Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (82/325) > >>

Rasate:

--- Quote from: ibrahim65 on August 23, 2011, 00:10 ---skoti3 искам да те помоля за още малко търпение и участие по тази тема защото я започнахме и няма накъде трябва да продължим пък и зададе и няколко въпроса.Сега пак така кротичко и простичко да ни разберат всички та бяхме стигнали че в Родопите и в югозападна България е имало Славяняни Струмяни, Смоляни Траки, Славяни, Кумани  и други нека тези други да бъдат ПОМАЦИ за да е по интересно та тези общности са населявали тези места но между тях няма Българи те са все още по пътя та тези същите си са говоряли на какъв език аджеба нямало е османлии нямало е българи с тяхният български език защо ли за това не са ни учили в училище на какъв език си са говоряли ТОГАВА.Българите днес са смесица от траки, кумани, славяни,прабгари и други това го казваш ти тогава за какви Българи говорим или защитаваме та те са станали чиста БЪРКАНИЦА но за ПОМАЦИТЕ е друго те са успяли да се запазят като ген благодарение на затвореният си кръг при тях смесените бракове бяха рядкост и се изолираха тези хора.Тангризъм това е как да го кажа една приказка от 1001 нощ ако имаш доказателства покажи веднага ама е чист плонш.И нещо друго ме човърка след като сме един народ защо бе защо 1912 година са исклани толкова мюсюлмани в Петричко брат брата можели да коли нали знаеш една прословут израз ДЯДО КОЛЮ ЛЕКО КОЛЕ.

--- End quote ---

Сега ке ти кажам-
Запазени писмени източници от иранският език авеста -дума Balk-господар и ari-светли,слънчеви,бели-превод слънчеви господари.Език Авеста- думата за светъл е синоним и на човек- ar-(човек),arа,ari-ора(човеци).
Превод от език авеста -Balkari-език български-благородници(хора- господари)

Името Ари,ария в авеста идва от това,че арийте са поклонници на слънцето,което е и основната иранска религия.
Пълен превод на старогръцки е Έλληνες -елини,т.е. при идването на древните гръцки племена навлизат в област,която е била свързана с култът към слънцето и го превеждат на собственият си език-(Х)Елада-а себе си (Х)елас(слънчеви хора) ,макар върховният им бог да не е (Х)Елиос(слънцето) ,а Зевс.

Поздрави.

Rasate:

--- Quote from: skoti3 on August 23, 2011, 13:45 ---Тези други немога да ги нареча помаци, защото ги е нямало. По същата логика тези други, защо да не бъдат наречение Франки или Келти ? Населението по родопоите са били славяни, такива каквито са и в северозападна България и на други места. Траките вече се смесвали със славяните. Славяните говорили език, с много диалекти в различните части, където са били славяните. Този език е т.н. "Праслявански език" , в различните части по късно се появяват и различни форми на езика, от този език се предполага, че са създадени съвременните славянски езици. За БОГ Тангра има много доказателства, знае се много неща, за първи път слушам някой да го отрича и може би обяснимо, защото гледам с каква ненавист пишеш към "лошите" прабългари. И Ибрахиме никъде не съм казал колко са велики Българите, факта е, че са си имали свой БОГ преди христинизацията.  Прабългарите както и други народи по Европа са имали своя уникална история. За първи път гледам някой да отрича бог Тангра, ей разбирачи.
Това за ужасите казах, че всички са страдали. Hat не знам за каква гузна съвест говориш, кгоато през априлското възстание българите дават хиляди жертви.  Това, че има леко преувеличение на Баташкото клане не го отричам в този смисъл, защо точно Батак се Митологизира, а в същото време е имало не по малки убийства на християни в Перущица, Панагюрище и други села, а за тях се говори по малко. Но това не значи, че не е имало Баташко клане. Прочети малко от този човек Джанюариъс Макгахан.
Ибрахиме за ужасите говорих по рзлични въпроси дори и като отговорих на Hat. А това за турския език, знам, че в Петричко хората са си говорили в къщи на турски език, а не само това само да го знаеш.

