Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
ibrahim65:
ПОМАШКИ –ТРАКИЙСКИ-СЛОВЕНСКИ
АЗ -АЗ -ЯЗ
ОКО -АК -ОКО
БАРА(река) -БАРА -БАРА
БИСТЪР -БИСТР -БИСТЕР
БОГ - БАГАЙОС -БАГА (Цркл.диал.)
БРОД -БУРД -БРОД
БРЕЗА -БЕРЗА -БРЕЗА
БЯЛ -БАЛИОС -БЕЛ
БРЯГ, БРЕГ -БРЕГ -БРЕГ
ВЬСЪ(село) -ВИСА -ВАС
ВИР -ВИР -ВИР
ВОДА -ВОДА -ВОДА
ВОЛ -ВОЛИНТ -ВОЛ
БЪРЗ -БРУЗ -БРЪЗ
ГОРА -ГАРА -ГОРА
ДЕБРИ -ДЕБРЕ -ДЕБРИ
ДЕВА -ДЕВА -ДЕВА
ДЕЕН -ДЕИН -ДЕЯВЕН
ДОМ -ДАМА -ДОМ
ДЪРЗЪК -ДАРЗ -ДРЪЗЕК
ЗАЕК -ЗАИК -ЗАЕЦ
ЗЛАТЕН -ЗАЛТА -ЗЛАТЕН
ЗЕМЯ -ЗЕМЛА -ЗЕМЛЯ
ЗВЯР -ЗЕР -ЗВЕР
ЗМИЯ -ЗУМ -ЗМИЯ
КАЛ -КАЛ -КАЛ
КОЗА -КОЗА -КОЗА
КОН -КОН -КОН
КОПА -КАПА -КОПА
ЛИСТИ -ЛИСТЕ -ЛИСТИ
ОРЕЛ -ОРОЛ -ОРЕЛ
ПЯНА -ПАНА -ПЕНА
ПИЕНЕ -ПИНОН -ПИЯЦА
СКОРО -СКОР -СКОРАЙ
СВЕТЯ -СВИТ -СВЕТИТИ
СУХ -СУУ -СУХ
ТРОША -ТРАУС -ТРОШИТИ
ТЪМА -ТИМА -ТЕМА
onegavon:
Не си много точен български-словенски
вода-vode
звяр-zver
дом- doma
кал- blato
скоро-kmalu
Повечето думи са с един и същи корен защото словенския спада към южнославянските езици.Аз съм бил в Марибор и като ти говорят бързо почти нищо не се разбира и граматиката им е съвсем друга имат падежи.Много ми е интересно тракийските думи откъде ги взе и защо точно правиш паралел със словенския макар и неточно.Словенците живеят в подножието на Алпите и са нямали допир ни с траки нито с помаци.
Rasate:
--- Quote from: ibrahim65 on January 04, 2012, 09:10 ---ПОМАШКИ –ТРАКИЙСКИ-СЛОВЕНСКИ
АЗ -АЗ -ЯЗ
ОКО -АК -ОКО
БАРА(река) -БАРА -БАРА
БИСТЪР -БИСТР -БИСТЕР
БОГ - БАГАЙОС -БАГА (Цркл.диал.)
БРОД -БУРД -БРОД
БРЕЗА -БЕРЗА -БРЕЗА
БЯЛ -БАЛИОС -БЕЛ
БРЯГ, БРЕГ -БРЕГ -БРЕГ
ВЬСЪ(село) -ВИСА -ВАС
ВИР -ВИР -ВИР
ВОДА -ВОДА -ВОДА
ВОЛ -ВОЛИНТ -ВОЛ
БЪРЗ -БРУЗ -БРЪЗ
ГОРА -ГАРА -ГОРА
ДЕБРИ -ДЕБРЕ -ДЕБРИ
ДЕВА -ДЕВА -ДЕВА
ДЕЕН -ДЕИН -ДЕЯВЕН
ДОМ -ДАМА -ДОМ
ДЪРЗЪК -ДАРЗ -ДРЪЗЕК
ЗАЕК -ЗАИК -ЗАЕЦ
ЗЛАТЕН -ЗАЛТА -ЗЛАТЕН
ЗЕМЯ -ЗЕМЛА -ЗЕМЛЯ
ЗВЯР -ЗЕР -ЗВЕР
ЗМИЯ -ЗУМ -ЗМИЯ
КАЛ -КАЛ -КАЛ
КОЗА -КОЗА -КОЗА
КОН -КОН -КОН
КОПА -КАПА -КОПА
ЛИСТИ -ЛИСТЕ -ЛИСТИ
ОРЕЛ -ОРОЛ -ОРЕЛ
ПЯНА -ПАНА -ПЕНА
ПИЕНЕ -ПИНОН -ПИЯЦА
СКОРО -СКОР -СКОРАЙ
СВЕТЯ -СВИТ -СВЕТИТИ
СУХ -СУУ -СУХ
ТРОША -ТРАУС -ТРОШИТИ
ТЪМА -ТИМА -ТЕМА
--- End quote ---
E eee Ибрахим недей така-искаш да кажеш български-тракийски-български.
