Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Неподозирано пътешествие из османска България
Ако живеете в София, няма начин да не сте минавали покрай църквата "Свети седмочисленици". Но дали знаете, че красивият храм всъщност е започнал съществуването си като джамия?
Вероятно сте забелязали останките зад Военния клуб. Неотдавна те бяха грижливо консервирани и до тях беше поставен надпис, че тук са били турски казарми.
"Вярваме, че [голяма част] от културно-историческотo [ни] наследство по различни причини е останалa неизвестнa, пренебрегнатa, а в някои случаи е била активно разрушаванa", твърди авторът и фотограф Антони Георгиев, който тази вечер ще представи "Пътеводител за Османска България" заедно с Димана Трънкова и проф. Христо Матанов. Богато илюстрираното издание на Vagabond запълва празнина, за която едва ли сме подозирали, и ни пренася в действителност, с която не сме имали истински допир.
"През 2011 г. малцина знаят, че десетките "римски" мостове в страната са всъщност османски", твърдят изследователите. В съзнанието на мнозина 500-те години османско робство се побират в една шепа. Причината е, че не знаем почти нищо за културата от този тъмен откъслек от историята си, смятат авторите на пътеводителя. "Освен очевидното - стари джамии, мостове, чешми и понякога сгради - повечето българи трудно биха назовали паметници от този период, защото... не знаят почти нищо за тях", пишат те.
Неподозирано пътешествие из османска България
Фотограф: Антони Георгиев
Много обекти дори са подложени на умишлено унищожение. Добър пример за това е голямата чешма, построена във Варна в чест на Султан Махмуд II през 1834 - огромно съоръжение, високо 9.5 м, с няколко мраморни корита и изящен надпис. Тя е красяла площад "Мусала" - точно пред сегашния варненски театър. През 1927 г. обаче чешмата мистериозно изчезва. "Не, тя не е открадната от цигани, които да рециклират мрамора", разказва Антони Георгиев. По някакво странно и загубено в аналите на историята градско решение чешмата е разглобена и оставена на произвола на климата в конюшнята на тогавашната пожарна.
Днес Махмудовата чешма, обявена за археологически паметник от национално значение още през 1914, е разделена на три части. Коритата са в двора на гръцката църква "Свети Атанасий", надписът - в лапидариума на Археологическия музей, а върхът на чешмата - на пет километра на запад - на могилата, от която Махмудовия прапрапрапрадядо Мурад II е ръководил битката с рицарите на Владислав Варненчик.
По-рано тази година Vagabond издаде аналогичен пътеводител на забравеното еврейско наследство в България - A Guide to Jewish Bulgaria. Изненадващо най-добрият пазар за тази книга е американският, където почти ежедневно има продажби. "Купува се предимно от хора, които имат интерес не толкова към България, колкото към историята и наследството на евреите в Югоизточна Европа", разкрива Антони Георгиев. Двата пътеводителя описват аспекти от българската история, които са "някак встрани от официалните балкантуристки брошурки" и са насочени към всеки, който има интерес да разбере какво вижда, докато пътува из България.
http://www.dnevnik.bg/razvlechenie/2011/11/07/1197899_nepodozirano_puteshestvie_iz_osmanska_bulgariia/
Фита:
--- Quote from: tersid on December 03, 2011, 22:51 ---Кажи ти умньо.
--- End quote ---
Ами, то ясно е написано в текста на Вологез.
Ако имаш калкулатор наблизо вземи го! Папиши 1878 и извади от числото 1673....Равно е на 205. От 205 години до освобождението на България нашите хора сме мюсюлмани. Ако пък не е ставало съвсем насилствено, а постепенно /да речем за 50 години/ то числото пада на 150. Защо ти го казвам!? Защото това е една плюнка време в историята а вие продънихте света с тая вяра и тоя ваш инат. И аз съм мюсюлманин, но нося това спокойно и без напрежение, което не знам от къде инспирирате? Фукате ли се с това или искате да се изкарате по-вярващи от Пророка? И ако се изкарате на кой му пука за вас?!
От вчера насам все гледате да ме разстроите с нещо,....а аго Фита е благ човек!?!
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
http://ottomanbul.blogspot.com/2011/05/1834.html
Скеле Капу чешма - 1834г. - гр. Варна
През 1834г. е била изградена до портите на пристанище Варна (през управлението на султан Махмуд II). През 1910 е преместена в Морската градина на Варна.
---------------------------------------
--Описание на Чешмата на Султана историята на едана чешма 1836 г.
[5260]
„Чешмата на султана” от Николай Савов осветява една от най-непознатите страници от историята на града ни. В книгата е разказана невероятната история на живота на султан Махмуд ІІ, който, след опустошителната руско-турска война през 1828 г., изгражда нов град Варна. В книгата подробно и рядко увлекателно е описан възстановеният и изчезнал отново град, разказана е историята на най-голямата и най-красива чешма-паметник на Балканския полуостров, изградена в центъра на Варна след възстановяването на града. Тук е и животът на гениалния османски калиграф, изписал 8-метровия текст на чешмата-паметник. От тъмнината на историята е изваден и животът на един достоен български духовник, на когото миналото на Варна дължи много. Историята е прекрасна и заедно с великолепното оформление на книгата биха могли да превърнат „Чешмата на султана” в гордост на вашата библиотека. Книгата е богато илюстрована, със сники и схеми.
http://ottomanbul.blogspot.com/
tersid:
--- Quote from: Фита on December 03, 2011, 23:15 ---Ами, то ясно е написано в текста на Вологез.
Ако имаш калкулатор наблизо вземи го! Папиши 1878 и извади от числото 1673....Равно е на 205. От 205 години до освобождението на България нашите хора сме мюсюлмани. Ако пък не е ставало съвсем насилствено, а постепенно /да речем за 50 години/ то числото пада на 150. Защо ти го казвам!? Защото това е една плюнка време в историята а вие продънихте света с тая вяра и тоя ваш инат. И аз съм мюсюлманин, но нося това спокойно и без напрежение, което не знам от къде инспирирате? Фукате ли се с това или искате да се изкарате по-вярващи от Пророка? И ако се изкарате на кой му пука за вас?!
От вчера насам все гледате да ме разстроите с нещо,....а аго Фита е благ човек!?!
--- End quote ---
Първо на първо ,ти не знаеш какво приказваш,второ на второ не каза кой е Трендафил ефелов или ерелов,трето на трето не каза дали наистина Султана е дошъл на лов или са го поканили по някакъв друг повод да го духа и той.И четвърто на четвърто ,ако обичаш не се изтъквай какъв си мюсюлманин,защото изтъкването говори точно за обратното,и не е важно кому пука за нам,важно е на нам за кого пука.И нема за какво да те разстройваме ,яж си свинския колак и и си бъди пак благ,аго ли си ,благо ли си,Фита.
ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Година на изграждане - неизвестна, разрушена, гр. Гоце Делчев
Няма никаква информация за този храм, нито кога е построен , нито кога е разрушен. Знам само, че се е намирал в гр. Гоце Делчев(благодарение на моя приятел от boinaslava.net :P)Сташно много ми харесва архитектурно и затова я споделям тук.
Който разполага с някаква информация , моля да я сподели. :)
http://ottomanbul.blogspot.com/2010/12/blog-post.html
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version