Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (49/325) > >>

Svetlina:

--- Quote from: KaraIbrahim on August 06, 2011, 10:07 ---   Едно цигане си мечтае за баница-била много вкусна.Друго го пита:"Ти яло  ли си баница?". А мечтателя казва:"Не съм,ама бате  ми каза,че гледал един как яде!"
 Може и да са ми странни асоциациите,но такава е спецификата на мойто логическо мислене.Горните твърдения ми прозвучаха като твърденията на цигането.

Коректно е  когато се позоваваме на  източници,да ги посочваме.За да не изпадаме в положението на цигането.

--- End quote ---

Караибрахиме, и ти ли си забравил, че с "мохамедани" западноевропейските учени през 17,18, 19 век са обозначавали изповядващите исляма, мюсюлманите?
Групова забрава ли е това, що ли?

mustafa_b:

--- Quote ---Нормално-но българите не са се криели от "потурчване",а поради няколко причини:
Първо- да не плащат данъци.
(така се образуват повечето високо планински села-заселват се Родопите,Рила,Пирин и Балкана-ако проследите етапите на заселване на планините ще видите ,че първият е по време на падането на България под Византийска власт-после поради бурните и не сигурни времена и постоянните войни и накрая окончателното заселване е при Османците)

Второ- криели синовете си да не ги вземат еничари.

Трето-криели са жените и децата си,а и по някога добитъка при неуредици и при преминаването на войска,което е нормално.
(всяка българска къща е имала тайник и то не е от време на турците,а от доста преди това - това си е част от бита на средновековното семейство-особено тук на балканите,където войните са били почти ежедневие  ;) )
--- End quote ---

Нормално е, не не е логично да го правят на места, където се събират на групи и излагат на още по-голяма опасност. За османските орди не би представлявала абсолютно никаква трудност да сгащят "пещерняците". Затова версията за пещерите е абсурдна. Тя е плод на възрожденската литература, пропагандираща мита за непреклонния български дух. Видяхме я и във бозата на Дончев. Ама нищо - вервайте си :D 

mustafa_b:

--- Quote from: Radoslav on August 06, 2011, 12:45 --- Не знам колко са седели ама имало е алтъ месеца поне. Крили са се хората по пещери и по скали като кози. Какво са яли и пили по добре и да не знаем защото страшни са били тези времена и дано никога повече да не ни идва до главата това дето ни е дошло през турско време и после през балканската война и да не разбираме какво се яде и какво се пие като се криеш в пещери и скали. Аллах муафаза.  Що били сменили комфорта. Бе аланколлу не го ли смениха комфорта нашите през балакнската като побягнаха като диви кози към Кавала през скали и спяха по горите и по ливадите? Като те подгонят и като те е страх за живота и на край света ще побегнеш. Е по турско време доста от нас не са побегнали и за това сега изпълняваме исляма. А на глупавите въпроси за българо мохамеданин ще кажа това. Ние сме българи мюсюлмани. Религия мохамеднаство нема.

--- End quote ---

Аналогията на пещерите с Кавала е неуместна. Първо - няма исторически доказателства за гонения на българите в Османската империя с цел "потурчване". И второ - ако предположим, че са били гонени най-нелогичното е гонените сами да се вкарват в кошарата, демек в пещерите.

skoti3:

--- Quote from: ibrahim65 on August 06, 2011, 13:25 ---Българо мохамедани добре тогава е равно на Българо исусхристософци   Български мюсюлмани добре тогава е равно на Български християни или Български евреи и така нататък до без край.

--- End quote ---

По същата логика "Българо исусхристофци" би трябва да се съотнася както "Българо Абу Касим ибн Абдаллаховци" , което според мен е адски тъпо. Тук за една дума се води егати спора.  Дори в богословски план тази дума да се използва погрешно, не мисля, че е толкова голямо пръстъпление ако някой каже мохамеданин, защото именно пророка Мохамед е последовател на едно от основните направление в Исляма.  А колкото за това дали християните ги дразни това българо мюсюлманин ще кажа, че не е така. Термина българо мохамеданин и българо мюсюлманин се използват горе долу еднакво за обозночаване религиозната принадлежност.
А вие Ibrahim65 ако искате използвайте това "Българо исусхристовци" няма да се разсърдя ако вие по лесно така нямам против.

Svetlina:

--- Quote from: mustafa_b on August 07, 2011, 13:37 ---Аналогията на пещерите с Кавала е неуместна. Първо - няма исторически доказателства за гонения на българите в Османската империя с цел "потурчване". И второ - ако предположим, че са били гонени най-нелогичното е гонените сами да се вкарват в кошарата, демек в пещерите.

--- End quote ---
Аналогията е неуместна, доколкото под "потурчване" се обозначава "ислямизация".
Второ, знаеш много добре, че има достатъчно източници доказващи във всички балкански страни,  че НАСИЛСТВЕНАТА ИСЛЯМИЗАЦИЯ на друговерците е била провеждана методично, не само в определени области със стратегическо значение, а също и чрез редица други методи като местен произвол, икономическа принуда (разбирай всякакви видове данъци и бреме, които друговерците са били принуждавани "да спазват".), както и чрез събиране на деца от неправоверни на всеки 5 години.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version