Български > Дискусии
Помаците - какви са били ?
skoti3:
--- Quote from: MUSALA on August 25, 2011, 22:45 ---Скотчо, ти си расист. Великобългарски националист, предполагам че си от Дружба"Родина". В това няма нищо лошо. Лошото е че се опитваш да заклеймяваш онези български граждани в прав текст че са антибългари само заради факта че нямат български произход. Расизма ти в душата е твоят билет към тъмнината, към омразата и егоизма. Предполагам че изпитваш тръпка подобна от ерекция, като четеш онези наши коментари в който ние свободно изразяваме позицийте си. И ужасът ти от видяното, преминава в кокаинова ярост. Да точно така защото Дружба "Родина" според това което се намира в интернет представлява сбор от младежи с бръснати глави и кубинки. Ултра-радикали който сеят в интернет омраза към турци, помаци и цигани. Русофилски патриотари, с промити мозъци които ги употребяват хора като Петко Колев , който беше изпълнителен директор на фалиралата бивша банка "Славяни" , банка от която бяха ограбени стотици милиони за сметка на всички българи. Така че прецени си сам за себе си ако Всевишния все още ти е оставил акъл в главата - Ние ли сме антибългарите или - Вие антипомаците, антитурците или антициганите?
--- End quote ---
Говориш абсолютни глупости, а какви се тея Родина, товя не беше ли музикален канал ? НЕ съм казал, че тези, които нямат български произход са антибългари, изопачаваш, казаното ми. В страната има също така и евреи, арменци, роми, турци, по твойта логика мразя и тях. Дори и да съм критичен към ромите, поради това, че постоянно реват, че държавата това, държавата онова, но никой не им е длъжен да им дава всичко наготово. Грешна асоциация е твойто "антипомаци", "антитурци" и т.н.
Но защо казах, че тух се създават антибългарски настроение. Едва ли е това, което си мислите, защото по произход се определяш различен. Не е това. А това, че последно време прочетох тук от някой "българите- застаряващи и мързеливи". ТО не бяха приказки за нов възродителен процес, "българите щяли да се нахвърлят върху мюсюлманите". Как същите тези българи малтретирали малценствата, и как същите те нямали права. Какви права нямат не знам. Всеки има еднакъв шанс да даде образование на децата, да работи. Каквито са правата за едните, такива са и за другите. Дори някои използват и повечко привилегии без грам отговорност- говоря за част от ромите. В този смисъл какъв расизъм видя не разбрах.
А Ибрахиме, при приемането на Исляма през 16-17 век не съм говорил, че е станало с бесене и колене, в другите отговори казах какво мисля за този процес. Ибрахиме аз не ви отричам току така сляпо. Помаци има и това, според мен е религиозно общество, не различен етнос от останалите. Не съм аз този, който ще отрича даден етнос, точно аз съм никой. Но се опитвам да боравя до колкото се може със исторически извори. Нали каза, че имаш запазени камъни, защо не ги покажеш на обществеността ? И друго в клиповете за Гораните, се видя, че техния говор е по близък до българския, а не до сръбския. Ако са имали някакъв различен език, както написа в един пост, то в рамките на друга държава са щяли да говорят на сръбски ? И друго ние спорим тук за произхода на помаците, а не за това кой как да се пише ?Колкото до самоопределянето Аз ако желая мога да се самоопределя като Финландец примерно, но не се знае дали съм Финландец.
И някой в друга тема днес беше казал, че някои не разбирали етносна принадлежност и принадлежност като на гражданин на страната, но не ли е по точно, че някои не разбират религиозна принадлежност и принадлежност към етнос. Различната религия не означава различен етнос. То по тази логика е католиците са различен етнос, евангелистите пък да не говорим за различните секти, атеистите също.
Svetlina:
--- Quote from: Muhammed Mustafa on August 25, 2011, 23:47 ---...
Защото ако ми се позволи по нататък, смятам да по нахвърлям малко материал, под формата на линкове, да видим Османската империя, толкова ли е била зла, или е била контра пункт на една други много по зла империя, която и до ден днешен си ви използва йезуитската, за да си насаждат разделението, за да печелят те на ваш верски гръб.
Вместо да се занимавате с градивни неща.
....
И най-забавното от всичкото това е.
Че вие се занимавате все с второ степенни неща.
А за неудачите и провалите ви, все Турците и Помаците набеждавате за неправилната ви орисия.
Съвземете се. В 21 век живеем, а не сме в 15 или 16 век.
Сега реалностите са съвсем други. ................Приоритетите са се променили.Този архаичен национализъм, през 19 в началото на 20 век може и да е бил модерен и на дневният ред в редица правителства и империи, сега всичко е пренесено в сферата на технологиите и развитието на човечеството, като тези остарели идеологеми, са жестоко остарели и не ефективни....
--- End quote ---
Значи да приемаме историческите лъжи, които ни разказват съвсем искрено.
Да, за пантюркизма и турският национализъм съм съгласна - непрекъснато се осъвременяват и са много силни. Личи си от думите ти и от измишльотините в турски, ислямски и други сайтове, както и в появили се наукообразни книжки. на чуждестранни и български автори.
Виждам, че искаш да обсъждаме спокойно реалностите, но за сметка на българската история, която явно познаваш отчасти.
Не приемай думите ми лично, но така звучи отстрани. А че познаваш едностранно положението в Отоманската империя и си пристрастен е очевидно. Няма значение, всъщност, я дай тия линкове да ги погледнем - може пък да научим нещо.
Ще ти пусна в "лични" за вкопаните църкви.
Сайтът е изключително богат откъм източници, така че можеш и сам да си потърсиш ферманите, с които се издават забрани и разрешения за "робите на падишасите/султаните".
А що се отнася до използваното наименование "българо-мохамедани" мисля, че в тази тема го изяснихме преди седмица-две, тъй че поразрови се, ако искаш. 8)
ibrahim65:
Здравей skoti3 станахме приятели вече но гледам че пак заобикаляш бращолявиш затова се върни малко назат в страницата прочети и ми отговори що за турчеене е това за мен е важно това ако може и расате да ми отговори ще съм доволен.
А сега аз съм ПРОТИВ определението и ще ти кожа защо.
САМООПРЕДЕЛЕНИЕТО е равно на ОПРЕДЕЛЕНИЕТО а то е престапленйе за мен е важно ПРИЕМАНЕТО приемането е решението.
А това за каманите деиствително е бомба но чакам отговор от медиите както от местни така и от международни имай търпение нубавите неща стават бавно.
ibrahim65:
Здравейте Пламен. Смятам, че обръщайки толкова внимание на въпросния Сокол, българските СМОсв. го тиражират и му правят реклама. В този смисъл не смятам повече въобще да говоря за ДПС - на принципа на пълното презрение... По същия начин постъпих и със сайта помак.еу (засега). Смятам, че там не трябва да пишат другомислещи, а да ги оставим да СИ ПОТЪНАТ ИЗЦЯЛО В ПОМАШКО-ТУРСКА ОБСТАНОВКА...
Искрени поздрави - Светла Георгиева
ibrahim65:
Здравей skoti3, изплъзваш се мазно. Виж, ся ти давам да разгледаш канала на един от хилядите горанци в интернет, поразгледай му клиповете и го питай дали имат български произход. Или поне покажи горански клип, направен от горанец, и твърдящ че има нещо общо с българите : http://www.youtube.com/user/goranec87
Navigation
[0] Message Index
[#] Next page
[*] Previous page
Go to full version