Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
oxyuranus:
" Голяма част от помаците в България сме се чуствали като малък концлагер, част от по голям русофилски концлагер. И то тотален. Това е било България от 1878 до 1989 г. Нищо повече. Крепостничество от мрачен, примитивен тип. Ангария в Строителни войски. 100 000 войничета от турски, помашки и цигански произход ви строихме жилищни комлекси от времето на Александър Стамболийски до 1989 г. Жилищни комплекси строени с ангария труд, без пари. Това е особена жестока и едновременно интелигентна форма на робство, крепостничество."
Голяма част от помаците в днешна България се оказват на територията на държавата Царство България след 1912 година-т.е след Първата Балканска война и дотогава българската държава няма как да оказва върху тях някакво особено влияние-най малкото да ги кара да се чувстват като в концлагер. 1912-1913 се провеждат няколко кампании за насилствена християнизация на помашко население в Родопите-благословени от Българската православна църква, подкрепени от цар Фердинанд, с активното участие на офицерството и чети на ВМРО.Хиляди помаци бягат в Турция. Следващите опити за 'християнизация" са през 1941-1942. Слагам християнизация в кавички, защото кампанията е неагресивна, опираща се повече на лозунги и мисионерство. В добавка, че държавата вече е участник във Втората световна война/макар и неактивен/ кампанията скоро затихва.
След 1944 и християнството и исляма са заменени с една религия-Партията. християни и мюсулмани са подложени на еднакви ограничения и гонения-както са се чувствали едните така и другите-забрани за свободно изповядване на религията, забрана и заклеймяване за извършване на религиозни обреди. Думата "концлагер" е неуместна на фона на всички социални придобивки за периода 1944-1989-в "концлагера" са изградени пътища, предприятия, стопанства, има медицинска помощ, държавата е истински социална, образованието е на високо ниво.
В "Строителни войски" се придобиваха умения , взимаше се занаят, неграмотните се ограмотяваха, излизаха от армията с готова, търсена и добре платена професия-да се твърди, че те са били форма на робство е неуместно!
Ако постоянно се връщаме към преживени страдания и настояваме за компенсации няма да достигнем до никъде.
Искам да се върнем към темата-кажете ми кои са помаците, откъде са дошли, какви по народност са, какво ги отличава от българи, турци, гърци, сърби?
Hat:
--- Quote from: oxyuranus on August 19, 2011, 11:13 --- Слагам християнизация в кавички, защото кампанията е неагресивна, опираща се повече на лозунги и мисионерство.
--- End quote ---
Според мен написаното по горе граничи с глупостта.
--- Quote from: oxyuranus on August 19, 2011, 11:13 --- "
Искам да се върнем към темата-кажете ми кои са помаците, откъде са дошли, какви по народност са, какво ги отличава от българи, турци, гърци, сърби?
--- End quote ---
Попаднал си на точното място,кьдето можеш да научиш наистина много ако имаш желание разбира се.Сайта ни е богат на информация и можеш да пиеш вода от извора.Успех.
oxyuranus:
Hat, аргументирай се , че твърдението ми е глупост! И моля, просто и ясно изложи тезата си какъв е произхода на помаците? Давам пример с теориите за произхода на българите-едната-тюркско племе заселило се на Балканския полуостров от Причерноморските степи , смесило се с местното славянско население , от която "смесица" се е родила българската народност. Втората- българите са иранско племе, поселио се на Балканския полуостров и асимилирало местното славянско и неславянско население и съществуват като народ до днес!
Чакам да разбера какъв е произхода на помаците-кои са , откъде са дошли, къде е засвидетелствано присъствието им?
canet:
Поздравявам Мусала за хубвата статия обхванал обширно живота на помаците, желая му успех и все така да продалжава.
Mehmet92:
Доколкото съм чувал има няколко версии за нашия произход : Едната е , че сме наследници на Куманите дошли на Балканите , който били езичници , но по-късно приели Исляма от Арабите , а не от Турците както много хора си мислят !!! Втората версия е , че помаците сме били богомили и след това сме приели Исляма от Турците както са направили и днешните босненци !!! Аз лично съм склонен да се съглася повече със първата версия , защото има доказателства , че когато Турците навлезли на територията на Родопите , те заварили там Мюсюлманско население !!!
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version