Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (81/325) > >>

skoti3:
Сега не ми се задълбавя и за бог Тангра, защото, когато спорим се отварят и нови и нови въпроси и това няма да има край. В тази тема спорихме за това дали помаците преди Османската империя са били част от останалото население. Няма да казвам българи, за да не се асоцира прабългари. В по напреднал стадий смесването между българи и славяни (двете основни племена) било факт. Друга тема е това, че казваш, че българите наложили като дошли на балканите всичко свое. И аз тук казах, че не е така, защото езика, който се е запазил и до днес е славянски, а прабългарския е от мъртвите езици. Християнската религия не е била прабългарска, защото прабългарите имали свои религозни ритуали, почитали бог Тангра, освен това имали и други религозни ритуали, също така е развит тотеизмът, почитали различни свещени животни, имали и погребални ритуали. Та целта от всичко това беше, да кажа, че българите преди векове са имали различна религия от тази днес, и не са я наложили те, а обстоятелствата и от двете страни България тогава е била заобиколена от християнски държава. И не е задължително да има помен от бог Тангра, та това е било преди повече от 12 века. Знаят се много неща са ритуалите иначе, като част от тях казах. Казваш, че отричаш бог Тангра, е тогава според теб кой е бил бога на прабългарите, защото всеко племе си е имало различни езически вярвания и славяни, и траки, и прабългари ( и не от всеки има помен). Или пък са били атеисти ? 
 За това дали българската история е пресилена, значи има елементи на пресилване на историята. Един от тези елементи се говори, за тази "непобедима българска армия" през балканските войни(по скоро междусъюзническата) и първата световна война. Дори да не сме губили тогава битки и да не сме давали много жертви, то тези войни ги губим, губим и земи, но тази армия ако се е била е била обречена. И, когато става въпрос за преувеличение съм се сещал за това. Дадох пример с едно от тях.
И за последното, през комунизма са се вършили лошо неща и срещу християните. Този, който е отивъл на черква е бил разпитван от полицията защо го е правил, и ако е работил по добра работа е бил уволняван. Пък да не говоря за тези хора, чиито деца по голями успяват да избягат от комунистическия режим в Гърция или Югославия. След това родителите са викани в полицията и постоянно те разпитват, обиждат детето ти, а ти неможех да отвърниш с нищо, защото ще стане по лошо.  Имало е и други неща.  Това го е имало навсякъде. И е грешка възродителния процес да се нарича "покръстване", защото товагва всякъква религия е била забранена. А защо се е опитвал да се наложат атеизма комунистите, защото са искали да обсебят хората в БКП, и да вярвам само в нея. Системата тогава е била толкова сурова. Не е току така да възстанеш, защото например в Прага едни бунтови са тежко потушаване. Е добре, че през 90те години се създадоха условия от вън и комунизма падна.

В тези други имам напредви други племена, които са значително по малки на брой от славяни и прабългари, напимер печенези, хуни. Може да са единици, но са минавали през страната.  И пак ще кажа немога да кажа Помаци, защото нищо до сега не доказва, че е имало такива през онова време. Все едно да кажа, че е имало море от франки или германски племена през този период. Според мен помаците като религозна  общност се образуват през Османското владичество. Повтарям религиозна общност, а не етническа. Преди това те не са били по различни хора от останалите.

А с тези камъни, защо само ни плашете. Ако има нещо покажете ги,  като е дошло време изкарай ги да видим какво има в тях.

ibrahim65:
http://www.youtube.cohttp://www.youtube.com/watch?v=V2U9izSeXTU&feature=player_embedded#t=321sm/watch?v=eRLi45Y7Y9k&feature=player_embedded#t=365s

KaraIbrahim:

--- Quote from: daczo on August 22, 2011, 23:05 ---KaraIbrahim,не ни убиждай.Със ятаган 500г. не сте направили от нас помаци.След като данък от нашите деца не ни уплашил,сега никакъв данък не е страшен.Само не пиши че е лъжа,държа в ръце писма на султани до полските крале 14-17век.Сами пишат как е в тяхната империя.В Европа има много документи,та да можем да вярваме на лъжи за добрите османлии.Къде са изчезнали българите в Добруджа и други части на България.На коя земя са  докарали татари,черкези и   спахии.Има в България османски данъчни тефтери.От тях също много може да се разбере.Сега могат да ме изпишат от този сайт.Писна ми празнословна антибългарска пропаганда.Сега много може да се плюе на държава и народ,но аз вярвам че това ще се измени.Тук за убида на народност и вяра се отива на 3 год.  почивка зад ришетки.