В различните краища има различно членуване в диалектите на българският език.
В старобългарски език правилото на членуване на глагола е следното:
-деси-десити,бера-берити,върша-вършити,троша-трошити и т.н.Този начин на членуване е останал до някъде в тази си форма в сръбският и румънският език.В сръбският език все още има думата деси,десити(постигам),в румънският някой глаголи(с български произход) завършват на "т" sfârşit(свършит).
Аз е производно на Ар-"З"-"Р" диалект на индоевропейският език.
Аз е типично българска форма преминала в диалектната форма-Яз(язе) и редуцирала се руският език до "Я".В литовският се използва формата "АС"
В твоят пример-помашки-словенски са толкова объркани нещата-от една страна нечленувани,а от другата страна членувани форми-троша-трошити,освен това има думи от различните българските наречия-пяна(ист),пена(зап),различни склонения на една дума и пр.
Поздрави.
Rasate:
--- Quote from: havaika on December 30, 2011, 21:03 ---Въэпреки ,че съм негативно настроен към твоята личност и макар парадоксално да звучи си подхождаме по някакъв начин отричащ всите физични закони -подкрепям и е похвално да има най-накрая признателност на помаците защитавали своята мащеха България, в последствие наградила със сопа и уранови рудници.Да не цитирам и Лъчо Мозъка как са се стерелизирали помакините да не раждат(но това не е трудно-документи и цитати бол) ;) ;D
--- End quote ---
;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D
Голяма лъжа-стерилизирали помакините да не раждат-голяма глупост.Този мит в момента се разпространява и сред циганите.
Това е било валидно за Швеция,но не и за България.Помаците никога не са били стерилизирани,камо ли днес циганите.
Тук ми заприлича на клюкарски форум с такива публикации на недоказани неща.
Намерете ми поне едно помашко семейство,което след раждане да са останали само с едно дете.Мисля,че няма такова.
Поздрави.
Rasate:
--- Quote from: havaika on December 30, 2011, 16:22 ---Помаците да са като като отчето Саръев и сестра Христина пак ще намерите начин да ги отделите от благата на територията България!Я ме опревергай в противното!Защото дядо ми в помашки взот е пратен пушечно месо на първа линия да защитава България във 2-и украински фронт,до р. Драва.Докато "братята българи" чакали вече "очистената от боклуци" българска армия да спечелят медалите от борбата против фашизма и защита на България.Дядо ми умря на 80г и никой от българските фронтоваци не прочете нито дума ,че се е бил за България и оцелял по чудо.
Баща ми почина на 44 г в урановите рудници ,защото там БКП допускаше само съвестни помаци.
Брат ми убит по време на служба в българската армия,защото там също умират само съвестни помаци >:(
--- End quote ---
Не е имало помашки взводове,били са набързо мобилизирани и пратени да се бият срещу немците-не само твоят дядо е бил там.
Българските дивизии са били разпределени към 3 украински фронт.Затова и Украйна гласува-България да бъде третирана като победител.Това не се е нравило на Сталин и Чърчъл,а и е било в нарушение на второто споразумение от Ялта.Ако не бяхме разменени с Австрия,България щеше да бъде третирана като победител,територията от 41 г. щеше да се запази(215 хил кв.км) и сите помаци щеха да си бъдат у дома в България.
Поздрави
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version