Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
Hat:
--- Quote from: skoti3 on August 23, 2011, 01:04 ---
Ще кажа само няколко общи приказки, а това е, че по време на война и християните са страдали. През годините и християни и мюсюлмани са ставали жертва на войните. Да това, което се случило е наистина много лошо, така както е лошо и Баташкото клане.
--- End quote ---
Вярно е че християните са страдали но аз си мисля,че тава страдание е било вследствие на "гузната сьвест" и жестокостите които са извьршвали над мюсюлманите.Незнам дали стана ясно на всички но все повече източници говорят за липсата на баташко клане и силно преиначаване и преиграване на наши "видни"историци.
ibrahim65:
skoti3 искам да те помоля ама много те моля да ми отговориш на тези въпроси.1-Родопите и в югозападна България е имало Славяняни Струмяни, Смоляни Траки, Славяни, Кумани и други нека тези други да бъдат ПОМАЦИ на какъв език си са говоряли ТОГАВА 2-Тангра е бил бога на прабългарите преди христинизацията ако не знаеш аз деиствително незнам и казвам че е лъжа защото няма никакви доказателства има само една колона на която пище Тангра и тя е чупена няма нито тъпанак нито нищо една легенда да се покаже колко са били велики Българите.3-от Петрич има преселници в Турция намират се в Текирда близо до грат Сараи соло Кийкой изнесено на Черно море който се славят че са ПОМАЦИ и все още чукат Петричка музика на свадбите а това че знаят турски не ги прави турции все още разправят за ужасите иживяни през 1912 год.Отговорими за да продължим.
skoti3:
--- Quote ---Ако е имало ятаган както е било през 1878,79 и 1912,13 то е нямало да остане един християнин в османската империя пак и защо някои трябва да ви прави помаци,както вие искате всеки който е на земята да е българин, че и даже някои се осмелиха и господ да го направят българин(субханеллах)!
Ами каде са изчезнали мюсюлманите от коритото на Струма,,В официалните кръгове на Константинопол пресметнали повече от ужасяващата цифра -300 000 изклани (egorges) мюсюлмани в Македония и Тракия от българската армия по време на настаплението към провинциите“Les Crautes bulgares en Macedonie Orientale et en Thrace,1912-1913 и това е от гръцки източник!!!Кой е докарал татари?Ти чувал ли си за цар Чака или се правиш ,че не знаеш,ако не знаеш ще ти припомня!......
--- End quote ---
Това, което казваш е доста преувеличено, но е факт, че днес в България има много мюсюлмани, а какви се тези глупости, че нямало е да остане е един християнин. А тази цифра 300 000 е много преувеличена, имало е убийства от двете страни както всяка война, но леле много голяма армия сме били, а аз да не знам. Дане би Османците като са дошли през 14 век и като са завлядавали България да не е нямало грабежи, убийства- имало е и докато минат завлядяването хората са се крили по планините, за да избегнат своеволята на турците. Въпреки, че е нямало робство, през Османско време е имало роби, може да са малко, но е имало. И разграничавайте понятията "робство" като робовладелския период и роби. И друго голям брой мюсюлмани през 1912 година са напуснали България.
И това ме развесели, че сме направили Господ Българин. Хюсеине това е абсолютна лъжа. Никой не е правил Господ Българин. Просто тогава, когато побеждаваме Франция на техния стадион по футбол, голямия журналист от радост го каза това, но лошо, че приемате това много буквално. Ще кажа значението на тази фраза, а това, че тогава когато бихме Франция - Господ е бил с нас, за да ги бием, имали сме и късмет и т.н. Мисля, че ясно го обясних.
--- Quote ---Мисля ,че трябва да се концентрираме върху този въпрос:
- А ,дали голямата част от българите, неголяма част от гърците , и малка част от турците не са със наше потекло.
Не ,че няма да ги признаем за българи ,гърци или турци , но все пак генетичния матриал е от нас.
--- End quote ---
А бе Терсид, истината, че и българите и мюсюлманите по родопите днес имат общо потекло. Всеки носи в себе си прабългарските, славянски , тракийските и други черти. Нито помаците днес са произлезли от българит преди, нито пък и отва дето казваш, че турците, гърците , българите са с "ваше" потекло както казваш.
