Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Rasate:
--- Quote from: subigi kurt on December 04, 2011, 15:56 ---,или името българи е сборно от местното сборно Пелсги(белги,бълги,т.е. траки) ;D ;D ;D ами то нещо май че е по-близко до белгийци вместо булгари или хунгари ;D
На арабски език турци = етрак - значи според теб трябва да e....етрак = траки = турци ;D ;D ;D ;D ;D ;D :D :D
Ей Расате ( наблюдател) голяма ти е фантазията ама с фантазия наука не става па като гледам никой не ти се връзва :D :D :D ;D ;D ;D
--- End quote ---
Сюбиги тъмни са ти дверите на историята,доста тъмни. ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Запитал ли си се какви са турците,руснаците,прусите,французите и пр.-дали турците имат нещо общо с тюрките,французите с франките,руснаците с русите,румънците с римляните, и пр.
Отговори си какви са французите,белгийците,прусите,унгарците,руснаците и ще стигнеш до истината.Особено за кралство Белгия-федерация между Валония(френско говорящи) и Фламандия,създадено след Наполеон.Белгийците са нация,но не и народност.
Поздрави.
Rasate:
--- Quote from: ibrahim65 on December 04, 2011, 15:15 --- Rasate не ми помагаш брат не ми помагаш в доста трудно положение съм......
Намирам се в Истамбул срещу мен е Deniz Kulesi манзарата е страхотна хапвах си Iskender
и ето ги тези приказливи сервитйори попитаха ме от каде идвам казах им че от България
питатме какво е това Българин от кое племе произлизат аз затова питам но не се получи
намесиха се и други туристи и те незнаят нищо за българите абе целият хотел питахме...
А сега преминах на баклава с туркиш кофе страхотно е препоръчвам го на всеки ...
Та ако можиш да ми кажиш няма да е лошо дори да е и лъжа но аз не мога да лъжа затова кажи ти грехът да е на теб.
--- End quote ---
Ибрахиме отговори им ,че българите са най старият народ в Европа и няма да излъжеш,а след това попитай тях-те от кое племе са?! ;)
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Поздрави
Mariana:
--- Quote from: Kor Bey on December 03, 2011, 23:13 ---Неподозирано пътешествие из османска България
Ако живеете в София, няма начин да не сте минавали покрай църквата "Свети седмочисленици". Но дали знаете, че красивият храм всъщност е започнал съществуването си като джамия?
Вероятно сте забелязали останките зад Военния клуб. Неотдавна те бяха грижливо консервирани и до тях беше поставен надпис, че тук са били турски казарми.
--- End quote ---
Това, че черквата "Св. Семочисленици" е била джамия, не е никаква новина, поне за онези жители на града, които са се интересували или се интересуват от история или от архитектура. Защото храмът е бил построен от един много известен за времето си архитект - Коджа Синан (1489-1587 г.). За това, че черквата е била джамия, и как е била построена може да се прочете, впрочем, включително и на сайта на самия храм" - http://www.svsedmochislenitsi.com/bg/about/.
Колкото до останките зад Военния клуб - не знам дали останките са от турски казарми, или от времето, когато сегашната Национална художествена галерия е била княжески, и после царски дворец (т.е. от времето на Царство България), но този, впрочем доста скромен дворец, е построен на основите на конак.
Подобни примери не са прецедент.
Един от най-известните от тях е константинополската "Св. София", един много красив и величествен храм, към която по-късно са построени минарета, а през ХХ в. става музей. "Впечатляващо инженерно постижение за времето си, „Света София“ в продължение на хилядолетие, до построяването на Севилската катедрала през 1520 г., е най-голямата църква в света. Смятана за най-яркия образец на византийската архитектура, тя оказва значително влияние и върху монументалната архитектура през Османската епоха." (Из http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0_%D0%A1%D0%BE%D1%84%D0%B8%D1%8F_(%D0%9A%D0%BE%D0%BD%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%BB))
Mariana:
--- Quote from: Фита on December 03, 2011, 20:24 ---Благодаря за припомнянето на някои факти! Определено е бил рядко начетен човек! За Константин Кирил говоря. Цялото му слово в Диспута е казано в рима...."...Когато бог е сътворил земята, не рало, не имот, език един е дал на идния народ..." Къде е цялото слово от Диспута всъщност? Никога не съм го чел. ..А не може да не съществува защото то е протоколирано и се пази в архивите на Ватикана?
