочем, умира в Рим, където е и погребан. Там той спорил с тамошните епископи във връзка със съществуващата тогава т.нар. триезична догма, заключаваща се в това, че на Създателя може да се случи само на три езика - еврейски, гръцки и латински. Той бил много начетен за времето си човек и вероятно свише надарен. Може би ги е убедил, а може и да са го намразили някои затова, че не са могли да го оборят :).  Бил е на около 40 години и почива сред кратко боледуване при последната си мисия, която е именно в Рим. (Дали не са му "помогнали" тайно, така да се каже, за това, един Бог знае...) И след смъртта му брат му Методий доста тегоби прекарва, и доста преследвания. Както впрочем, и някои от най-близките им ученици.

А триезичната догма, от която тогавашните епископи на западните християни не са били готови така или иначе да се откажат през ІХ век, продължава на практика за католиците още няколко века.

Svetlina:

--- Quote from: ibrahim65 on December 03, 2011, 18:43 ---Svetlina-ка моя въпреки че някой те нарича гробна тъмнина
ако някой го каже това на мен малеее незнам .....................
Но ти за мен си една светлинка потънала в мрака на национализма

--- End quote ---

Ибрахиме65, както винаги не ме разбираш: имах предвид стила на съобщението си, ама ти нали едно си знаеш, едно си баеш! Манихейството, душко, се е появило в Мала Азия, защото там населението е било християнско в епохата, за която приказваш - нямало е и помен от твоята любима страна. В основата му е била философията на Августин, ако си чувал за този философ, но този път пречупен през християнската гледна точка, Ибрахим65.
Няма нужда да ни изпращаш в Босна да питаме, защото във всички пътеводители за тази страна пише, че са намерени гробове на Богомили. Даже ги показват като исторически забележителности.
Затова ти казвам и на тебе - вместо да си губиш времето и да крещиш като запалянковците по стадионите  - чети от сайта.

И спазвай правилата на форума, ако си способен да спазваш нещо.  8)

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version