Български > Дискусии

Помаците - какви са били ?

<< < (89/325) > >>

Aslan Türk:
И друго искам да акцентирам.
Че построените през времето на Османската империя църкви, са действащи и до ден днешен.
А църквите от византийският период, не само че не са действащи, ами дори и са изоставени и запустели, третиращи ги като археологически разкопки.
И това са църкви, само с по един църковен каменен зид, колкото един човешки бой, и с по един указателен железен кръст над олтара, за да указва че това е било някога църква, и това представляват църквите останали от Византия по тези земи.
И пак се повтарям може би.
Църквите, построени през Османско време, и до ден днешен са действащи църкви.
Така че при една нетолерантна Османска империя, т.н. "рая", ще има ли права да си строй църкви, макар и да е имало някой архитектурни изисквания от Османската администрация, църквите да не надвишават минаретата на Джамиите.
Защото при византийската империя това нещо го е нямало.
Просто посочи ми къде е имало Джамии тук по тези земи? през това време.
Май за различни неща си говорим нали Расате.

Aslan Türk:
И Расате. Това е църква от преди Османско време.
Според теб?! в тази църква. Служи ли ли се света литургия? или изобщо църковни служби.
Защото аз така като я гледам, е само каменен зид, и не възстановени останки от църква.

---------------------------------------------------------------------------------
А това е църква от Османско време.
Осветена е на 19.09.1867 г. И така като я гледам, не е от много малките и вкопани в земята църкви, както е общо прието да се казва, а се извисява на най-високата част на гр. Свищов. И това злите османлии са го толерирали.
Много нелогично, не смяташ ли.

ibrahim65:
Rasate мерси за комплимента но може би не знаеш думата джанъм означава душа и се исползва предимно на много близък човек но ние с теб сме плюс и минус.
Ibrahim Турция не ми е виновна за нищо,за помаците да не говорим-те за мен са си българи-т.е. един родсме.това пък как го съчени но не ти е било трудно защото пееш една и съща песен и то е пееш по такъв начин че трябва да се хареса на НЯКОЙ може би е този който ти плаща нали.
А тази изцепка за православието и черквите направо ме уби  ???  а ако от това умираш то аз не мога да направя нищо за теб приятно ти умиране.
А сега си отвори хубавичко ушинките и чуй нещо от агото ти ИБРАХИМ аз лично не познавам  помаци които се чустват българи с български произход няма такива има помаци с българско гражданство това си го запиши някаде да тие винаги пред очите.
И нещо друго да знаеш от агото ти ИБРАХИМ с тези неща прекалено спеколираш и се превръщаш в най-мразеният форомец.
И нещо друго само опрекваш гледаш някак от високо трябва хората да те поставят там а не ти като някаква циганка се хвалиш сами че няма равен на теб ЯЗЪК има толкова много неща да научиш от НАС.
И на последно да благодаря на Muhammed за изчерпателните неща които е писал мисля че той те УБИ

skoti3:
В грешка си има Помаци, които не се чувствам по различни от останалите хора в България по произохд. Дали е славянски, тракийски или български има много хора мюсюлмани с майчин български език, които са си го казвали. Дори ние сме избягвали тази тема, но той си каза. " Аз не съм празличен" само религията ми е различна и само това. И се видя как се отнясате към тези, които казват, че са били българи преди Османската империя.  Но аз се радвам, че тази антибългарска пропаганда е само в един интернет сайт, а не навън. Продължавайте в този дух, тука има няколко хора, които защитават едни неистинни тези и само това.

Svetlina:

--- Quote from: husein on August 25, 2011, 14:09 ---Светлина,а нещо да кажеш за Археологическия музей в София виждам ,че много знаеш?А нещо за църквата Свети Седмочисленици в София?Нали знаеш ,че са били джамии?
А можеш ли да ми изброиш колко църкви и манастири са построени в България след 1989 г.?И колко такива през Османската империя?
Истината Светлина е ,че в българина вярата я няма,и няма какво да броиш джамиите те са от бедните помаци,вместо да завиждаш иди дай 20 лева за построяването на църква,събери приятели и близки и отиди на черква!Та като отидеш там може и да ти дойде вяра и няма да гледаш толко лошо на различните хора около теб!И да броиш манастирите ще видиш ,че 99 % са построени през времето на омразните на тебе османци  и немога да видя да са в земята а са толкова големи и красиви комплекси,а ти говориш за превърнати в джамии храмове,първо трябва да погледнеш твойте предци какво са правили и после да съдиш!
И още нещо ако си ходила в Мелник ще видиш колко красиви къщи има построени от ... Помаци които са били прогонени от селото 1912г.!Макар днес да се приписва като българска възрожденска архитектура,тя е била характерна за османската империя и може да се види и в Турция,Сърбия,Гърция и т.н.
А колкото до Света София знам ,че тя е била закупена за джамия от самия султан,като условието на византииците е било да се изписва името Константинопол върху монетите!

--- End quote ---

Бях написала нещо друго, но потъна в пространството.

За какво "купуване" ми говориш - я не изопачавай историческата истина и вземи прочети литература по въпроса.

Църквите са били ИЗЗЕМВАНИ, т.е. КОНФИСКУВАНИ, СЪОТВЕТНО ОГРАБВАНИ  и ПРЕВРЪЩАНИ В ДЖАМИИ.

Когато Мехмед Завоевателят влиза в Цариград, той обещава мило и драго на жителите и особено на турскофилската, антилатинска партия. Дава ферман за религиозни свободи и определя патриарх Генадий за глава на всички християни.
Постепенно обаче примката се стяга, църквите една след друга се превръщат в джамии.
Сюлейман Великолепни вече иска да унищожи всички църкви и се налага трима престарели еничари да свидетелстват (срещу голям подкуп), че царският град се е предал доброволно.

Ферманът междувременно, разбира се, е изчезнал "мистериозно". При един от наследниците на Сюлейман, Махмуд III (който умира от преяждане) са конфискувани повечето църкви, а тогавашният вселенски патриарх е изпратен на заточение в Родос.
Отново се налага да се събира злато. Накрая патриаршията е изпратена във Фенер, където се установява.

Та така са "били купувани" църквите и такова е било още в началото отношението към друговерците.

За османска култура въобще пък не може да се говори по простата причина, че Осм. Имп. е била верска държава, то се вижда и по наследството, което е стигнало до нас: няма османска литературна традиция, няма османска музикална традиция, няма османско изобразително изкуство, защото пък Ислямът не ги е разрешавал.
Единственото, което са ни оставили османците, освен речник, кулинария и турско кафе (което вероятно е арабско), са джамии, хамами и някой мост, строен от архитекти и инженери от раята, според местните нужди .

Културата, създавана в Осм. Империя, както и предприемачеството в някои градове, са дело на поробените от нея народи, създадени на съответния език или на заселили се в империята народности или заселени от нея колонисти.

Затова тя е била наричана Болният човек.

Navigation

[0] Message Index

[#] Next page

[*] Previous page

Go to full version