Като прочетох това се сетих за македонците, ставаш като македонците, всичко сте заченали ей. Това са баш македонци приказки, дето всичко било тяхно. И за да е лекичко по весело с отговорите на двамата дето ви дадох. Вижте този клип, дето наистина втълпяват на македонците глупостите за величие. Спред тях всички ние (включително и помаците) са македонци - та чак до Японско море.
http://vbox7.com/play:38a91bd4
skoti3:
--- Quote from: ibrahim65 on August 23, 2011, 12:57 ---skoti3 искам да те помоля ама много те моля да ми отговориш на тези въпроси.1-Родопите и в югозападна България е имало Славяняни Струмяни, Смоляни Траки, Славяни, Кумани и други нека тези други да бъдат ПОМАЦИ на какъв език си са говоряли ТОГАВА 2-Тангра е бил бога на прабългарите преди христинизацията ако не знаеш аз деиствително незнам и казвам че е лъжа защото няма никакви доказателства има само една колона на която пище Тангра и тя е чупена няма нито тъпанак нито нищо една легенда да се покаже колко са били велики Българите.3-от Петрич има преселници в Турция намират се в Текирда близо до грат Сараи соло Кийкой изнесено на Черно море който се славят че са ПОМАЦИ и все още чукат Петричка музика на свадбите а това че знаят турски не ги прави турции все още разправят за ужасите иживяни през 1912 год.Отговорими за да продължим.
--- End quote ---
Тези други немога да ги нареча помаци, защото ги е нямало. По същата логика тези други, защо да не бъдат наречение Франки или Келти ? Населението по родопоите са били славяни, такива каквито са и в северозападна България и на други места. Траките вече се смесвали със славяните. Славяните говорили език, с много диалекти в различните части, където са били славяните. Този език е т.н. "Праслявански език" , в различните части по късно се появяват и различни форми на езика, от този език се предполага, че са създадени съвременните славянски езици. За БОГ Тангра има много доказателства, знае се много неща, за първи път слушам някой да го отрича и може би обяснимо, защото гледам с каква ненавист пишеш към "лошите" прабългари. И Ибрахиме никъде не съм казал колко са велики Българите, факта е, че са си имали свой БОГ преди христинизацията. Прабългарите както и други народи по Европа са имали своя уникална история. За първи път гледам някой да отрича бог Тангра, ей разбирачи.
Това за ужасите казах, че всички са страдали. Hat не знам за каква гузна съвест говориш, кгоато през априлското възстание българите дават хиляди жертви. Това, че има леко преувеличение на Баташкото клане не го отричам в този смисъл, защо точно Батак се Митологизира, а в същото време е имало не по малки убийства на християни в Перущица, Панагюрище и други села, а за тях се говори по малко. Но това не значи, че не е имало Баташко клане. Прочети малко от този човек Джанюариъс Макгахан.
Ибрахиме за ужасите говорих по рзлични въпроси дори и като отговорих на Hat. А това за турския език, знам, че в Петричко хората са си говорили в къщи на турски език, а не само това само да го знаеш.
oxyuranus:
--- Quote from: mustafa_b on August 20, 2011, 12:01 ---Изобщо не е глупост. Не е нужно да манипулираш с термина. Първото показва националната принадлежност, а второто религиозната. Както днес казваме "български турци" на турците, живеещи в България.
--- End quote ---
Да караме подред: Термина е некоректен-не показва национална принадлежност-показва православно християнско население, живеещо в границите на Османската империя. Национална принадлежност-не показва-православни християни в Османската империя само на Балканския полуостров са българи, сърби, гърци.
Отговарям на Hat-за лозунги и мисионерство имах предвид единствено за кампанията по преименуване на помаците , проведена от Царство България през 1941-1942. Следващите кампании , провеждани по време на социализма са съвсем различни.
По въпроса за тази толкова дискутирана плоча, сочеща присъствие на мюсулманин в Родопите преди 1360 година. Тази плоча , дори да я има, не доказва , че в Родопите е имало мюсулманско население. Една плоча не е доказателство. Давам пример-в Североизточна България са открити датски и британски монети сечени през 11 век. Никой обаче не твърди , че на територията на днешна Североизточна България е съществувала датска или британска държава. Ако преди идването на турците на Балканския полуостров е имал мюсулманско население това следва да е засвидетелствано по друг начин-да е отбелязано от автори, да има археологически доказателства. Нищо такова няма. Защо тази плоча /пак казвам , ако действително съществува/ да не е на някой арабски търговец търгувал с кервана си и починал от болест или да е загинал при разбойническо нападение в Родопите.
Нека тези, които твърдят че има сведения , че турците при навлизането си на Балканския полуостров заварили местно мюсулманско население посочи източник за това.
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version