Аз друго визирах. Винаги съм се замислял как са били претопени останалите езици като този на романизираните траки, например? И днес сме свидетели на подобни процеси - езикът, който една централна власт налага принуждава хората постепенно да изоставят собствения, заради бизнес и кариера в обществото.
--- End quote ---
Всъщност, диспут във връзка с триезичната догма има и във Венеция, а и на други места.
"В 867 г., на път за Константинопол, за да получат указанията на новия василевс Василий I, просветителите за пореден път се сблъскват със защитниците на триезичната догма, но вече на територията на империята във Венеция, тогава византийски екзархат. Тук Константин Философ оборва в открит диспут духовниците от Фриулската марка, подкрепящи триезичната догма и защитава правото на славяните да имат имат богослужение на родния си език." (Из Уикипедия.)
А в Рим първоначално Константин Философ, нареклият се по-късно Кирил (Кирил е монашеското му име) е добре приет. Той заняса в Рим мощи на християнски светец, открити в Херсон, мощите на св. Климент І (който струва ми се е бил римски папа), и даже става съветник на папа Адриан ІІ, който признава правото да се случи освен на гръцки и латински, и на славянски език. Но това не трае дълго, съпротивата така или иначе остава. И след смъртта на Кирил лека полека и глаголицата, и брат му Методий, и техните ученици, са изтикани от ареала, така да се каже, на западната християнска църква. Както и от Великоморавия. Поради което, впрочем, чехи, словаци, поляци и пр., освен, че пишат на латиница, не свързват въобще своята книжовна история с глаголицата или с кирилицата, с нито една от двете славянски графични системи, създадени от св. Кирил и Методий, едната, и от техния близък ученик, св. Климент Охридски, другата. (Кирилица разбира се е била кръстена така в чест на учителя на Климент - Константин-Кирил).
Не знам, впрочем, откъде точно е цитирания от теб израз, но
относно диспута във Венеция има пасаж в известното "Пространно житие на св. Кирил", написано от Климент Охридски.
"Живот на нашия блажен учител Константин Философ, първия наставник на славянския народ
[...]
[Във Венеция: прение с триезичниците]. Когато Философът беше във Венеция, епископи, попове и черноризци налетяха на него като врани на сокол и повдигнаха триезичната ерес, говорейки:
- Човече, кажи ни как тъй ти сега си създал книги на славяните и ги поучаваш? Тях не е изнамерил по-рано никой друг: и нито апостолите, нито римският папа, нито Григорий Богослов, нито Йероним, нито Августин? Ние знаем само три езика, с които е достойно да славим Бога в книгите: еврейския, гръцкия и латинския.
Философът им отговори:
- Бог не изпраща ли дъжд еднакво за всички ? Също тъй и слънцето не свети ли на всички ? И не дишаме ли еднакво всички въздух? И как вие не се срамувате, като признавате само три езика и като повелявате, щото всички други народи и племена - да бъдат слепи и глухи? Пояснете ми, Бога за безсилен ли смятате, та Той не може да даде (всичко това), или за завистлив, та не желае ? Че ние познаваме много народи, които разбират книги и които славят Бога, всеки със свой език. Известни са следните: арменци, перси, авазги, ивери, сугди, готи, авари, тирси, хазари, араби, египтяни, сирийци и много други."
(Цитатът разбира се е по превода на житието от старобългарски и, освен това, е доста известен цитат.)
Subeyi Kurt:
--- Quote from: Rasate on December 04, 2011, 17:09 ---Ибрахиме отговори им ,че българите са най старият народ в Европа и няма да излъжеш,а след това попитай тях-те от кое племе са?! ;)
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Поздрави
--- End quote ---
Ибрахиме, отговори им че булгарите са вся и всё па белким кандисат. За Rasate ти гарантирам язека. Кажи им че в БГ няма печенези, кумани, турци, помаци, татари, авари ,влахи, македонци, траки, пеласги, мизи, гърци, гагаузи, османци,германци, франци пр. Те ша та анладисат. ;D ;D ;D :D
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version