--- End quote ---

daczo,
 Не разбирам защо си се почувствал обиден,не съм вложил нищо обидно в думите си.Просто така ги виждам аз нещата и според мен съм прав.
А относно ятагана-ако османската власт е искала да направи от християнското население мюсюлмани насила,резултатът щеше да е ясен-живи мюсюлмани,или избити християни.Но за тази цел ятаган не се е използвал.

И вместо да се правиш на ощипана девица,чети.Даже и от данъчните регистри е ясно,че исляма е приеман доброволно.

ЖАРКО ЖЕГЛЕВ:
Vapros za po-balgari sred  balgarite s povi6ena trudnost.

Koq e tazi darjava koqto namalq celenaso4eno danakoplatcite si ?

a) otomanskata imperia
b) osmanskata imperia
c) osmanliiskata darjava
d) mai nqma drugas za pretencii.

:D :D :D :D

Rasate:

--- Quote from: MUSALA on August 21, 2011, 21:54 ---Първо - общноста ни е формирана в този вид по време на османската империя, омръзна ми да ти повтарям. Ти изобщо си нямаш наум на колко и какви езици са говорили предците ни, защото си уникално прост и упорит. Второ - Живели сме с българи, араби,персийци,гърци, арменци , евреи - ти кой си та реши че сред нашите традиционни практики има елементи само от българските традиции? Ми не мислиш ли че е възможно пък именно във вашите традиции да има елементи от горепосочените народи? Защо реши че в помашката култура има синкретичност, а сред българската няма? Да не би българите да са били културни супревайзери? Трето - Османския архив е митологизиран от възродителите. Поради това, всяка информация или тълкование на въпросния архив, дискредитира не определен теоретичен произход на помаците, като идея на самите помаци , а дискредитира онези който вече повече от 100 години се опитват да ни претопят във възродителния казан. Ти се един от тях, за щастие - не познаваш добре културата ни и пишеш назубрени неща, спамиш. Четвърто - Войнуците или войнугарите. Те са били християни. И не увъртай, много много.. Били са едни от най верните военни части на Султана на Великата Османка Империя. И са си оставали християни а не помаци! Какви Торбеши те гонят тука, били са викаш войнуци-бугари ???!!! Хахахахахаххахахахахахахахахахаххахахахаххахахахахахахаххахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахааххааххахахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахаххахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахахахахахахахахахахахахахахаххахахахахахааах!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Тука във форума има торбеши що не питаш тях? А? Що не идеш там при тях , близо до тях и да им кажеш че а били войнуци бугари :) ? хахахахах Или ти черпиш информация от този платен предавник - http://focus-news.bg/?id=f15260 ?

--- End quote ---

Първо не познаваш историята -войнуците са явление векове преди Османската империя.

Второ всички войнуци в края на 15 век са приели исляма за да могат да запазят земите си.

Трето-Никой не говори,че няма синкретизъм в българският фолклор.От друга страна всеки един фолклор си има определена специфика,която го поставя в определени граници-т.е. колкото и да е заимствано от съседите,основата му е една и е в пъти по голям процент.

Четвърто-знам на какъв език са говорили предците ни-старобългарски-има си го в писмена форма.Има една наука нарича се историческа лингвистика-тази наука изучава развитието на дадените езици,както и разпадането на даден език в различни диалекти.
От друга страна за езикът на който се говорили дедите ни показват не само имената им от османският архив,но и сегашното състояние на диалектите им извън България(няма държавно влияние върху техните диалекти).

За османският архив-в момента се превежда и систематизира-до няколко години ще бъде публикуван в нета- ще може да го разглеждаш село по село.

За торбешите-ако си чел правилно ,аз цитирам определен край в който се носи тази легенда-а именно-районът на Преспа в Албания.

Българите в Албания / Bulgarians in Albania

http://albania-bulgaria.blogspot.com/2011/04/blog-post_15.html

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version