Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (46/325) > >>

mustafa_b:
Вчера загледах един документален филм за пещерите в Родопите. Пещерни специалисти посещаваха и изследваха няколко пещери. Дотук добре. Но ето, че прословутият български патриотизъм не подмина и този, като цяло, много добър филм. Когато представяха една от пещерите коментаторът отбеляза, че тук са се крили българите, които "отказвали да бъдат потурчени". "Всеки, който отказвал да приеме Аллаха, побягвал и се скривал в пещерата."

Много ми е чудно колко време са се криели в тези пещери "непотурчените българи", с какво са се хранели там и с какво око са гледали на "родоотстъпниците" (и как били приети сред тях), когато им омръзнал пещерняшкия живот и решили да се върнат по родните си места. 

tersid:

--- Quote from: mustafa_b on August 05, 2011, 13:20 ---Много ми е чудно колко време са се криели в тези пещери "непотурчените българи", с какво са се хранели там и с какво око са гледали на "родоотстъпниците" (и как били приети сред тях), когато им омръзнал пещерняшкия живот и решили да се върнат по родните си места. 

--- End quote ---
Койзна колко време са се скривали ,сигурно е било бешюзсене.Койзна и какво са яли ,то не е било ден и два,сигурно са яли каквото найдат.
 Кофти си е  да смениш домашния комфорт с темна пещура ,човек сигурно би изпитал съжаление за това ,че не си е останал у тях ,барабар с децата ,жената и Аллах по един покрив. Койзна.

Svetlina:

--- Quote from: ibrahim65 on August 05, 2011, 00:17 ---Rasate благодаря ви за побликацията ако се раздроби на дроби се виждат няколко неща първо че между ПОМАЦИТЕ има демокрация и може да се гласува за когото си поискат второ което на мен много ми харесва как хората са почнали да наричат нещата им с собствените им имена например ПОМАК и че в България вече има български-мюсюлмани и български-християни и трето че ПОМАЦИТЕ както и в Турция вече не се срамуват от името си и което ме искефи е че ПОМАЦИТЕ искат сами да се оправят полужението АЛЛАХ да им е на помош това е само началото.

--- End quote ---
Много съм учудена - защо да се срамуват от наименованието "помак", както и "българо-мохамеданин" (наследено от литературата по въпроса на всякакви езици). За втори път чувам, че някои се срамуват от наименованието "помак", въпреки че съм забелязала, че се дразните от"българин мохамеданин".

Seiko:
Svetlina ,  v tozi sait dokolkoto si spomniam se iziasni che nazvanieto balgaro mohamedanin ne e pravilno i priemlivo,pravilno i priemlivo  e da se kazva balgaro musulmanin,balgaro mohamedani e nalojeno naimenovanie na Pomacite ot totalitarniat rejim, za da se izbegne tazi  spored men drazneshta gi svetovna duma musulmani.Pogledni navsiakade musulmanite sa si musulmani, samo v BG mojamedani,spored men v Balgaria triabva da se prieme nazvanieto musulmani i  balgarite ne triabva da gi drazni tova nazvanie.

ibrahim65:
Svetlinka моля ви се прашу тебя ако вдействителност искаш да става диалок наричай ме ПОМАК това ми е името никога не съм се срамувал точно обратното винаги съм истъквал че съм ЧИСТОКРЪВЕН  П-О-М-А-К другото е размисли на да не казвам че ще ме изличат пак.Моля ви се направете си трудъ да ни убесните що за животно е това българо мохамеданин действително за да го кажа си изкълчвам езика ама ако има такава вяра или вероисповедание аз ще съм първият кадето ще стана такъв.И ако има Български мюсюлмани редното е да има и Български християни дали останаха вече християни е въпрос ама неисе при названието на такива вие как се чуствате и ако кажим което е съвсем нормално Бългорски еврей те как ли ще се чустват аджеба.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version