Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Rasate:
--- Quote from: Nazmi on November 18, 2010, 05:49 ---
В този сайт единствен запазил се до днес- Лидер за помаците разселени по света всеки от нас търси истината за себе си,за произхода ни
1. Откъде сме дошли" какъв е произхода ни !?
2.Помаците отделен народ ли са от българи,турци,...!?
3.Защо помаците разделени по света главно след Балканските войни 1912 година все таим болка в душите си-народ разделен от граници днес в Северна Гърция,в Македония,Косово,Босна,Албания,емигранти по света помаци!
4.Това е Форум за помаци-целта НЕ е да искаме бунтове,войни,а със словото на демокрация и хора живи по света да представим народа ни като жив и оцелял с векове наред.
5.Помака е изстрадан человек,където и да е по света той си обича гората.!
Проследил съм над 90 % от помашкото население живее в планините,занимава се със земеделие.
ЗАЩО!
Оставете онези новоизлюпени богаташи помаци дето ще обърнат и майчино мляко за да докажат личното си его за просперитет на гърба на помаците.!
Мерси от такива,помаците по рождение наследяват болката от родителите ни,така е било и преди и след Османската империя,има такъв народ,но всеки се опитва да го промени,за справка неки всеки ме пита на нас 6 пъти ни сменят имената за да ни претопят,но помака е жилав и инат.
Помака си е помак в ДУШАТА,без значение каква религия изповядва!!!
Факт и до днес където и да е помака.
П.С- Този възрастен човек помак му прави чест,че от ТВ" Скат" на Атака си каза пред камерите"-Аз съм помак родопчанин, български гражданин по рождение,но обидно е да ме наричат българомохамеданин"-това е термин от комунизма останал.!
Цитирам този човек" Ние сме помаци тук сега и по света от хиляди години,помаци сме..POMAK PRIDE -Помашка гордост -PROUD TO BE POMAK
Човека си каза- от хиляди години прапра дядовци зная- Помак съм,родопчанин!
--- End quote ---
Назми насилствената смяна на имената според мен е грешно водена политика в резултат на романтичната идея-един народ,една религия,(единна именна система) -т.е. всички правителства са желаели да премахнат по възможност разделящият фактор.Но нашите правителства са имали "добри" учители-съседните страни-в Гърция например терорът срещу българското православно и мюсюлманско население е бил чудовищен-което не е било изселено и избито,е било превърнато във верни "гърци".(изключение-заграбеният уж за 75 години провлак Дедеагач-Кавала.)
Православните и католическите българи са също доста разделен народ-Егейска Тракия и Македония,Вардарска Македония,Албания,Турлашко и малко от Шопско(1/3 Сърбия),Банат(сръбски,румънски и унгарски) ,Северна Добруджа,Бесарабия,Западна Европа,САЩ,Казахстан и почти във всички страни на бившия СССР.
п.с. А впрочем българите наистина са доста издържлив народ-след карахът му през 14 век-става вторият по многобройност(след арабите) в османската империя(християни-2/3 и мюсюлмани-1/3) наброяващ около 6-7 до 9-10 милиона през 18 век според някой изследователи( християни около 5-6 милиона,мюсюлмани-3-4 милиона-тюрките са приблизително 5-6 милиона тогава).
И накрая-името се ражда през 17 век-няма как да е на хиляди години и то не в Родопите-там се използва след Освобождението[/color]
kos1965:
Разбира се че помаците са Българи,не напразно е казано БЪЛГАРОМОХАМЕДАНИ.И никой не оспорва каква религия изповядвате.И помак не е срамна дума,срамното е че тези помаци на които им е влята отровата на ДПС се определят като турци.А примери за това колкото искате.И защо триете постове на ИСТИНСКИЯ БЪЛГАРИН-БАЛКАНДЖИЯ???От какво ви е страх???
KaraIbrahim:
Кос,защо не попрочетеш малко,преди да пропишеш? ;) Поне да разбереш,че такъв термин-българомохамедани-няма?Защото няма мохамедани,има мюсюлмани.
А иначе си прав за това,че не е срамно да си помак.Както не е срамно да си българин,арменец и прочие.Хората се раждат равни и свободни,а причините за срамуване си ги създават сами впоследствие.
Marlboro:
Pomacite sa Paeoniqns i nqmat ni6to ob6to s "balgari' i paleo- balkanski narodi te idvat ot teritoriite na Tyrciq/mala aziq/ koito pomagat na troqnci sre6ty Mikenijci.Sled invaziqta na Persijskata imperiq v Anatoliq se naselqvat po rodopite.
Marlboro:
sa6to naselenieto na Kardjali ne e samo Yryksko ot 15vek ...za6toto tyrkite targovci sa bili vatre vav Vizantijskata imperiq predi da se sazdade Osmanskata imperiq sled bejstvata ostanali ot Seldjykite.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version