--- End quote ---

Скоти аз отричам Тангра-има един не ясен надпис от Омуртаг дека се допълват празнините в доказ на тюркската теория.Целият български фолклор крещи за различни течения в иранската религия-Празникът Сурва,песните за Митра и пр.

Rasate:

--- Quote from: oxyuranus on August 23, 2011, 14:02 ---Да караме подред: Термина е некоректен-не показва национална принадлежност-показва православно християнско население, живеещо в границите на Османската империя. Национална принадлежност-не показва-православни християни  в Османската империя само на Балканския полуостров са българи, сърби, гърци.
Отговарям на Hat-за лозунги и мисионерство имах предвид единствено за кампанията по преименуване на помаците , проведена от Царство България през 1941-1942. Следващите кампании , провеждани по време на социализма са съвсем различни.
По въпроса за тази толкова дискутирана плоча, сочеща присъствие на  мюсулманин в Родопите  преди 1360 година. Тази плоча , дори да я има, не доказва , че в Родопите е имало мюсулманско население. Една плоча не е доказателство. Давам пример-в Североизточна България са открити датски и британски монети сечени през 11 век. Никой обаче не твърди , че на територията на днешна  Североизточна България е съществувала датска или британска държава. Ако  преди идването на турците на Балканския полуостров е имал мюсулманско население това следва да е засвидетелствано по друг начин-да е отбелязано от автори, да има археологически доказателства. Нищо такова няма. Защо тази плоча /пак казвам , ако действително съществува/ да не е на някой арабски търговец  търгувал с кервана си  и починал от болест или да е загинал при разбойническо нападение в Родопите.
Нека тези, които твърдят че има сведения , че турците при навлизането си на Балканския полуостров  заварили местно мюсулманско население посочи източник за това.

--- End quote ---

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

???Каква плоча бре анам-това мисля,че го разяснихме-летоброенето е по "хиджра"-През този период в българските земи,както и в цяла Европа се брои от началото на сътворението на света,а не от рождество христово.

Ама не се спряхте бре ей-да търсите под вола теле!!!

Поздрави

Svetlina:
Да, верно, че тази плочка бе обсъждана надълго и нашироко през миналата или по-миналата година. Не си спомням в коя тема се вихреха спорове.

Rasate:

--- Quote from: ibrahim65 on August 23, 2011, 21:00 ---skoti3 здравей още един път въпреки че не даваш изчерпателни отговори си добър себеседник исках доказателство за бог Тангра защото гледам че от него няма ни помен просто един мит това е а не само аз го отричам и да си ти призная че не съм агресивен към българите от тях ми са най голямите приятели точно обратното искам само истината не мислиш ли че българската история е пренасилена и преовиличена.Ще ти раскажа един случай раждан съм в най прекрасното село на света и все още за мен е така това село.Като дете си спомням много добре в село доидоха войници с пушки но със тях имаше и цивилни тези хора подминаха село и отидоха на гробището.Ние с голямо любопитство се мъчихме да научим какво правят тези хора по гробищата ни гледаме как войниците изкарват надгробните камани и ги товарят на камиони.Само че неможахме да разберем зашо ги вадят и каде ги карат но беше нещо важно си личеше затова и ние решихме да направим същото.В ношето село имаше две гробища старо и ново те бяха на новото а ние отидохме на старото и извадихме няколко на които имаше натписи и ги скихме след време научихме истината та тези камани ги съхранявам все още и мисля че е дошло време да ги покажим за да видят такива като теб който не искат да ни поставят на това място ДРУГИТЕ ще продължим ако искаш разбирасе.

--- End quote ---

Ибрахим днес се чества денят на жертвите на тоталитарните режими-фашизъм,комунизъм и авторитаризъм.
Хубаво е всички репресирани по повод вяра,имущество,убеждения и пр. да поднесат цветя за всички,които са загинали поради това.

А за камъните-комунистите бяха решили да премахнат спомена за исляма в Родопите-а не ,че са криели нещо.
По подобен начин бяха премахвани и чупени кръстовете в дворовете на черквите до 60 години-но се отказаха-просто много са-забраниха върху паметниците да има изображения на кръст и пр. религиозни мотиви-иди в едно обикновено гробище и виж резултатите на тези решения.

Поздрави.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version