Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
KaraIbrahim:
--- Quote from: Фита on December 05, 2011, 13:49 --- Самото име не съществува в ранните источници, а се появява при един доклад на Джеймс Баучер пред английската кралица. Защо го е казал и какво е имал като основа никой не знае. Поне аз не знам.
Това е краткото факсимиле на аго Фита по въпроса!......Една молба - пищете грамотно и не правете помаците за срам.
--- End quote ---
Самото име "помак" според мен си е съществувало и преди.Просто тогава е станало известно на останалия свят или тогава за пръв път се е появило в писани документи.Но съвсем не означава,че преди не го е имало.
Наистина големи са спекулациите с факта,че названието "Помаци" се е появило сравнително късно.Вече е време да спрат.
И,аго Фита,моите уважения,но тъдява писъци не се чуват.Какво ще рече да пищим по-грамотно?
EvroPOMAK:
--- Quote from: Фита on December 06, 2011, 20:49 ---Вологез, предлагам да прехвърлим това в темата за Орфей. Там ще коментирам нещо защото в тази тема най-много да започне да се търси помашкия произход при македонците....и тогава вече я оплескахме здраво!
--- End quote ---
Помашкия произход на Помаците е ясен като бель ден, дори и от тези описания е видно, че коренното население на основните ареали където се намират Помаците винаги е бил населен от техните предци, които някога са се наричали Траки и са дали на цяла Европа - цивилизацията, песните, музикаа, грамотността и образоваността, и затова още от рождението на помака Орфей всички нецивилизовани народои са се борили да покорят този помашки народ и това е станало понеже и тогавашни Помаки (Траки) и сегашните Помаци са хептен разединени и винаги са ги използвали за чужди интереси всякакви други народи, които са се опитвали да ги присвояват и да ги преливат към тях като им ограбват всичко ценно от тях, най-вече тяхната култура докато напълно през 7-8в. решили да станат мюсюлмани, но след това пък започнали теглилата им от другите християнските сектанти които векове наред са ги грабили и "възраждали", та чак до сега. ::) ??? 8) ;D :) ;)
Фита:
--- Quote from: KaraIbrahim on December 06, 2011, 21:01 --- Самото име "помак" според мен си е съществувало и преди.Просто тогава е станало известно на останалия свят или тогава за пръв път се е появило в писани документи.Но съвсем не означава,че преди не го е имало.
Наистина големи са спекулациите с факта,че названието "Помаци" се е появило сравнително късно.Вече е време да спрат.
И,аго Фита,моите уважения,но тъдява писъци не се чуват.Какво ще рече да пищим по-грамотно?
--- End quote ---
KaraIbrahim, грешка на пръстчето - вместо "ш" - "щ". С една дума като порицавах неправилно пишещите, сам съм изписал думата неправилно. А ти не се бутай в списъка - за сега имаш Отичен по правопис и правоговор! Да не се обидиш - шегувам се!
KaraIbrahim:
--- Quote from: Mariana on December 06, 2011, 18:21 ---
А за едно друго намерено съкровище, край с. Вознесенка (пак в днешна Украйна) през 20-те години на ХХ век, дълго време също не се е знаело (или поне не се е оповестявало) чие е. Това съкровище съдържа един сребърен орел с монограм, чрез който доста по-късно, чак в края на ХХ век или в началото на този се разбира, че орелът е бил най-вероятно на Аспарух. Че намерените край с. Вознесенка златни и сребърни предмети, конски сбруи, оръжия и пр., са свързани с този български владетел (който там, на североизток, при праговете на Днепър, е водил най-вероятно последната битка в живота си.)
--- End quote ---
"...орелът бил най-вероятно на Аспарух." - интересно заключение.Какво ще рече това "най-вероятно"?Каква е вероятността този орел наистена да е бил негов?Ами ако аз предположа,че този орел е бил "най-вероятно" на Атила?
И как така последната битка на Аспарух е била край Днепър?Има ли някакви исторически сведения за тази битка или това са легенди от типа "гробът на Иван Шишман"?
Археологията е тънка работа.Там нещата иле се доказват много трудно,или изобщо не се доказват.Но за сметка на това могат да се прокарват всякакви тези.
KaraIbrahim:
Аго Фита,не бързай,стар човек си!
Каква е тази оценка "отичен"?
А мен човек много трудно може да ме обиди .Не съм докачлив :)
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version